Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът и сърцето

Доц. Василев: Ако сърдечните симптоми продължат ден-два, търсете лекар

Сега избираме между две злини, кривите на смъртността се разделят след 3 до 6 месеца, казва кардиологът

Доц. Добрин Василев
Снимка: МБАЛ Александровска

Вирусът, причиняващ Covid-19, може да бъде опасен за сърцето, заради начина му на проникване в клетките, предполагат изследователи. Вирусът използва протеин, който се намира в клетките на белите дробове, сърдечния мускул и кръвоносните съдове.

Опасността за сърцето идва от две посоки. Първо директното увреждане от самия вирус, тъй като той има способността директно да атакува сърдечния мускул и артериалните съдове в цялото тяло, съдържащи рецептори за захващането на вируса. Последните данни са за системно възпаление на цялата съдова система, каза пред „Хоризонт“ доц. д-р Добрин Василев, началник на Кардиологичната клиника в Александровска болница.

„Отделно от това поради създаване на условия за влошена доставка на кислород, тъй като се развива пневмония, вероятно има съучастие и на атакуването от страна на вируса на хемоглобиновата молекула и възпрепятстването на транспорта, пренасянето на кислород в цялото тяло, съответно при наличие на подлежащо сърдечно заболяване, когато имаме затруднено подаване на кислород към сърдечния мускул, той допълнително страда.“

Именно затова кардиолозите са силно ангажирани в проследяването на болните от коронавирусната инфекция. „Тежките случаи – говорим за тежкото протичане, среднотежкото протичане в огромен процент от случаите, половината починали пациенти имат засягане на сърцето“, коментира доц. Василев в предаването „Хоризонт до обед“. От всички хоспитализирани пациенти при всеки трети до пети се установява засягане на сърцето, допълни той.

Може ли след края на пандемията здравната система да се сблъска с бум на сърдечно-съдови проблеми поради това, че много от хората изкарват заболяването на крак, а други не са лекувани заради извънредната ситуация?

Всяко неотшумяващо в продължение на час-два оплакване като болка, задух, стягане в гърдите, интензивни прескачания на сърцето, или повтарящо се такова оплакване в рамките на един-два дни е индикация за консултация с лекар, съветва доц. Добрин Василев.

След възобновяването на плановия прием на пациенти лекарите се срещат с потресаващи по думите на доц. Василев случаи, при които хората дълго са изчаквали, без да търсят лекарска помощ. Той апелира при гръдна болка и задух, продължаващи повече от 10-15 минути, задължително да се търси лекар. „Ако това отшуми за по-кратък период, но се повтаря през деня и не отшуми в рамките на деня или на два дни, задължително трябва да отидат на доктор.“

Тук трябва да се избира между две злини, заяви доц. Добрин Василев. Той препоръчва да се консултират по телефон с лекар, когато имат проблем. Прави му впечатление, че не си правят труда да се обадят дори на личните лекари и изчакват. „От случаите, които наблюдаваме - хората са чакали, чакали, чакали.“

При повечето сърдечни заболявания ефектът от терапевтичните процедури по отношение на преживяемостта на пациентите се наблюдава най-рано след 3-6 месеца, уточни специалистът.

Хората казват – смъртността в момента е по-ниска. Да, по-ниска е поради простата причина, че разделянето на кривите на смъртността става след 3 до 6 месеца. Ние в  момента сме в този период, при който си мислим, че ето, може без това, може без онова, но истинският ефект от тия забавени процедури ще се види по-нататък, най-вероятно към лятото, есента вече ще стане ясно.“

Разграничението между задуха при Covid-19  и този при сърдечна недостатъчност е трудно дори за специалистите, подчерта още кардиологът.

„Това е една от най-трудните диференциални диагнози в момента. Това пациентът, човек сам не може да го направи. Дори за нас в немалък брой от случаите не е лесно да се направи диференциацията, тъй като може да има съчетание от двете“, коментира доц. Добрин Василев пред БНР.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59