Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите срещу властта и в редица други градове на страната

Продължават антиправителствените протести освен в София и в редица други градове на страната.

За втора поредна вечер протестиращите в Бургас блокираха част от главен булевард. Близо 100 души участваха в шествието, което се събра пред сградата на Община Бургас и в посока жп гарата по „Булаир“ се отправи към Морската градина.

Протестиращите носеха плакати с надписи „Мафията вън от властта“, „Съд и затвор за виновните, върнете бъдещето на младите“, “29 млн. евро са срам“.

В шествието участваха хора на различни възрасти. Отново имаше представители на партия „Възраждане“, Средна европейска класа, ОЗБГ, движение „Антимафия“.

Освен оставките на правителството и главния прокурор недоволните искат и въвеждане на електронно гласуване и свикване на Велико народно събрание. Над 600 са вече участниците в подписката, в която се иска Общината да си върне пътя към т. нар. „Доганов сарай“ в парк "Росенец".

За поредна вечер жители на Добрич излязоха на протест с искане за оставка на правителството на министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Присъстващите на протеста отново организираха шествие по пешеходната зона на Добрич до централата на ГЕРБ със скандиране за оставка и изчистване на страната ни от корупцията.

Според част от присъстващите на протеста основната им задача е да се опитат да осигурят по-добро бъдеще на децата на България.

Пореден ден на протест и в Русе обедини граждани с искания за оставките на правителството и главния прокурор. Гражданите на Русе бяха единодушни, че не приемат какъвто и да е бъдещ ремонт на кабинета, както обяви вицепремиерът Томислав Дончев. Те отново настояваха за пълна промяна на управлението.

Обещаният от управляващите ремонт на кабинета, няма да тушира напрежението в страната. Това заявиха протестиращите в десетия ден на протеста в Ямбол.

В Пазарджик около 30  души протестираха с искане оставката на  премиера Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. За първа вечер към протестиращите се присъедини и група възрастни хора, които настояваха за по-високи пенсии.

9-ти ден на антиправителствен протест в Хасково ,който беше малоброен и премина без шествие. Демонстрантите обясниха липсата на повече хора с решението да пътуват за София, за да подкрепят столицата.

Площад „Стефан Стамболов“ в Пловдив и тази вечер  се огласи от викове „оставка“. Участниците в демонстрацията бяха категорични , че ще продължат да настояват за оттеглянето на премиера и на главният прокурор.

В Плевен за 11-та поредна вечер протестиращи се събраха пред Областната администрация с искания за оставка на правителството и главния прокурор.

Шествието завърши по традиция пред Съдебната палата.


Около 30 души в Сливен за пореден ден излязоха на протест срещу правителството с искане за оставка на кабинета „Борисов 3“ и главния прокурор Иван Гешев. Традиционно демонстрантите преминаха по главната улица на града с викове „Оставка“ и „Мафия“.

Единадесетият ден от протестната вълна в Стара Загора прерасна в гражданско неподчинение тази вечер.

Демонстранти затвориха възлови кръстовища в града за кратко и декларираха готовност да преминат към блокада на ключови обекти в близките дни. До сблъсъци с полицията не се стигна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23