Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мингма Джи Шерпа: Целта ни е кристално ясна - К2

Мингма Джи Шерпа
Снимка: Фейсбук страница

В поредица от интервюта за експедициите, които тази зима ще направят опит за зимно изкачване на К2 - последният осемхилядник на планетата, неизкачен през зимата - представяме плановете и гледните точки на участници и ръководители.

След разговорите с Али Садпара и Сержи Минготе, попитахме за предстоящия сезон в Каракорум и Мингма Джи Шерпа - той ще ръководи екип от шерпи, които този месец се очаква да пристигнат от Непал в Пакистан. Миналата година Мингма Джи ръководеше също експедиция, която направи опит за зимно изкачване на пакистанския първенец. Тогава, както във всички предходни опити в десетилетията, метеорологичните условия попречиха на плановете. Исландецът Джон Снори достигна 6600 метра височина. След експедицията той обвини ръководителя й Мингма Джи в не добра организация, а тази година се насочи към услугите на небезизвестния пакистанец Али Садпара, който има богат опит не само в изкачванията на осемхилядници, но и в зимните експедиции.


Мингма Джи е един от най-опитните шерпи, директор на една от големите непалски трекинг агенции. Първата му експедиция е през 2006 г., на Манаслу. Изкачил е всички осемхилядници, без Шиша Пангма. Бил е 5 пъти на Еверест - два пъти от север и 3 пъти от юг. Изкачил е също К2 (2 пъти), Канчендзьонга, Лхотце, Макалу, Чо Ою, Дхаулагири, Манаслу (4 пъти), Нанга Парбат, Анапурна, Гашербрум-1, Гашербрум-2, Броуд Пик. 

Достигал е 8300 м височина на Южната стена на Лхотце - прословутата 3000-метрова стена, считана за едно от най-големите предизвикателства във височинния алпинизъм. Мингма е първият соло катерач от Непал. Осъществява първото солово изкачване на сложния връх Chobuje (6685м) от запад. Осъществява премиерно изкачване и на шестхилядниците Cheki-Go (6257 м) и Bamongo (6400 м). Има изкачвания на още десетина върха с подобна височина.

Връх К2


В средата на ноември непалецът обяви, че отново заминава за К2, заедно с Дауа Тензинг Шерпа и Килу Пемба Шерпа. 

“Научихме твърде много уроци от миналата зима и отново се връщаме там, напълно подготвени. Технически сме готови, подготвяме документите, което ще отнеме повече от месец. 2020 г. е кошмарна за нас, шерпите, защото останахме без доходи. Аз лично мога да си позволя някакви разходи, но са нужни средстава за екипа. Ако подкрепите нас, вие подкрепяте шерпите” - написа във Фейсбук страницата си Мингма Джи, обявявайки кампания за набиране на средства.


В интервю за БНР той обяснява защо са решили да отидат само шерпи и дали ще си сътрудничат с другите експедиции.


Мингма Джи

Интервю на Таня Иванова

Кога заминавате за Пакистан и кога трябва да сте в Базов лагер?

Чакаме си визите. Не мога да кажа кога, но вероятно до края на декември.

Тримата шерпи ли ще сте, това ли е окончателният списък на участниците?

Да, само ние, тримата.

Защо решихте да отидете само шерпи, без клиенти? Да не би да е заради историята с Джон Снори миналата година, когато той изрази недоволството си от орагнизацията на експедицията, водена от Вас?

Ние наистина искаме да изкачим върха, а с клиенти е по-рисковано през зимата. Когато имаш клиенти, не можеш да работиш свободно, защото трябва да се грижиш за тях. Зимата в Каракорум не е като зимата в Хималаите - това е нещо, което осъзнах миналата година. По-студено е.

Ще се кооперирате ли с някоя от другите експедиции или гледате на това като на състезание? Например, с Нирмал Пурджа или със Seven Summit Treks?

K2 е последният останал осемхилядник (неизкачен през зимата - бел.ред.) и всеки знае причината. Така че, мисля, че в планината ще се кооперираме. Не е като да си вкъщи и да пишеш коментари от компютъра, на топло. Когато сме в планината, ние определено обсъждаме решенията с всички от екипа, за да има напредък.

Кой ще фиксира парапетите?

Ще видим на място, в Базов лагер как да постъпим.

Каква е целта ви? Минготе си постави за цел да достигнат 8000 метра височина.

Нашата цел е кристално ясна - върхът.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34
Елена Николова

Как "ангелските" инвестиции помагат на малкия бизнес?

Ангелските инвестиции много често се наричат умни пари . Това каза пред БНР Елена Николова, директор "Общности" в Български ангелски клуб.  Тя обясни, че  бизнес ангелите са хора, които инвестират собствените си пари в стартиращи компании, които имат потенциала да се развият много бързо. "Това не са просто инвестиции, които малкият бизнес..

публикувано на 03.05.24 в 17:56
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15