Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата дава пари на розопроизводители и преработватели при спорни за бранша условия

Производители и преработватели са готови за протестни блокади, МЗХГ с позиция

| обновено на 23.04.21 в 15:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само два дни, след като държавата отпусна на розопроизводителите и розопреработвателите финансово подпомагане от 3 милиона лева, секторът заплашва с протести.

Ще трябва всички да излезем с трактори. Поне имаме много суровина, така че да блокираме цяла България – някой да ни чуе.“ Този коментар направи пред БНР розопреработвателят Филип Лисичаров.

В началото на годината розопроизводители заплашиха с изкореняване на насажденията заради ниска изкупна цена на розовия цвят. Розопреработвателите пък предупредиха, че може да спрат да изкупуват, защото има достатъчно произведено и непродадено розово масло на фона на свитите пазари заради Covid пандемията.

Затова от бранша виждат като единствено решение финансово подпомагане от държавата за предстоящата кампания.  

След проведени разговори с Министерството на земеделието, в които били уточнени размерът на помощта и параметрите, изведнъж се появили два нови критерия по тази мярка, разказа Лисичаров в предаването „Преди всички“.

„Общо взето ни казаха – или ги приемате, или няма никакво подпомагане.“

Условията:

„Гарантирани 2 лева изкупна цена на розовия цвят и при такава гаранция 30 стотинки се връщат обратно към розопреработвателите. Условията са розопреработвателите да са преработили не по-малко от 70% спрямо миналогодишния си обем. Това е огромен проблем, защото към момента от 48 розопреработватели, 45 са заявили обеми между 30 и 60% максимум. Някои са казали, че няма да работят тази година“, поясни Филип Лисичаров.

Според него този критерий е в несъответствие с другия – лимит на преработвател не повече от 150 хиляди лева. Така по думите му се слага спирачка на 500 тона.

Лисичаров недоумява как това минава на управителен съвет на Фонд „Земеделие“, защото според него показва „тотално неразбиране на материята“.

Изненадващите бранша условия били също така изненадващо огласени по време на видеоконферентна среща за публичното обявяване на помощта, твърди Лисичаров.

Той изрази надежда с изработването на указанията за получаване на помощта „да бъдат коригирани тези две несправедливости“.

Защото се получава така, че от тези 3 милиона бюджет, няма да бъдат усвоени повече от 200-300 000, в най-добрия случай 500 000 лева. Всички останали фермери ще останат излъгани.“

Повече чуйте в звуковия файл. 

Министерството на земеделието, храните и горите Снимка: Ани Петрова, БНР

От своя страна Министерството на земеделието и храните в своя позиция, изпратена по-късно до БНР, уточнява:

Отпускането на помощта и критериите за предоставянето на de minimis, за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г., бяха обсъдени на видеоконферентна среща между МЗХГ и представители на производителите и преработвателите на маслодайна роза. След срещата и приетите предложения за отпускането й, УС на ДФЗ гласува бюджет по нея в размер от 3 млн. лв.

По време на срещата бяха дискутирани всички изисквания, които трябва да бъдат спазени от розопреработвателите, за да бъдат подпомогнати. Относно обема на изкупения цвят от един преработвател, от страна на МЗХГ бе предложено той да бъде в размер на 100% от този през кампания 2020 гСлед дискусия и предложения от страна на бранша бе решено обемът да бъде намален до минимум 70% от този през 2020 г., който съответното предприятие е изкупило.

На базата на предоставена информация от бранша за себестойност на преработка на цвят от маслодайна роза, бе определена и помощта в размер на 0,30 лева на килограм преработен цвят от маслодайна роза. За да бъдат подпомогнатите преработвателите, е необходимо декларираните обеми към 31.07.2021 г. на изкупен цвят от маслодайна роза да са придружени с документи, от които да става ясно, че изкупната цена за 1 кг. розов цвят за целия обем изкупен и преработен цвят от маслодайна роза не е по-ниска от 2 лв./кг. без ДДС.

В официално писмо до МЗХГ от Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК) са поискали лимит за максимална сума на подпомагането, която да може да получи един розопроизводител/розопреработвател. 

,,Предложението ни е тази сума да е 100 000 лв. (ако помощта остане 0.30 лв./кг.) и 150 000 лв. (ако помощта е 0.40 лв.кг.)“, се посочва в писмото на БНАЕМПК. То е подписано и от г-н Филип Лисичаров, който е заместник-председател на асоциацията, уточняват от МЗХГ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любомир Кючуков: Докато има опасност за Русия, обществото се консолидира, за да не дестабилизира държавата

Би било изненадващо, ако има изненадани от резултатите от изборите в Русия. Те бяха с предизвестен край . Това коментира Любомир Кючуков, дипломат и международен анализатор, в интервю пред БНР. "Има два елемента, които предопределиха резултатите.  Първо, това е системата, която облагодетелства сегашния президент  и ще е елементарно,..

публикувано на 18.03.24 в 13:55
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Много е трудно някой да бъде патриарх след Дядо Неофит

"И патриарх Максим, и патриарх Неофит бяха наистина много ярки обединителни фигури . Българската православна църква съхранява българския дух, обединява българския народ, дава му надежда и упование. Това са личности, които имат невероятни заслуги за развитието на православната вяра в България." Това каза пред БНР журналистът Велислава Дърева и..

публикувано на 16.03.24 в 13:40
проф. Атанас Семов

Проф. Атанас Семов: Мисията на патриарх Неофит по опазване на православието трябва да продължи!

"Това е много голяма загуба за България. Освен предводител на Светата ни православна църква, патриарх Неофит беше от много малкото останали обединителни фигури . Той беше не просто благ, дълбоко човечен, но и свещеник в най-свещения смисъл на думата, изразител на особено дълбока ценностна система . Той беше, и в личното общуване, както и в..

публикувано на 16.03.24 в 11:59
В първия ден на национален траур - 15 март, опашките от вярващи, отдаващи последна почит на патриарх Неофит, не секнаха до късно вечерта

Стотици миряни изпращат патриарх Неофит в небесния му път

Стотици миряни си вземат последно сбогом с патриарх Неофит.  "Беше свята личност. За него могат да се кажат само най-добри неща. Беше помирител. Беше свят човек ", казва д-р Станчева, която е била 20 години личен лекар на патриарха. България си взема последно сбогом с патриарх Неофит   "Имах честта да познавам патриарх Неофит и да работя..

публикувано на 16.03.24 в 10:37

Сигнали за липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B

За липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B сигнализираха слушатели на "Хоризонт" . Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив". Наша проверка показа, че вносителят на този препарат е подал уведомление за временно преустановяване на..

публикувано на 15.03.24 в 11:41

Доц. д-р Боян Хаджиев: Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да продължи войната

Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да бъде продължена войната в Украйна . Това заяви пред БНР доц. д-р Боян Хаджиев - преподавател по международни отношения в УНСС. Започва тридневното гласуване на президентските избори в Русия Той прогнозира нова мобилизация след изборите на базата на резултата . Очаква се и промяна в..

публикувано на 15.03.24 в 09:56
Цветелина Пенкова

Цветелина Пенкова за новите мощности в "Козлодуй": Геополитическо натегачество или финансови интереси

Представители на българския енергиен и индустриален сектор ще се включат в конференцията "Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България", която ще се проведе в Брюксел идния вторник. Ако искаме да имаме сигурност в енергийната система, на първо място трябва да идентифицираме силните страни на всяка..

публикувано на 15.03.24 в 09:14