Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата дава пари на розопроизводители и преработватели при спорни за бранша условия

Производители и преработватели са готови за протестни блокади, МЗХГ с позиция

| обновено на 23.04.21 в 15:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само два дни, след като държавата отпусна на розопроизводителите и розопреработвателите финансово подпомагане от 3 милиона лева, секторът заплашва с протести.

Ще трябва всички да излезем с трактори. Поне имаме много суровина, така че да блокираме цяла България – някой да ни чуе.“ Този коментар направи пред БНР розопреработвателят Филип Лисичаров.

В началото на годината розопроизводители заплашиха с изкореняване на насажденията заради ниска изкупна цена на розовия цвят. Розопреработвателите пък предупредиха, че може да спрат да изкупуват, защото има достатъчно произведено и непродадено розово масло на фона на свитите пазари заради Covid пандемията.

Затова от бранша виждат като единствено решение финансово подпомагане от държавата за предстоящата кампания.  

След проведени разговори с Министерството на земеделието, в които били уточнени размерът на помощта и параметрите, изведнъж се появили два нови критерия по тази мярка, разказа Лисичаров в предаването „Преди всички“.

„Общо взето ни казаха – или ги приемате, или няма никакво подпомагане.“

Условията:

„Гарантирани 2 лева изкупна цена на розовия цвят и при такава гаранция 30 стотинки се връщат обратно към розопреработвателите. Условията са розопреработвателите да са преработили не по-малко от 70% спрямо миналогодишния си обем. Това е огромен проблем, защото към момента от 48 розопреработватели, 45 са заявили обеми между 30 и 60% максимум. Някои са казали, че няма да работят тази година“, поясни Филип Лисичаров.

Според него този критерий е в несъответствие с другия – лимит на преработвател не повече от 150 хиляди лева. Така по думите му се слага спирачка на 500 тона.

Лисичаров недоумява как това минава на управителен съвет на Фонд „Земеделие“, защото според него показва „тотално неразбиране на материята“.

Изненадващите бранша условия били също така изненадващо огласени по време на видеоконферентна среща за публичното обявяване на помощта, твърди Лисичаров.

Той изрази надежда с изработването на указанията за получаване на помощта „да бъдат коригирани тези две несправедливости“.

Защото се получава така, че от тези 3 милиона бюджет, няма да бъдат усвоени повече от 200-300 000, в най-добрия случай 500 000 лева. Всички останали фермери ще останат излъгани.“

Повече чуйте в звуковия файл. 

Министерството на земеделието, храните и горите Снимка: Ани Петрова, БНР

От своя страна Министерството на земеделието и храните в своя позиция, изпратена по-късно до БНР, уточнява:

Отпускането на помощта и критериите за предоставянето на de minimis, за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г., бяха обсъдени на видеоконферентна среща между МЗХГ и представители на производителите и преработвателите на маслодайна роза. След срещата и приетите предложения за отпускането й, УС на ДФЗ гласува бюджет по нея в размер от 3 млн. лв.

По време на срещата бяха дискутирани всички изисквания, които трябва да бъдат спазени от розопреработвателите, за да бъдат подпомогнати. Относно обема на изкупения цвят от един преработвател, от страна на МЗХГ бе предложено той да бъде в размер на 100% от този през кампания 2020 гСлед дискусия и предложения от страна на бранша бе решено обемът да бъде намален до минимум 70% от този през 2020 г., който съответното предприятие е изкупило.

На базата на предоставена информация от бранша за себестойност на преработка на цвят от маслодайна роза, бе определена и помощта в размер на 0,30 лева на килограм преработен цвят от маслодайна роза. За да бъдат подпомогнатите преработвателите, е необходимо декларираните обеми към 31.07.2021 г. на изкупен цвят от маслодайна роза да са придружени с документи, от които да става ясно, че изкупната цена за 1 кг. розов цвят за целия обем изкупен и преработен цвят от маслодайна роза не е по-ниска от 2 лв./кг. без ДДС.

В официално писмо до МЗХГ от Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК) са поискали лимит за максимална сума на подпомагането, която да може да получи един розопроизводител/розопреработвател. 

,,Предложението ни е тази сума да е 100 000 лв. (ако помощта остане 0.30 лв./кг.) и 150 000 лв. (ако помощта е 0.40 лв.кг.)“, се посочва в писмото на БНАЕМПК. То е подписано и от г-н Филип Лисичаров, който е заместник-председател на асоциацията, уточняват от МЗХГ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16