Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словения: България, Румъния и Хърватия неоснователно са извън Шенген

| обновено на 06.07.21 в 13:10
Янез Янша представи пред евродепутатите приоритетите на словенското председателство.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словения смята, че България, Румъния и Хърватия са държани неоснователно дълго време в чакалнята за приемане в Шенгенската зона без граничен контрол. Това подчерта словенският премиер Янез Янша пред Европейския парламент, където представи приоритетите на започналото шестмесечно словенско председателство на Съвета на ЕС. 

Евродепутатите ще призоват за пореден път Съвета на ЕС да приеме незабавно България и Румъния в Шенген. Дебатите по въпроса са предвидени в пленарна зала в Страсбург тази вечер, а вотът на документ в тази насока се очаква утре.

Миналата седмица министърът на вътрешните работи на Словения Алеш Хойс, чиято страна пое ротационното председателство на ЕС от 1 юли, заяви, че напълно подкрепя пълноправното присъединяване на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

„Особено сме заинтересовани тези страни да влязат в системата, защото те са съседи и така ще направим товара ни малко по-лек, както и много по-лесен живота за хората, които живеят около тези граници, а те ще станат наистина европейски“, подчерта министър Хойс.

Призив в тази насока многократно е отправяла и Европейската комисия.

Министър Хойс допълни, че иска да постави въпроса в Съвета, където все още има съпротива, но ще го направи, когато бъде постигнат пълен консенсус по въпроса. От средата на миналия месец България и Румъния получиха само частичен достъп до Шенгенската информационна система.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов състав на КЗП, председател е Мария Филипова

Служебното правителството определи нов състав на Комисията за защита на потребителите, досегашният председател и двамата членове на Комисията са освободени. От пресслужбата на Министерския съвет информират, че за работата на действащото към момента ръководство на Комисията в Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията са постъпили..

публикувано на 22.05.24 в 17:36

Градушка с размер на лешник падна в София

Над 20 сигнала за паднали дървета в следствие на силния вятър и проливен дъжд с градушка са получени в пожарната в София. Това съобщиха от МВР.  Към момента няма данни за пострадали хора и за тежки инциденти.  Наводнени улици и булеварди има в районите "Младост" и "Студентски". В ж.к. "Студентски град" има счупени стъкла на коли.  На..

публикувано на 22.05.24 в 17:09

МВР ще съдейства за облекчаване на трафика на "Дунав мост 2"

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев увери, че МВР прави всичко необходимо за облекчаване на трафика на граничния пункт "Дунав мост 2".  След среща с представители на транспортния бранш във връзка с трафика на пункта Темелакиев каза, че МВР ще се стреми към максимално съкращаване на времето за проверки от страна на "Гранична..

публикувано на 22.05.24 в 17:03
Калин Славов

Калин Славов: Условие за успешна българска партия - да успее бързо да създаде клиентелистки кръгове

"Условието за създаване на успешна българска партия е бързото създаване на клиентелистки кръгове" . Това заяви пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници". "Това е т.нар. "твърдо ядро" от гласоподаватели, на което може да разчита. Наличието на сива икономика, на черни каси, на маниер на правене на политика през..

публикувано на 22.05.24 в 16:33
Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов направи изявление във връзка увеличението на цената на тока - 22 май 2024 г.

Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора.  Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", ще остане същата.  По думите му все..

публикувано на 22.05.24 в 16:25
200 нови заглавия, академични издания, получи кюстендилската библиотека. В дискусията при представяне на дарението участва  и областният управител инж. Александър Пандурски (вдясно).

Поредно дарение с академични издания получи библиотеката в Кюстендил

Около 200 нови заглавия, академични издания, като стойността на дарението е за над четири хиляди лева, получи Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил. Това става за тринадесети път в навечерието на празника 24 май.  Срещата и събеседването с част от авторите на заглавията и този път стана във фоайето на Градската художествена..

публикувано на 22.05.24 в 16:19
Снимката е илюстративна.

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени в Монтанско

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени. Жители на Монтана и село Владимирово са били измамени.  Измамените сами подали сигнали. Вчера 25-годишен жител на Монтана информирал полицията в Лом, че на пътя Лом – Монтана, в района на КПП "Кошовете", си закупил от непознат златен пръстен с тегло от 20 грама за 70 лв. По-късно..

публикувано на 22.05.24 в 16:03