Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът е одобрил Бюджет 2022 и ще го внесе в НС

Петков: Свърши времето на грешните решения

Премиерът обяви, че е сформирана работна група, която да обсъди компенсации за общините заради високите цени на тока

| обновено на 31.01.22 в 18:39
Премиерът Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Фактурите за ток на бизнеса през февруари ще включат компенсациите за декември и за януари и ще бъдат значително по-ниски, обяви премиерът Кирил Петков на брифинг. Сформирана е работна група, която да обсъди компенсации за общините, училищата, болниците, детски градини, студентски общежития, които не могат да си платят сметките за ток, но се усъмни в целесъобразността на решенията на някои от общините да пестят от улично осветление. И във връзка с това спомена обществената поръчка на Столична община за улично осветление:

"Докато не изчистим тези обществени поръчки, не може да говорим, че общините просто нямат пари за осветление. Да, може да има и такива общини, но ще изискаме точните детайли, точно за какви пари става дума, защото, както всички знаем, осветлението не е голям процент от разходите на общините. Искаме да отделим политическия пиар, с който ни заливат от сутрин до вечер, с реалните нужди и реалната нужда от помощ".

Също така днес стана ясно, че правителството отпуска 61 милиона лева за ВиК дружествата, за да ги компенсира допълнително за поскъпналия ток.

Премиерът обясни уволнението на ръководството на "Булгаргаз" с мотив, че част от взетите решения рефлектират върху високите цени на газа. Той обяви, че се води разследване какъв процент от синьото гориво  от „Газпром“ и от азерския газ формират цените и очаква да бъдат повдигнати обвинения срещу отстранените в края на миналата седмица членове на борда на директорите на "Булгаргаз".

Петков заяви, че Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг и лично той са убедени, че отстраненото ръководство е предложило необосновано повишение в цената на природния газ:

"Надявам се, че службите съвсем скоро ще ни дадат ясно разяснение и потенциално може би ще повдигнат обвинения, това е в техните правомощия.

Това, което ще видите в следващите няколко дни, ще бъдат допълнителни разяснения, повдигане на обвинения и разясняване на ситуацията. И колкото и студиа да бъдат обикаляни, фактите говорят - избран е бил високо скъпият доставчик, вместо да се оптимизират възможностите да се вземе от евтиния доставчик, особено когато имаме сега потвърждение, че доставката на азерски газ спокойно може да мине през Неа Месемврия, която е другата връзка към България", заяви Кирил Петков.

Ако някой си мисли, че ще взема грешни решения срещу националната сигурност и едновременно с това да ощетява потребителите, това време свърши, каза още Кирил Петков. Уволнението на управлението на „Булгаргаз“ е функция на това, че ние вярваме и Министерството на енергетиката вярва, че хората там не са си изпълнявали задачите по правилния начин, посочи още премиерът.

Кирил Петков коментира и разпространената днес защитна теза от бившия Борд на директорите на газовото дружеството. Сигурен е, че фактите говорят, като визира цените по договорите. Нещо повече - премиерът твърди, че отстраненото ръководство е работило против националните интереси:

"Това за мен граничи не само на нахалство, ами граничи на саботаж. От моя гледна точка просто са взети безумни решения по безумен начин с резултат, че всички български потребители трябва да плащат по-висока цена за газ. Радвам се обаче, че нито ден не изчакахме, след като открихме тези факти, да се обясняваме. Още в петък бордът беше освободен. Надявам се, че скоро ще има и повдигнати обвинения".

Също по темата министърът на енергетиката Александър Николов добави и още причини за направената смяна в Борда на директорите:

"Дълга поредица от събития, свързани с начина на управление на ресурсите вътре в самото дружество. Имам предвид както дългосрочните договори, така и управлението на хранилището в Чирен", заяви енергийният министър.

Правителството одобри Бюджет 2022 и ще го внесе за гласуване в НС, обяви още премиерът Кирил Петков. По думите му това е "бюджет на растежа", тъй като над осем милиарда лева ще бъдат осигурени за капиталови инвестиции.

Дефицитът е от 5,9 милиарда лева, което е 4,1 на сто от очаквания брутен вътрешен продукт.

Премиерът Кирил Петков отбеляза, че във финансовата рамка са заложени многократно по-големи капиталови разходи от миналогодишните, с което се цели по-голям икономически растеж.

Петков защити финансовия министър Асен Василев заради острия коментар към работодателите, които се противопоставят на увеличението на минималната работна заплата от 650 на 710 лева.

"Всички ние трябва да работим - и държавата, и частният сектор, да повишим продуктивността и ефективността, защото в момента не е нормално да не можем да поддържаме дори 710 лева минимална заплата. Ако това е проблем за някои, това е проблем за всички".

Петков припомни, че заплатите в България са най-ниските в целия Европейски съюз, докато продуктивността е около 50 на сто:

"Нашите работници са по-продуктивни, отколкото им се заплаща, което означава, че най-вероятно се правят грешни решения във връзка с капиталовите инвестиции и другата ефективност. Другото, което разбира се означава, е цената на корупцията, липсата на правосъдна система - всичко това се отразява на по-ниска продуктивност".

Премиерът споделя тезата, че финансовата рамка за тази година е бюджет на растежа. Инвестира се много и в човешкия капитал, допълни Петков:

„За пръв път ще имаме безплатни детски градини, започвайки от април, и безплатни ясли. Ще инвестираме възнагражденията на учителите да бъдат 125% от средната работна заплата, ще инвестираме в социална политика също. Няма да има пенсионер следващата година под линията на бедност".

За да бъде приет Бюджет 2022, той трябва да бъде гласуван от Народното събрание.

Върху България не се оказва натиск за прогрес в отношенията с Република Северна Македония, увери премиерът Кирил Петков.

Той отново изтъкна, че страната е изградила нов подход във воденето на преговорите със Скопие:

"Скоростта, с която се движим, е функция само и единствено на резултатите. Засега заложихме цели. Колко бързо тези цели се постигнат, това ще бъде скоростта, с която ще се движим там. И никой отникъде не може да ни сложи натиск за това нещо. Едновременно с това приоритизираме добросъседството като основна цел в тези отношения".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън за решението на съда: Това е опасен прецедент

Американският президент Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния съд, което дава на бившия президент Доналд Тръмп частичен имунитет от наказателно преследване. Байдън каза, че решението подкопава "върховенството на закона" и е "ужасно лоша услуга" за американците. „Тази нация е основана на принципа, че в Америка няма крале...

публикувано на 02.07.24 в 04:38

Голяма част от Перник ще е без вода заради авария

Половин Перник ще бъде без вода днес заради авария, съобщиха от местното ВиК дружество. Водоподаването се преустановява тази сутрин в 8:00 часа. До отстраняването на аварията вода няма да има в централната градска част и в кварталите "Профилакториум", "Калкас", "Могиличе", "Варош", "Драгановец", "Проучване", "Бела вода", "Стара чешма" и "Радина..

публикувано на 02.07.24 в 04:35

Кипър ще подпомогне малки и средни предприятия с над 14 млн. евро

Субсидии общо за 14,4 млн. евро ще бъдат дадени на малки и средни предприятия в Кипър за развитие на кръгова икономика. От днес предприемачите могат да кандидатстват за финансиране по новата правителствена програма, която е включена в националния План за възстановянане и устойчивост. Чрез грантовата схема ще бъдат подкрепени съществуващи и..

публикувано на 02.07.24 в 04:31
Изглед към сградата на британския парламент

Министърът за Северна Ирландия ще се кандидатира за нов лидер на консерваторите

В Обединеното кралство министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър заяви, че според него консерваторите ще загубят общите избори на 4 юли и че той смята да се кандидатира за нов лидер на партията след вота. Стив Бейкър поясни, че намерението му да стане лидер на торите не цели да оказва натиск върху Риши Сунак да се оттегли от поста, а просто да го..

публикувано на 02.07.24 в 04:27

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59