Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако не помогнем на Украйна, има опасност да я загубим, смята той

О.з. полк. Вилис Цуров: Крайно належащо е армията ни да се превъоръжи

Във въоръжените сили се генерират противоречиви мнения по тази тема, посочи бившият военен

Компоненти от състава на зенитно-ракетните комплекси C-75М3 „Волхов” (SA-2), C-125М "Нева" (SA-3), 2К12 "Куб" (SA-6), C-200 "Вега" (SA-5) и C-300 (SA-10), които съвместно с изтребителната авиация гарантират въздушния суверенитет на Република България. 1 октомври 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Крайно належащо е нашата армия да се превъоръжи на фона на световната ситуация и на прогнозите, че военните действия в Украйна са начало на Третата световна война. Това мнение изрази пред БНР о.з. полк. Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“.

В предаването „Хоризонт до обед“ Цуров аргументира позицията на офицерския съюз, че в настоящата ситуация армията ни има възможност да замени, отстъпи с компенсации или продаде съветското си въоръжение, като така България може да се освободи от него.

Експертите на съюза наблюдават процесите по преоборудване на армиите по източния фланг на НАТО, уточни о.з. полк. Цуров. По думите му Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ е предлагал на МО възможност да вземе на лизинг нов самолет, както и възможна замяна на бойна машина на пехотата.

Офицерът от запаса обърна внимание върху генерирането на корупционни схеми при поддръжката на старата военна техника.

Компоненти от състава на зенитно-ракетните комплекси C-75М3 „Волхов” (SA-2), C-125М   Снимка: БГНЕС

Българската отбранителна система е изключително зависима от доставките от Русия по отношение на резервните части за техниката, посочи офицерът от запаса.

В армията се генерират изключително противоречиви мнения“, коментира Вилис Цуров относно настроенията за подмяна на въоръжението.

Министерството на отбраната не може самостоятелно да предостави военна помощ за Украйна. Парламентът и правителството могат да вземат национално решение и да преценят каква техника и в какви количества да бъде изнесена, подчерта Вилис Цуров.  

„В замяна на това командващият силите на НАТО винаги би се ангажирал с нашата териториална отбрана.“

Оценката на НАТО е, че най-страшното не е минало и бойните действия вероятно ще се изострят, каза Вилис Цуров, който очаква ескалация. По думите му, ако не помогнем на Украйна, е налице „опасността да я загубим“.

Според него Украйна няма да се съгласи на териториални отстъпки, независимо дали ще бъде неутрална държава.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниела Стоева: Връщането на по-високото ДДС за туроператорите ще е за сметка на бизнеса

Целият негатив от увеличаването на ДДС ще е за сметка на туроператорите , заяви пред БНР Даниела Стоева - член на Изпълнителния борд на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции, бивш председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, а сега член на Управителния съвет.  Коментарът ѝ е по повод на връщането..

публикувано на 01.05.24 в 11:47
Симеон Ботев

Симеон Ботев: Между Испания и Лондон, с мисъл за родината

"От три - четири годишен семейно заживяхме в Малага, столицата на Коста дел Сол в Андалусия, а след 18- та си година заминах да уча в Англия, разказа за "Хоризонт" младият българин Симеон Ботев. Той е на 26 години , а от 3 годишен живее в Испания. "Кой е първият ми спомен в Испания - това е зеленината, морето, басейна и играта на футбол с..

публикувано на 01.05.24 в 11:27
Корнелия Нинова и Георги Свиленски в парламента за среща с леви партии и привърженици

Корнелия Нинова призова за обединение в лява национална алтернатива

В Деня на труда и международната работническа солидарност БСП призова за обединение в лява, патриотична, националноотговорна алтернатива. По време на дискусия с участието на партии, синдикати, неправителствени организации от левия спектър и симпатизанти лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова за спасение на страната от паралелната..

публикувано на 01.05.24 в 11:08
Илияна Йотова

Илияна Йотова критикува служебния кабинет за частната детска болница

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред журналисти в Първомай, че е била изненадана от вчерашното решение на служебния кабинет за изграждането на частна детска болница в София.  Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София -  правителството разреши на същия инвеститор да..

публикувано на 01.05.24 в 11:02

САЩ възнамерява да направи статута на марихуаната "нискорисков наркотик"

Американското правителство планира да промени статута на марихуаната и да я обозначи като нискорисков наркотик, предаде ДПА, като се позова на Ен Би Си Нюз и в. "Вашингтон пост", които цитират източници, запознати с плановете. В САЩ достъпът до контролирани вещества се регулира със закон, който ги групира в пет различни категории, съобщава..

публикувано на 01.05.24 в 10:56

Италиански туристи: София излъчва положителна енергия

София започва да празнува 145 години от обявяването ѝ за столица.  Според италиански туристи София излъчва положителна енергия.  "Това е усещане за слънце и светлина. И преди всичко - усещане на гостоприемство. Хората са внимателни. Една учтивост с вкус на минало, когато хората бяха различни, преди светът да тръгне прекалено бързо в ежедневието",..

публикувано на 01.05.24 в 10:30
Ginger Groove

Ginger Groove: С джаз в душите на Деня на труда

В Деня на труда "Нощен Хоризонт" поздравява слушателите с музика и то не каква да е, а изтънчена, пълна с музикален контекст. Ритъмът й чудесно подхожда на празничния ден . Сливаме се с ритъма на джаз, суинг и Боса нова . Нещо като носталгия по миналото, но не съвсем. За джазът казват, че е вариабилен, има свойството да..

публикувано на 01.05.24 в 10:23