Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Тагарев: Грешка е българските медии да повтарят думите на руските длъжностни лица

Проф. Тодор Тагарев
Снимка: Мария Филева
"Грешка е българските медии да повтарят обилно по десетки пъти в пълнота изявленията, които са направили длъжностните лица от Руската федерация". Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" военният експерт, преподавател и бивш министър на отбраната проф. Тодор Тагарев:

"Това повтаряне е в техен интерес. Те следват една линия на пропаганда, а ние не трябва да им даваме възможност така лесно да правят тази пропаганда. Говори се, че сме нарушавали някакви права на Сърбия и така нататък. Нищо такова няма. Русия е агресор в настоящия момент срещу Украйна. Русия и специално външният министър Лавров са обект на санкции, които са приети единодушно от Европейския съюз, така че ние не правим нищо друго, освен да изпълним своите задължения като достоен член на Европейския съюз".

"За съжаление, по въпроса с предоставянето на военна помощ за Украйна българското правителство следва до момента линията на вицепремиера Корнелия Нинова и стоящия зад нея по всички тези въпроси, а понякога и пред нея, Румен Радев", каза пред БНР военният експерт:

"В искането на украинския посланик има много сериозна логика. Става въпрос за съоръжения, които са на 40 – 50 години. Вече е ясно, че този тип въоръжение няма бъдеще. Виждаме какво е превъзходството на по-съвременните оръжейни системи".

Цялото интервю с проф.Тодор Тагарев можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Йосифова

Три дни литературни срещи "Екатерина Йосифова“ в Кюстендил

Литературни срещи "Екатерина Йосифова" започват в родния и Кюстендил и те ще продължат три дни, обявиха организаторите Община Кюстендил, Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров“ и читалище “Асклепион - 1988". Голямата поетеса е родена на 4 юни 1941 год., почина 2022 год. През трите дни ще вървят срещи, четения, изложби с участието на..

публикувано на 04.06.24 в 09:55

"Горска класна стая" и в ДГС "Акад. Николай Хайтов" - с. Хвойна

Южноцентралното държавно предприятие се включва в кампанията "Горска класна стая" на Изпълнителна агенция по горите, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. "Горска класна стая" и в Казанлък В нея ще участват представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни горски и..

публикувано на 04.06.24 в 09:50
Димитър Кенаров

Димитър Кенаров: В България има затъмнение на разговора за Газа

" Има затъмнение на разговора за Газа. Той почти не присъства в българското пространство . Тези разговори са основни в Западна Европа, САЩ, в много страни това е основен публичен дебат". Това коментира пред БНР журналистът Димитър Кенаров преди дискусията "Хуманитарната катастрофа в Газа". "Истинският проблем е не хората, които казват как се..

публикувано на 04.06.24 в 09:38
Павел Перпелиев и Теодор Славев

Проучване: У нас доминират негативните нагласи за лобизма

15 държави в ЕС имат регулация на лобистките дейности. България си е заложила да приеме такава. Това обясни пред БНР политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. Според него обаче " има риск под привидната добра идея да регулираме лобизма да започнем да слагаме бариери , да се ограничава достъпът на граждани до..

публикувано на 04.06.24 в 09:01

Окръжният прокурор на Русе: Прокарва се разделителна линия между съдии и прокурори

Министерството на правосъдието трябва да спази закона -  в ускорен порядък да се предложат нови текстове в проекта на нов Закон за съдебната власт , които не касаят промените в Конституцията. Това мнение изрази пред БНР окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Иво Илиев: Трябва да се направи нов Наказателен кодекс, а не нов Закон за..

публикувано на 04.06.24 в 08:28

"Шумът на парите" и перспективите по пътя на България към еврозоната

Перспективите по пътя ни към еврозоната и пълноправно членство в Шенген, интензивните технологични промени във финансовите услуги и ESG тенденциите (екологично, социално и корпоративно управление) ще бъдат обсъдени в 15-ото издание на икономическия и бизнес форум "Шумът на парите", който ще се проведе днес в София, предаде БТА...

публикувано на 04.06.24 в 08:12

По-малко международни наблюдатели на предстоящия вот

Международните наблюдатели този път няма да са толкова много, колкото на предходни избори. Това съобщи в интервю за БНР Десислава Христова, която е с дългогодишен опит в наблюдението на избори. Тя подчерта, че е важно да има страна извън тесния партиен интерес , която да следи равнопоставения достъп на гражданите до изборния процес. "Да..

публикувано на 04.06.24 в 08:09