Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са разочаровани от поведението на Саудитска Арабия

Проф. Соненфелд: 30 държави могат да доставят на Европа втечнен газ. Цената е по-висока, но проблем с доставките няма

"Западните санкции оказват много по-катастрофално влияние върху руската икономика, отколкото Кремъл признава"

Снимка: архив

Западните санкции оказват много по-катастрофално влияние върху руската икономика, отколкото Кремъл признава, заяви в интервю за "Събота 150" проф. Джефри Соненфелд, преподавател в университета Йейл. Соненфелд е ръководител на група от изследователи, които още в началото на руската война в Украйна започват да изучават реалните последици от наложените от Запада санкции върху икономиката на Русия.

Изследователите са убедени, че Кремъл губи икономическите си лостове, с които оказва политически натиск върху държавите, оказващи подкрепа на Украйна. В същото време възможностите за преориентиране на руските доставки към други страни не са толкова сериозни, колкото някои западни анализатори смятат. В интервю за БНР проф. Джефри Соненфелд аргументира тезата си за приближаващия крах на руската икономика и какви са опитите на Русия все пак да уязви Запада.

"В противовес с това, което пропагандата на президента Путин твърди, руската икономика не само не се възстановява, както той казва, но и е в ужасяващо състояние. Ние установихме, че той представя фалшиви данни за брутния вътрешен продукт, за да изглежда икономиката им в добро здравословно състояние. Всъщност той укрива реалните данни от 20 важни отрасъла, които Русия е длъжна като членка на Международния валутен фонд да огласява, за да има представа светът за реалното състояние на икономиката й.

Но данните от националната им статистика за приходите от жизненоважни стълбове на икономиката им - като вноса и износа, за енергийната търговия, за състоянието на финансовите институции, за въздушния трафик, за преките чуждестранни инвестиции - вече не се огласяват. Те просто спряха да докладват и скриха тези данни. И излизат с числа, които нямат нищо общо с реалността.

Руската икономика се е сринала в различни сектори с между 30 и 90 процента. В отрасли като автомобилостроенето сривът е дори 98 процента, твърди проф. Джефри Соненфелд.

Не познавам никого, който шофира руска кола извън Русия. Едва ли има и руснаци, които го правят, най-малкото заради безопасността и дизайна на автомобилите. Това е само един пример, че руската икономика е в огромен стрес. Също така, дори да приемем, че той е постъпил мъдро и е преориентирал енергийния пазар от запад на изток, защото не може да продава повече в Европа - реалните данни, с които разполагаме, не подкрепят тази теза. Със сигурност е изпаднал в беда." 

Сериозен удар върху икономиката на Русия ли ще бъде и забраната за внос на руски алуминий, която бе наложена в Съединените щати?

"Да, мисля, че това е много разумен ход. Русия не допринася с никаква добавена стойност за глобалните пазари. Това е като васалните колонии в старата теория за меркантилизма - те просто доставят суровини. Но ние не се нуждаем от техните суровини. На света не му трябва и грам руска енергия. Разбира се, не беше зле да я ползваме докато цената беше изгодна, но практически нямаме необходимост. Съединените щати са в състояние да задоволяват енергийните си нужди от собствените си ресурси. Оказа се, че и нуждата на Европейския съюз от руски газ е нула. Доставките паднаха от 46  до по-малко от 9 процента. И европейците могат и сами да ги спрат, защото вече има алтернативи - от Съединените щати, Норвегия, Алжир и други доставчици."

Какво ще кажете за Саудитска Арабия? Риад бе в основата на решението да се намалят производствените количества от ОПЕК+, което веднага предизвика реакция на администрацията на Байдън.

"Саудитците правят огромна грешка. Това, което не е широко известно в наши дни, е, че 100 процента от националната им компания "Сауди Арамко" - петролните полета и технологията за добив на петрол - са били притежание от Съединените щати. Тя е била създадена през 40-те години на миналия век от 4 американски петролни компании. Също както иранската петролна индустрия е била създадена от британците. Целта е била да се осигури надежден поток на енергийни ресурси по време на Втората световна война.

Изключително разочароваща е за Съединените щати промяната в поведението на саудитците. Защото ние им дадохме всичко. Това се е случило по времето на президента Никсън и по съвет на Хенри Кисинджър. Тогава американските петролни компании са били принудени практически да се откажат от собствеността си на номинална цена. Саудитците са получили собствеността на "Сауди Арамко" изключително евтино. В замяна на това сделката е била Америка да има надежден достъп до петрол на разумна цена. Излиза обаче, че това е била сделка с дявола.

"Уолстрийт джърнъл" писа завчера, че администрацията на Байдън се е опитала да забави тази грешна стъпка от страна на саудитците с един месец, за да не повлияе тя на междинните избори в Съединените щати заради очакваното увеличение на цените на горивата. Само че саудитците избързаха именно, за да се намесят в изборите и така, под давлението на Русия, се отрекоха от ангажиментите си.

А Съединените щати междувременно доставят високотехнологично оръжие на Саудитска Арабия, каквото никой друг от автентичните съюзници на Вашингтон няма капацитет да произведе. И така повтаряме старата си грешка - преди им дадохме всичкия петрол, сега - оръжия. Трябва да преосмислим отношенията си със Саудитска Арабия."

Ако погледнем газовия пазар, вярвате ли, че Европа може напълно и завинаги да се освободи от руските доставки? Да приемем, че тази зима - колкото и тежка да е тя, ще се справим, но през пролетта хранилищата ще са празни.

"Да, може, и то завинаги. Има анализатори, които заради своя собствен интерес и близостта си до определени индустрии, създават истерия и тя се мултиплицира в европейската и в американската преса. Истината е, че стартът на индустрията с втечнен природен газ беше през 2016 година, когато президент беше Барак Обама. Масираната търговия започна през мандата на Тръмп. Вярно е, че технологията е налице от началото на века, но система за доставки не беше развита до преди няколко години. Индустрията се разрасна главоломно и предоставя огромни възможности.

30 държави могат да доставят на Европа втечнен газ. Норвегия, Алжир и Съединените щати са само част от тях. А Европейският съюз вече си е осигурил над 90 процента от количествата, които са му необходими. Да, Русия има по-евтин газ, но няма на кого да го продава, защото няма достатъчно тръбопроводи към Азия. Газ за Европа има. Да, цената е по-висока. Но поне няма проблем с доставките." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът нса Франция Еманюел Макрон

Макрон: Мирът не означава капитулация на Украйна

Украйна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП. Той увери, че в момента няма френски военни инструктори на украинска земя...

публикувано на 06.06.24 в 22:54

Франция предава на Украйна изтребители "Мираж-2000"

Франция ще предаде на Украйна многоцелеви изтребители четвърто поколение "Мираж-2000" и ще обучи на своя територия украински бойни пилоти. Това заяви президентът Еманюел Макрон в интервю тази вечер за френска телевизия. "Утре стартираме ново сътрудничество и обявяваме предаването на Украйна на изтребители "Мираж 2000", произведени от "Дасо..

публикувано на 06.06.24 в 22:12
Рикардо Салгадо

Легендарен португалски банкер беше осъден на 6 години и 3 месеца затвор

Патриархът на португалското банкерско семейство "Ешпириту Санту" Рикардо Салгадо беше осъден днес на 6 години и 3 месеца затвор за подкуп на бившия министър на икономиката Мануел Пиньо, който пък беше осъден на 10 години затвор. Салгадо оглавяваше просъществувалата век и половнина банка "Ешпириту Санту" до фалита ѝ през 2014 година. Тогава тя беше..

публикувано на 06.06.24 в 21:59

Водещите гръцки банки ще изплатят дивиденти за първи път от 2008 година

Четирите водещи гръцки банки са получили одобрение от Европейската централна банка да изплатят дивиденти на акционерите си за първи път от 2008 година, предаде "Ройтерс". И четирите кредитни институции - Националната банка на Гърция, "Пиреус", "Алфа" и "Евробанк" - пострадаха тежко по време на гръцката дългова криза през 2010-2018-а и бяха..

публикувано на 06.06.24 в 21:48
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл констатира, че изявлението на Путин за далекобойните оръжия е било разбрано

Вчерашното изявление на президента Путин е било чуто от неговите адресати на Запад, констатира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като нарече изявлението "ясно, недвусмислено и разбираемо за всички".  На среща с чуждестранни журналисти в Санкт Петербург Путин заяви, че Русия може да достави свое далекобойно оръжие в онези региони на света,..

публикувано на 06.06.24 в 21:11

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ и утре. 45 градуса бяха измерени днес в район близо до Ларнака и 44,5 градуса в Никозия. Това са..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара Ето как отговори..

публикувано на 06.06.24 в 20:01