Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според нея резкият завой на Корнелия Нинова може да се тълкува като завръщане във властовата игра

Велислава Дърева: Имаме коалиция "хартиена бюлетина". Дали ще продължи и за съставяне на правителство?

В нашия политически живот е пълно с лидерски партии, но лидери няма, смята журналистката

Велислава Дърева
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Поне от десетина години в България няма партии, има проекти. Партиите имат идеология. Проектите какво имат? Тяхната единствена идеология е властта, печалбата. Поради което много хора с лекота преминават от една "партия" в друга."

Това мнение изрази в предаването "Политически НЕкоректно" журналистката Велислава Дърева. Партиите бяха заменени с проекти, категорична е тя.

Парламентарните партии прилагат системен антиподбор – в парламента се допускат само верни и приближени хора, а знаещите, утвърдени личности в една или друга сфера, хората с позиция, дори неудобна за партиите, са изхвърлени, те не могат да припарят до Народното събрание, защото не се вписват в този системен антиподбор, смята Велислава Дърева.

Относно тридневните усилия на новоизбрания парламент да се конституира, избирайки председател, Дърева посочи:

"Това беше най-дългата сряда в българската история. Сряда, която завърши в петък. Този ден има един всеобщ любимец, всенароден – това е кучето пред парламента. То отиде много рано сутринта, мина по червената пътека, после слезе и застана като гвардеец. Това беше единственото същество, което стоеше на пост пред парламентарната та република."

Кучето пред парламента в деня на учредителното заседание се превърна в звезда в социалните мрежи. Снимка: БГНЕС

"Изведнъж една политическа лидерка взе изключително остър завой и демонстрира съвършено друга политическа позиция" – каза Дърева за решението на Корнелия Нинова БСП да подкрепи кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на парламента, с което на поредното гласуване бе събрано необходимото мнозинство.

"До оня ден знаехме, слушахме как това е битка със статуквото, неуморна борба с модела на ГЕРБ и ДПС. В продължение на 8 месеца Нинова не даваше косъм да падне върху четворното правителство. Тя през цялото време сякаш правеше предизборната кампания на ПП, обаче сега в парламента изведнъж стана нещо съвсем различно. Въпросът е дали това е ситуационно гласуване, или същностна промяна в поведението на БСП. Иначе от страна на самата Нинова рязката промяна - това е завръщане, влизане във властовата игра", изтъкна Велислава Дърева.

Корнелия Нинова  Снимка: БГНЕС

Според Дърева стои въпросът БСП ще стане ли част от евроатлантическо мнозинство.

"Този рязък ход сега, в петък, как ще се отрази оттук нататък? Не може довчерашни партньори да бъдат игнорирани по такъв драстичен начин. Как оттук нататък ти ще искаш доверие от тях? ПП и ДБ сега откриват колко лесно могат да бъдат предадени от този, който до вчера не е давал да падне косъм от главите им. Това не е почтено."

"Имаме коалиция "хартиена бюлетина", отбеляза Дърева и допълни, че въпросът е дали тя ще продължи и след това - при съставяне на правителство, или ще остане ситуативна.

"2017 г. БСП имаше над 900 000 гласа, сега има 230 000 – това са 700 000 гласа по-малко и някой трябва да носи сериозна отговорност за това. Съзнателно БСП беше доведена до това състояние", коментира Велислава Дърева в предаването "Политически НЕкоректно" и прогнозира още по-лош резултат за левицата на следващия вот. По думите ѝ отговорността е на лидера на партията.

"Ако продължаваме по този начин, БСП ще падне под 4-процентовата бариера. Който и да бъде избран за председател на БСП, той ще се изправи пред руини и това е най-големият грях на Корнелия Нинова."

В момента в нашия политически живот е пълно с лидерски партии, но лидери няма, категорична е журналистката.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06