Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва обмисля 3 варианта за отговор на тавана на цените за руски петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Русия обмислят три варианта за отговор на въвеждането от страните от Г-7 и ЕС на таван на цените за вноса на руски петрол, съобщава сайтът на вестник "Ведомости".

Първият вариант е пълна забрана за продажба на петрол на държави, подкрепили ограничението, включително ако купуват суровини от Русия не директно, а чрез страни посредници.

Вторият - забрана за износ по договори, които включват условие за таван на цената, независимо коя страна е получател. Третият вариант, който се разглежда, е въвеждането на така наречената индикативна цена, т.е. определяне на максимална отстъпка за руския петрол Urals спрямо референтния сорт Brent, като с увеличаване на отстъпката продажбите ще бъдат забранени.

Според източник на "Ведомости" към момента нито един от тези варианти не е одобрен, възможни са други алтернативи или комбинация от тях.

Агенция Блумбърг пък съобщи, че Русия също така обмисля определянето на долна гранична цена за своите международни продажби на петрол. Москва може или да наложи фиксирана цена за руските барели суров петрол, или да определи максимални отстъпки спрямо международните показатели, на които те могат да бъдат продадени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдебната палата в Кюстендил

Иван Белишки с условна присъда за лека телесна повреда на трима полицаи

Районният съд в Кюстендил наложи условна присъда на Иван Белишки, който се призна за виновен за причиняване на лека телесна повреда на трима полицаи. Случаят със сина на бившия кмет на Панагюрище е отпреди две години. Инцидентът станал на 26 април 2022 година в селцето Ломница, местността Ломнишки рид.  Трима полицаи били изпратени на място, откъдето..

публикувано на 03.07.24 в 16:09

Медицинският хеликоптер е транспортирал от Велинград до София жена с черепно-мозъчна травма

Медицинският хеликоптер е транспортирал от Велинград до София жена с тежка черепно-мозъчна травма.  По данни на очевидци тя се е подхлъзнала на главната улица в града, близо до сградата на общината. Пострадалата е на 60 г., стоматолог в града.

публикувано на 03.07.24 в 16:04

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят“

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят“. Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите, породени от промяната в климата. Дискусията се съсредоточава върху ключови въпроси, свързани с..

публикувано на 03.07.24 в 16:01
Тошко Йорданов от ИТН на парламентарната трибуна - 3 юли 2024 г.

Тошко Йорданов: ИТН няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга партия

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга политическа партия, заяви по време на дебатите в Народното събрание по проектокабинета на ГЕРБ-СДС председателят на парламентарната група Тошко Йорданов: Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС "Така че, ако господин президентът връчи третия..

публикувано на 03.07.24 в 15:59
Пламен Димитров

КНСБ: В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани на работното място

В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани от канцерогенни вещества на работното място, алармират от КНСБ.  Около 35 000 са смъртните случаи в страната годишно, посочва президентът на синдиката Пламен Димитров.  Между 5% и 7% от всички ракови заболявания са приченени от рак на работното място:  "Това значи, че 2000 души..

публикувано на 03.07.24 в 15:57
Атанас Зафиров

БСП има очаквания за експертно правителство с третия мандат

БСП също декларира, че ще гласува против за проектокабинета на ГЕРБ-СДС.  В ременният председател на социалистите Атанас Зафиров изрази очаквания да има експертно правителство с третия мандат:  "Но няма да подкрепим тяснопартийния кабинет, предложен от ГЕРБ. Смятаме, че има потенциал конституционната процедура по съставяне на такъв кабинет да бъде..

публикувано на 03.07.24 в 15:54

РУО-София: От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 15:42