Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 000 нарушения на правото на труд отчитат от КНСБ

Тодор Капитанов
Снимка: БГНЕС

Над 200 000 нарушения на правото на труд са отчели от КНСБ през миналата година. Най-много са свързани с възлагане на задачи на работниците, които са извън задълженията им, каза вицепрезидентът на синдиката Тодор Капитанов. Той представи данните от деветия Годишен доклад за нарушенията, свързани с упражняване на правото на труд в България.

Данните на Главна инспекция по труда за миналата година показват, че са извършени над 48 500 проверки и са установени почти 230 000 нарушения, от които 112 000 са по осъществяване на трудовите правоотношения, почти 117 000 - по здравословни и безопасни условия на труд, а почти 1500 са неизпълнените предписания.

Фирмите са дали близо 15 милиона лева за глоби, посочи Капитанов: "Възлагат ни работа, която не е свързана със задълженията ни по длъжностна характеристика. Работодателят не организира безплатни медицински прегледи. Не получавам допълнително възнаграждение за работа на отсъстващ колега, която аз извършвам. Работодателят не ми дава възможност да ползвам целия платен годишен отпуск. Назначен съм на една длъжност, а работя друго. Възлагат ми работа по време на отпуск или болничен, както и в почивните дни".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пускат атракционен бус за 24 май до Хисарлъка в Кюстендил

Атракционен бус ще бъде пуснат от пл. Велбъжд до Хисарлъка над Кюстендил - това ще стане на 24 май, казаха за БНР от Общината. Автомобилът със специална конструкция е закупен е доставен от френска компания. Идеята да има атракционен бус от центъра на Кюстендил до хълма и лесопарк "Хисарлъка"  е от години. Но не се реализираше заради..

публикувано на 21.05.24 в 09:33
Йордан Божилов

В Европа организират военно обучение за цивилните. Какви стъпки ще предприемем ние?

Около месец остава до това да разберем как България ще организира военното обучение на цивилните. В края на юни приключва срокът за създаване на Стратегическия преглед на отбраната. Но в част от европейските държави вече се предлагат варианти цивилните да се сдобият с военно обучение.  Обобщение на медийните публикации от началото на..

публикувано на 21.05.24 в 09:30

US дипломати дължат 15 млн. паунда автомобилни такси в Лондон, българските - 923 000

Американските дипломати в Лондон дължат близо 15 милиона паунда под формата на такси за използване на автомобили в централната зона на британската столица, пише вестник "Дейли мейл", позовавайки се на данни на транспортните власти. България е на 31-во място в този списък с 923 000 паунда дълг. Под заглавие "Какви специални отношения!"..

публикувано на 21.05.24 в 09:10
 Минчо Бенов

Минчо Бенов: Няма регистър, но се очаква у нас да има 1,8 – 2 млн. енергийно бедни

В България енергийната бедност няма точна цифра, но очакванията са от 1,8 до 2 млн. да са енергийно бедни, тя е пряко свързана с икономическата бедност, просто такива са доходите в България. Това прогнозира Минчо Бенов, директор на "Хабитат" България, в интервю пред БНР. "През 2023 г. беше отработена и приета дефиниция за енергийна, и..

публикувано на 21.05.24 в 09:09
Георги Първанов

Експерт прогнозира около 10% среден ръст на заплатите през тази година

До 1600 лева достига разликата в средната заплата у нас между отделните области , сочат последните данни на националната статистика. Георги Първанов, експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта, обясни пред БНР, че т ези данни не са изненадващи.  " Подобна..

публикувано на 21.05.24 в 08:27
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Служебният министър на туризма със срещи в 11-те общини в Монтанско

Служебният министър на туризма Евтим Милошев ще е в Монтана днес. В 11 часа при областния управител Ивайло Антонов той ще има среща с кметовете на 11-те общини от региона. Заедно с представители на туристическия бранш ще обсъдят проблемите и предизвикателствата пред туризма, в тази част на Северозападна България. След срещата се предвижда..

публикувано на 21.05.24 в 08:04
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Ръкописът на Петър Богдан се представя в Националния археологически институт

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, ще бъде изложен от днес в Националния археологически институт с музей при БАН. Ръкописът на Петър Богдан "За древността на бащината земя и за българските дела" ще бъде представен преди обед в Гербовата зала на президентството, а вечерта в Археологическия музей ще бъде открита..

публикувано на 21.05.24 в 07:58