Д-р Михал Лукеш

200 години Национален музей на Чешката република

Тези дни на работна среща у нас беше д-р Михал Лукеш – Директор на Националния музей на Чешката република, заедно с г-н Рудолф Пол, Заместник-директор на музея. Д-р Лукеш пристига в България по инициатива на Фондация „199“ и по покана на Националния..

публикувано на 08.04.19 в 09:20

Катрин Киса и професията на продуцента

„Време и половина“ често разказва истории и още по-често търси смисъла в отговорите на съществени въпроси. Днес за пореден път предаването направи точно това – добави още малко време към вашето време, за да разбере отговора на един на пръв поглед..

публикувано на 07.04.19 в 09:20

Старецът вече е на сто и една

„Казвам се Юнас Юнасон и имам чувството, че е редно да дам обяснение.“ Така започва предговорът на шведския писател към романа му „Сто и една-годишният старец, който твърде много размишляваше“, където той обяснява как Алан, главният герой „идва“ при..

публикувано на 06.04.19 в 08:20
Проф. Ивайло Дичев

Българинът и апартаментът

Българинът и апартаментът, ние и „Апартаментгейт“. Доста особено отношение имаме към апартаментите и историята на това отношение започва още след 1944 г. Мислехме, че с падането на режима нещата ще се нормализират, но уви, друго се получи. За сагата ни..

публикувано на 05.04.19 в 19:05

Посвещенията на Николай Бойков

Николай Бойков е един от най-добрите съвременни български поети. Той пише книгите си далеч от суетата на деня. Не се вписва и в познатите клишета у нас за съвременно писане.  Дълбочината на текстовете му е многопластова. През годините за съжаление често..

публикувано на 05.04.19 в 15:14
Отляво надясно: Недко Солаков, Греди Асса, Андрей Даниел, Филип Зидаров и Вихрони Попнеделев

30 години по-късно – група "Градът"

Група „Градът“ или великолепната шесторка, към която се присъединява още един значим художник, са в основата на това художествено явление, което преди 30 години имаше особено значение за нашата художествена сцена. Това са Андрей Даниел, Божидар Бояджиев,..

публикувано на 05.04.19 в 14:50

Яворов на Михаил Кремен

Михаил Кремен (1884-1964) е писател, критик, известен в своето време освен с книгите си и с участието си в сп. „Мисъл“; той е вътре в интелектуалните кръгове тогава и е личен приятел на Яворов. Кремен е основател на музикалната къща „Кремона“. От книгите..

публикувано на 05.04.19 в 13:53
Стойчо Керев

В капана на измамната реалност

В студиото на „Нашият ден“ гостува Стойчо Керев по повод новия му филм „Измамна реалност“, чиято прожекция е довечера в Зала 1 на НДК. Водещата Ива Дойчинова постави на обсъждане темата за реалността, която Стойчо Керев интерпретира така. Реалността,..

публикувано на 05.04.19 в 13:49
Шинделка на Международния фестивал на разказа във Вроцлав, 2016

Марек Шинделка представи нова книга на български

Известният чешки писател Марек Шинделка представи на турне в София, Бургас и Стара Загора своята книга с разкази „Картата на Анна“. Творческият път на родения през 1984 г. писател започва със стихосбирката „Стрихнин и други стихове“, за която получава..

публикувано на 05.04.19 в 09:20

Бразилският свят на Жо Оливейра

Българската публика има възможността да се запознае с Жо Оливейра – един от най-известните художници на илюстрации и комикси в Бразилия и света. Специално пристига в София за откриването на своята изложба в Галерия Сезони. Експозицията „Бразилският свят..

публикувано на 05.04.19 в 08:15