„По-сурово“ с Нинко Кирилов

Писателят Нинко Кирилов е в студиото на „Нашият ден – в едно „По-сурово“ поетично присъствие. А как звучи първата му (след „Двойници и животни“, „Човек сред хората“ и „Три пиеси“) книга с поезия – „По-сурово“, ще разберете от звуковия файл.  

публикувано на 06.06.19 в 10:15

„Мистичен извор“ – изложба на Николай Иванов ОМ

Художник, музикант, композитор – това триединство е в същността на този артист – Николай Иванов ОМ, който през годините търси взаимовръзката между двете изкуства – музиката и живописта. Звук и цвят са в непрестанна комуникация и хармония в неговите..

публикувано на 06.06.19 в 08:55

Публицистът Драгомир Драганов издаде книга с политическа сатира

„Къде го село Грънци? Фантасмагории от Прехода“ е новата книга на Драгомир Драганов, илюстрирана от Кирил Божкилов. Авторът дълго събира истории от живия живот на страницата на блога си drago.info, докато най-накрая реши да ги издаде. Книгата не е..

публикувано на 05.06.19 в 17:05

„Отвъд преградите“

Студентите от втори курс в специалност „Книгоиздаване“ на Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет издадоха този път книга за бежанците, наречена „Отвъд преградите“. Дело на студентите са не само текстовете, но и издателската..

публикувано на 05.06.19 в 15:50
Доц. д-р Васил Загоров

За четенето и мисленето

В търсене на изход от патовата ситуация на шахматната дъска между т.нар. дигитално и аналогово поколение и анализите на учените, които се осмеляват да излязат от клишето и да оповестят някои неудобни истини, в „Нашият ден“ се насочваме към анализ на..

публикувано на 05.06.19 в 15:20

The Fence – мрежа от професионалисти в сферата на драматургията и театъра

Какви са основите на писането за театър и сцена? Като част от 27-ата им редовна среща, членовете на мрежата The Fence ще проведат двучасов уъркшоп, който ще запознае участниците с вълнуващия свят на драматургията. Водещи на уъркшопа са Сара Грочала от Royal..

публикувано на 05.06.19 в 15:05

Спектакълът „Животът е сън“ в афиша на Международния театрален фестивал „Варненско лято“

Едно от представленията, които може да гледате тази вечер в програмата „Шоукейс“ на фестивала, е спектакълът „Животът е сън“ на театър „Зонг“. Постановката по класическата пиеса на испанския драматург от ХVII век Педро Калдерон де ла Барка беше високо..

публикувано на 05.06.19 в 14:05
Пааво Мацин и корицата на българското издание на неговата книга

В „Дискотека „Гогол”“ е също толкова весело, колкото и в „Приключенията на добрия войник Швейк…“ , но и толкова сериозно

Романът „Дискотека „Гогол“ от естонския писател Пааво Мацин е своеобразен културен посланик на съвременната естонска литература пред българските читатели. През 2016 година романът „Дискотека „Гогол“ печели Европейската награда за литература и призът е..

публикувано на 04.06.19 в 17:20
Симеон Владов в Йерусалим

„Любовта не може просто да отмине“ пожъна успех и в Израел

Петият международен фестивал „Българска душа на Святата земя“ се проведе от 27 до 31 май в Израел. Събитието бе под патронажа на Посолството на Република България като част от Дните на българската култура в Държавата Израел. Целта на този проект е..

публикувано на 04.06.19 в 16:30

В магическия свят на Фен и Бибит

Преди дни излезе от печат детската книга „Фен и Бибит в Приказната гора“ от Катерина Нейнска, с илюстрации на Светломира Минкова. Предназначена основно за деца в училищна възраст, книгата ни пренася във фантазния свят на две деветгодишни близначки и техните..

публикувано на 04.06.19 в 14:35