Маргрете Вестегер

Газпром променя политиката си за доставки на природен газ за България

Една добра новина за България стана акцент през отминаващата седмица. Москва и Брюксел си стиснаха ръцете. Договориха се за коренна промяна на газовата политика на Русия по отношение на някои бивши страни-сателити на СССР, а сега членки на ЕС. Добрата..

публикувано на 19.03.17 в 09:05

Българското земеделие разполага с неизползван потенциал

Десет години след влизането на България в ЕС и прилагане на Общата селскостопанска политика /ОСП/, селскостопанското производство в страната не отговаря на естествения си потенциал, смятат експерти. Условията за правене на аграрен бизнес в страната са..

публикувано на 18.03.17 в 09:45

Валутен борд до влизането в еврозоната или премахване още сега?

От 20 години в България съществува валутен борд. Това е парична система, с която се въвежда фиксиран курс към дадена чужда валута и при която парите в обращение имат 100% покритие в избраната валута. България е единствената страна в ЕС с такава система,..

публикувано на 06.03.17 в 10:59

Европейски семестър 2017 за България: много критики и препоръки и скромни похвали

Европейската комисия никога не е хранила особено топли чувства към България. Неслучайно тя продължава след 10 години членство в Европейския съюз да бъде надзиравана и наставлявана по отношение на правосъдието, вътрешния ред и социално-икономическите..

публикувано на 24.02.17 в 10:23

България започва работа по газовия хъб с пари от Брюксел

Близо 1 млн. евро отпусна Европейската комисия на България миналата седмица, за да започне работата по идеята за международен газов хъб край Варна. Парите ще финансират изследвания, проучвания и анализи, за да се види дали той може да стане и има..

публикувано на 22.02.17 в 11:57

Жизнено равнище и предизборни обещания

Жизненото равнище в България е най-ниското в цяла Европа. Това не е от вчера, това се знае отдавна и от управляващи, и от управлявани, и от синдикати, и от политически партии. В зависимост от защитаваните идеологии и икономически убеждения, различните..

публикувано на 09.02.17 в 11:09

Елеонора Негулова: Членството на България в ЕС се е отразило благоприятно на конкурентоспособността на малкия и среден бизнес

Присъединяването на България към ЕС преди 10 години се отрази разнопосочно на малкия и среден бизнес. За някои фирми се откриха нови хоризонти и те започнаха да усвояват възможностите на единния пазар. Други нямаха капацитета да направят преход към..

публикувано на 07.02.17 в 11:14
Фотоколаж: Силвия Петрова

За последните 10 години софтуерният бизнес у нас отбеляза значителен ръст

Софтуерният бизнес в България е най-добре представящият се сектор на ИТ индустрията в България след десет години членство в Европейския съюз. Това показват данните на независимата консултантска компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., която от 26..

публикувано на 07.02.17 в 09:00

И Путин заговори за възраждане на газопровода „Южен поток 2”

Преди малко повече от две години по лично нареждане на руския президент Владимир Путин бе прекратен проектът за газопровод от Русия по дъното на Черно море до България и по-нататък към Централна и Западна Европа. След дълги, трудни и противоречиви..

публикувано на 06.02.17 в 10:53

За пореден път гръцки фермери създават напрежение по границата с България

Изглежда на гръцките фермери им стана навик насред зима да правят биваци по границата с България. И да заплашват с трактори и други селскостопански машини. Протестирали били срещу данъчната политика на Атина и затова искали да блокират..

публикувано на 05.02.17 в 09:30