МВФ повиши очакванията си за българската икономика

Тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) публикува доклад за световните икономически перспективи. За България авторите на документа прогнозират, че през 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) ще се увеличи с 2.9%, а през следващата ще се забави..

публикувано на 23.04.17 в 08:45
Мариана Кукушева

Мариана Кукушева: Рязкото повишение на цената на газа ще има пагубни последици

Последното драстично повишение с 30% на цената на природния газ ще се отрази пагубно върху българските производители. Това заяви за Радио България председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Мариана Кукушева. В последните 10-12..

публикувано на 13.04.17 в 09:35

Великата китайска стена се срути в България – урок за чуждестранни инвеститори

Българското автомобилно дружество „Литекс Моторс” влезе в процедура по несъстоятелност, с други думи казано – фалира. Собственик на това дружество, което трябваше да сглобява в завод в България автомобили от гамата на китайската марка Great Wall..

публикувано на 05.04.17 в 10:49

Ценова бухалка за българина – Ще оживее ли?

От 1 април без сянка от шега в България природният газ е по-скъп с почти 30%. Но не България е причината за този рекорден ръст, а руският доставчик „Газпром”, който задоволява 90% от нуждите на страната от газ. Не е тук мястото да се спираме на..

публикувано на 01.04.17 в 09:30

Георги Стоев: Реалните доходи на населението бележат чувствителен ръст след присъединяването на България към ЕС

От присъединяването на България към ЕС преди 10 години до сега икономиката на страната нарасна с около 74%. Важно е да се отбележи, че инфлацията през този десетгодишен период беше около 41%. Тоест в реално изражение икономиката на страната се увеличи с..

публикувано на 29.03.17 в 11:33
Маргрете Вестегер

Газпром променя политиката си за доставки на природен газ за България

Една добра новина за България стана акцент през отминаващата седмица. Москва и Брюксел си стиснаха ръцете. Договориха се за коренна промяна на газовата политика на Русия по отношение на някои бивши страни-сателити на СССР, а сега членки на ЕС. Добрата..

публикувано на 19.03.17 в 09:05

Българското земеделие разполага с неизползван потенциал

Десет години след влизането на България в ЕС и прилагане на Общата селскостопанска политика /ОСП/, селскостопанското производство в страната не отговаря на естествения си потенциал, смятат експерти. Условията за правене на аграрен бизнес в страната са..

публикувано на 18.03.17 в 09:45

Валутен борд до влизането в еврозоната или премахване още сега?

От 20 години в България съществува валутен борд. Това е парична система, с която се въвежда фиксиран курс към дадена чужда валута и при която парите в обращение имат 100% покритие в избраната валута. България е единствената страна в ЕС с такава система,..

публикувано на 06.03.17 в 10:59

Европейски семестър 2017 за България: много критики и препоръки и скромни похвали

Европейската комисия никога не е хранила особено топли чувства към България. Неслучайно тя продължава след 10 години членство в Европейския съюз да бъде надзиравана и наставлявана по отношение на правосъдието, вътрешния ред и социално-икономическите..

публикувано на 24.02.17 в 10:23

България започва работа по газовия хъб с пари от Брюксел

Близо 1 млн. евро отпусна Европейската комисия на България миналата седмица, за да започне работата по идеята за международен газов хъб край Варна. Парите ще финансират изследвания, проучвания и анализи, за да се види дали той може да стане и има..

публикувано на 22.02.17 в 11:57