Жизнено равнище и предизборни обещания

Жизненото равнище в България е най-ниското в цяла Европа. Това не е от вчера, това се знае отдавна и от управляващи, и от управлявани, и от синдикати, и от политически партии. В зависимост от защитаваните идеологии и икономически убеждения, различните..

публикувано на 09.02.17 в 11:09

Елеонора Негулова: Членството на България в ЕС се е отразило благоприятно на конкурентоспособността на малкия и среден бизнес

Присъединяването на България към ЕС преди 10 години се отрази разнопосочно на малкия и среден бизнес. За някои фирми се откриха нови хоризонти и те започнаха да усвояват възможностите на единния пазар. Други нямаха капацитета да направят преход към..

публикувано на 07.02.17 в 11:14
Фотоколаж: Силвия Петрова

За последните 10 години софтуерният бизнес у нас отбеляза значителен ръст

Софтуерният бизнес в България е най-добре представящият се сектор на ИТ индустрията в България след десет години членство в Европейския съюз. Това показват данните на независимата консултантска компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., която от 26..

публикувано на 07.02.17 в 09:00

И Путин заговори за възраждане на газопровода „Южен поток 2”

Преди малко повече от две години по лично нареждане на руския президент Владимир Путин бе прекратен проектът за газопровод от Русия по дъното на Черно море до България и по-нататък към Централна и Западна Европа. След дълги, трудни и противоречиви..

публикувано на 06.02.17 в 10:53

За пореден път гръцки фермери създават напрежение по границата с България

Изглежда на гръцките фермери им стана навик насред зима да правят биваци по границата с България. И да заплашват с трактори и други селскостопански машини. Протестирали били срещу данъчната политика на Атина и затова искали да блокират..

публикувано на 05.02.17 в 09:30

Производителността на труда расте, но ще се отрази ли това и върху доходите?

„ Искам още 100 лева към заплатата ми! За по-добра 2017 г. “ – това гласят картичките, които КНСБ– най-големият синдикат в България,изпрати до много български работодатели по повод коледните празници. Според синдиката, в България има социален..

публикувано на 03.02.17 в 12:11

Българският публичен дълг расте, но остава един от най-ниските в Европа

Няма държава в света, с няколко изключения, която да няма държавен, публичен дълг. Най-големите длъжници в света са и най-мощните в икономическо отношение – Съединени щати, които имат да дължат на инвеститори от целия свят няколко трилион долара. Това..

публикувано на 02.02.17 в 12:00

10 години в ЕС не стигат за българската икономика

Тази година България отбелязва без много шум и блясък 10-ата годишнина от влизането си в Европейския съюз. За непразничната атмосфера има много причини, но най-важната за повечето българи е, че противно на масовите очаквания и надежди, Брюксел не се..

публикувано на 31.01.17 в 11:25

Eдна българска фирма с клиенти в 56 страни на седемте континента

"Интернешънъл Пауър Съплай" (Ай Пи Ес) е компания с близо 30-годишен опит в разработването и производството на токозахранващи системи за приложение в телекомуникациите, енергетиката и отбраната, както и за автономно производство и съхранение на..

публикувано на 25.01.17 в 09:00

С 24 млрд. евро валутни резерви БНБ с нови амбиции за еврозоната

Финансовата система в България е доста специфична и втора като нея в Европа няма. В страната действа т.нар. валутен борд, който ограничава значително правомощията на БНБ, но който и налага строга финансова дисциплина. Но най-важното в случая е, че..

публикувано на 21.01.17 в 09:45