Маргарита Стоянова

За селския мол в Габрово и инициативата „Забравените традиции, живи вкусове”

„Селски мол”– лъскава помпозна сграда с магазини и офиси в центъра на някое селце? Не! Става въпрос за базар-изложение, наречен така съвсем на шега, но вече придобил голяма популярност. Идеята за създаването на селския мол принадлежи на четири..

публикувано на 17.04.18 в 10:58

Изложба с български антики оглави класация за най-посещавана експозиция

Авторитетното издание The Art Newspaper обяви изложбата на Националния археологически институт с музей при БАН „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“ за най-посещавана изложба на антична тематика през 2017 г. Класацията е..

публикувано на 15.04.18 в 09:00

Лиляна Павлова: За три месеца начело на ЕС България извоюва много ползи за европейските граждани

Изминаха три месеца от началото на първото за страната ни председателство на Съвета на Европейския съюз. 62 работни дни, изпълнени с редица срещи на високо ниво и множество заседания на работни групи, както в София, така и в столиците на ЕС Брюксел..

публикувано на 12.04.18 в 11:30

Национален протест спря проект за реформа на трудоустрояването

Стотици хора с увреждания от цяла България протестираха пред Министерския съвет, за да отстоят правата си и да поставят искания за достоен живот. Националният митинг беше провокиран от намерение на правителството за реформа в дейността на..

публикувано на 12.04.18 в 11:21

В билкарницата на Любен Пенков може да се намери отвара за всяка болежка

Всяко семейство пази поне една рецепта за вълшебна смес от билки, датираща от времето на своите предци. Но има и систематизирано знание, което, ако попадне в точните ръце, може да обогати съвременния метод на лечение и някой път да се окаже дори..

публикувано на 10.04.18 в 11:33

Старинните технологии на "писаните" яйца са живи и днес

Символиката на яйцето се е променяла през вековете. Най-старите щраусови яйца, украсени с резба, открити в Африка, са на възраст около 60 хиляди години и са служили за подарък. Златните и сребърните яйца присъстват в погребалните обичаи на шумери и..

публикувано на 05.04.18 в 08:30

По Великден на детски фестивал в Босилеград

Босилеград е разположен на границата между България и Сърбия. Населението е предимно българско и пази традициите, българското си самосъзнание и език. Много години вече за великденските празници тук се събират българчета от различни страни. 25-ият..

публикувано на 05.04.18 в 08:05

Мрачна демография: Европа се топи, България по-бързо

Наскоро Институтът за изследване на населението и човека към БАН оповести доклад, според който до 2040 г. българите ще намалеят с още 20-25на сто. Съставена въз основа на данни на НСИ, Евростат, ООН и Световната банка, прогнозата бе представена за..

публикувано на 04.04.18 в 10:38

"Лечение без граници" помага безвъзмездно на българи, лекуващи се в чужбина

Доброволческата организация „Лечение без граници“ съществува само от четири години, но вече е помогнала на над 200 българи по време на болничния им престой в чужбина. Макар и малко позната, това е най-голямата неправителствена организация у нас с..

публикувано на 03.04.18 в 12:17

1 април е – днес лъжем за късмет!

Първи април е Международен ден на хумора, сатирата, шегата и лъжата! Празникът в България е свързан с различни поверия, като например това, че за да имаме късмет през цялата година, трябва да излъжем поне веднъж и нас да ни излъжат до обед на самия ден...

публикувано на 01.04.18 в 08:00