Изглед от с. Ореше, Кукъска Гора.

„Един говор на границата на българската граматика“

Доц. д-р Лучия Антонова-Василева е ръководител на Секцията по българска диалектология и лингвистична география при Института за български език към БАН. Научните й интереси са свързани с българската диалектология, фонетика, фонология, морфонология,..

публикувано на 16.03.17 в 14:19

Grand Chocolate Festival в София

И тази година организаторите на Grand Chocolate Festival преобразиха една от залите на Интер Експо Център в София в шоколадово царство. Историята на сладкото изкушение датира отпреди 1500 години и чрез него осъществяваме шоколадовите си мечти и фантазии...

публикувано на 15.03.17 в 11:35

Enhancv – улеснение за търсещите работа и работодателите

Когато Волен Вълков е трети курс в университета, заминава по европейската програма за образование „Еразъм” за Германия. Там той има възможност да остане и за втори семестър, но без стипендия. Волен решава да опита късмета си и започва да си търси..

публикувано на 14.03.17 в 09:00

Археология на вселената, сини променливи и глобално затопляне

Каква е връзката между археологията, астрономията и екологията? Отговорът ни отвежда до територия, която напълно може да възвърне националното ни самочувствие. Не е нужно да попаднете в НАСА, ЦЕРН или Харвард, за да заявите с гордост, че сте българин,..

публикувано на 13.03.17 в 12:11

Бум на НПО в България от 90-те години насам

На конференция на Програмата за подкрепа на НПО в Българиятези дни Институт „Отворено общество“ представи впечатляващи данни за неправителствените организации в България. От бума на сектора в началото на 90-те се наблюдава постоянен ръст във всички..

публикувано на 12.03.17 в 09:00
Христо Комарницки, Иван Бакалов и Чавдар Николов

#Кой скри тиража на вестника на невъзпитаните карикатуристи

Тълпа се е скупчила в центъра на столицата и с лакти се опитва да се добере до вестник, чиито последни бройки раздава карикатурист. Сцената напомня 1990-а, когато излиза първият опозиционен вестник и хората обсаждаха сергиите, за да поемат първите си..

публикувано на 10.03.17 в 09:30

„Ремисия новини” – домът на добрите новини

Състоянието на медийната среда у нас буди все повече въпроси. Неясната собственост и интереси, които обслужват немалко от медиите, срива доверието на хората в тях. Затова кампанията „Ремисия новини“, която хрумва на група млади хора, идва като отговор..

публикувано на 09.03.17 в 11:31

Диана Христова: Всяка жена е красива по свой начин

Известно е, че празникът на жената 8 март води началото си от протеста на шивачките в Ню Йорк през далечната 1857 г. Но знаете ли, че България е сред страните, които първи отбелязват този ден – през 1911 г., само година след неговото обявяване за..

публикувано на 08.03.17 в 12:18

Благотворителността е жест, а не показност

„Лекувай тялото и душата, но помагай и на бедните и слабите“ – това е мисията на лекаря според д-р Христо Алексиев. От 37 години хирургът живее и работи в Германия. Наред с работата си, той се е посветил и на   благотворителни каузи, сред които тази..

публикувано на 08.03.17 в 09:05

„Планинска буря” в екоминистерството

Първият сблъсък на служебното правителство с общественото недоволство вече е факт. Истинска буря се завихри през последните дни в Министерството на околната среда и водите заради актуализацията на Плана за управление на Национален парк „Пирин” до 2023..

публикувано на 07.03.17 в 12:04