Изабела Генова, Наталия Бухова и Кирилка Младенова (от ляво на дясно)

Глобалната стипендиантска инициатива „За жените в науката“ добави в листата си още три талантливи българки

Тази година над 50 българки, занимаващи се с наука, се състезаваха за стипендия по програмата „За жените в науката“. Сред тях отличените са само три, с научни изследвания в областта на естествените науки. Националната стипендиантска програма се..

публикувано на 14.11.17 в 12:17

„Шарена плетеница“ помага на хората без дом

В рамките на три дни търговски център в София се превърна в дом на традиционния занаят плетене. Фестивалът „Шарена плетеница“ представи пред столичани много изкусни майстори с техните произведения. Освен да си закупят разноцветни изделия,..

публикувано на 13.11.17 в 11:39

Незрящите хора могат да намерят своето място в живота

Като дете той рисувал със световноизвестния Кристо, но на 18 години, два месеца и шест дни – на операционната маса – цветовете го напуснали и оттогава пребивава в свят без образи. Днес, осемдесет и три годишен, Спас Карафезов като баща се грижи за..

публикувано на 13.11.17 в 10:29

24 на сто от населението остава без здравна помощ, алармират учени от БАН

„Бюджет 2018“ бе приет на първо четене в Парламента. Следващата стъпка на депутатите бе да гласуват нов министър на здравеопазването. От ГЕРБ се спряха не върху личност от медицинските среди, а предложиха поста да заеме финансистът Кирил Ананиев...

публикувано на 10.11.17 в 12:16

Деца дебатират проблемите за човешките права на европейско-азиатски форум в София

Правата на човека са социални норми и принципи, които различават човека от животното и имат задължителен характер още от раждането. Нивата на личната свобода, както и на тази на изразяване, които са част от тях, са сред основните показатели за..

публикувано на 09.11.17 в 10:48

Липсата на прозрачни правила на пазара на труда демотивира трудоспособните българи

Стане ли въпрос за работа, българинът е категоричен, че ще работи само при адекватно трудово възнаграждение. Това прозира и от данните на представително проучване върху нагласите на трайно незаетите български граждани. Според социолозите тази група..

публикувано на 08.11.17 в 13:00
Макар и далече от България, те винаги ще я носят в сърцата си.

Българите по света мечтаят да бъдат чути в Родината

Българите по света мечтаят да бъдат чути в Родината, стана ясно след Осмата сесия на Световния парламент на българите, която се проведе на 4 и 5 ноември в София. Това е структура, възникнала по време на Първия велик събор на българите по света през..

публикувано на 07.11.17 в 10:56

БЧК ще подпомага приобщаването на законно пребиваващи у нас бежанци

Интеграцията на бежанците и мигрантите е проблем, който ще бъде актуален за Европейския съюз още дълго време. Една от причините е, че обществото поставя под общ знаменател двата типа хора. Това е погрешно, тъй като те са две напълно различни групи...

публикувано на 06.11.17 в 10:00

Александра Велева-Туши пресъздава раждането на нов живот чрез стъкло и камък

Уникална по рода си благотворителна изложба-търг се провежда до края на ноември в София. Цикълът от 14 творби на младата художничка Александра Велева-Туши е озаглавен „От стъкло–в живот“или ”IN VITRO-IN VIVO”. Чрез художествените форми, постигнати..

публикувано на 03.11.17 в 12:30
Българският паспорт на Виден Табаков

Проф. Виден Табаков има съществен принос за стъпването на първия човек на Луната

Светлите умове на българи са допринесли за прогреса на човечеството в най-различни области. Навремето разпръснати по света невъзвращенци, днес споменаваме имената им с гордост. Ала можем само да предусещаме какво е струвала на всички тях..

публикувано на 02.11.17 в 08:15