Български деца ще се подготвят за астронавти в космическия център Space Camp в Измир

Изобретателят милиардер Илон Мъск се пошегува в екстравагантен стил, изстрелвайки автомобила си на Марс, докато в това време ученият Стивън Хокинг предупреди сериозно, че само след 200 години човечеството ще бъде принудено да си потърси нов дом. Тогава..

публикувано на 15.02.18 в 11:50

Къде и как сме уязвими в мрежата предупреждава Национална кампания за кибер хигиена

Практически няма потребител на интернет, който да не е станал обект на кибер атака. В това не се съмняват специалистите по кибер сигурност и забелязват, че хората и компаните се делят обикновено на два вида – такива, които знаят, че са били обект..

публикувано на 15.02.18 в 11:00

Стоимен Павлов получи наградата за най-добър журналист на Радио България

В рамките на празника на Българското национално радио и връчването на годишните награди на името на Сирак Скитник – първия ръководител на медията, днес журналистът Стоимен Павлов, дългогодишен редактор на новини и политически коментатор, получи..

публикувано на 14.02.18 в 15:48

„Виното е ключалка, през която надничаш в сърцето на човека“

Наливаш го в чашата, пиеш и никога не знаеш колко труд е вложен в него. Отстрани изглежда лесно, но, докато се стигне до този момент, три месеца „живееш“ във виното. Няма ли сутрин, обед и вечер позитивна мисъл, не следиш ли всеки етап от процеса,..

публикувано на 14.02.18 в 11:59

Отбелязваме Световния ден на радиото

Днес, 13 февруари, отбелязваме Световния ден на радиото. За първи път празникът е честван  през 2012 г. след декларация на Генералната конференция на ЮНЕСКО, а впоследствие е обявен като такъв официално от Общото събрание на ООН. За шеста поредна година..

публикувано на 13.02.18 в 13:55

В Световния ден на радиото БНР показа изложба за своята история

Днес БНР отбелязва Световния ден на Радиото под наслов „Радио и спорт“, но не само. В централното фоайе беше представена изложба със запазени през годините експонати, разказващи за „Старата къща”. Директорът на Архивния фонд на БНР Антон Митов ни развежда..

публикувано на 13.02.18 в 12:54

Странджанската боровинка – древен плод от епохата на терциера

Години наред лесничеи, горски служители и природолюбители преброждат Странджа, търсейки следите към изчезнал храст. Тъмносините му капки, криещи се зад гъстата планинска зеленина, обаче остават скрити множество десетилетия, преди да се “покажат”..

публикувано на 12.02.18 в 09:38

Над 10 хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион са възстановени през последните 10 години

Над десет хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион, в това число и в България, са възстановени през последните 10 години от природозащитната организация WWF. По повод 2 февруари – Световния ден на влажните зони, еколозите уточниха, че до скоро..

публикувано на 11.02.18 в 09:10

В Университетската ботаническа градина в Балчик са събрани семена от 230 растителни видове за световен обмен

В Университетската ботаническа градина в Балчик са събрани семена от 230 растителни видове за световния научен обмен през новата година. В обявения вече INDEX SEMINUM за 2018-а са описани и специфичните микроклиматични условия, при които се отглеждат..

публикувано на 10.02.18 в 10:20

Колекционерът Константин Пенков и пощенските марки като страст, хоби и професия

Днес ще ви разкажем интересната история на Константин Пенков, археолог и колекционер, който върви по следите на най-старите, най-скъпите и най-ценните марки в света. Константин е успял да сбъдне мечтата на мнозина и да превърне хобито си в..

публикувано на 10.02.18 в 08:45