Златната есен в лясковското село Джулюница идва с празник на традиционните гозби

Сякаш рогът на изобилието е изсипан през есента в китното село Джулюница. Селските градини са отрупани с тежък плод. Градинарите казват, че тук зреят най-вкусните чушки и домати, от които става най-хубавата салата, като се добавят печени..

публикувано на 05.09.17 в 12:43
Валентина Обручкова

На баница по нашенски в приднестровското село Паркани

Отхапвам от сочното и вкусно парче баница и си давам сметка, че тук не я правят на две-на три. Това е изкуство, част от ритуала за посрещане на скъпи гости. Стопанката – Валентина Николаевна Обручкова, обяснява, че в тестото на парканската баница..

публикувано на 01.09.17 в 12:10

Студенти поддържат и развиват българските традиции и култура в Шотландия

Доста българи избират да учат в чужбина или да търсят подходяща кариера за себе си зад граница. Някои от тях се завръщат обратно в родината, а други намират това, което търсят далеч от дома си. Въпреки това, независимо в коя точка на света се..

публикувано на 30.08.17 в 08:00

Помогни на човек в нужда и преоткрий себе си

Ваканцията на учениците е към своя край и скоро отново ще удари първият училищен звънец. Децата ще влязат в класните стаи и ще разказват какво им се е случило през лятото. И ако за някои то е било пълно с пътувания и забавления, то за други е било..

публикувано на 29.08.17 в 09:15

Росица Иванова от “Мастър шеф” живее сред сърни и поднася здравословни блюда

“Светът е пълен с интересни пътища. Просто излез навън!” С тази проста философия Росица Иванова оставя предсказуемия си живот в града и сред природата намира изгубения рай. Красиво аранжираните й чинии и вроден финес я превърнаха в любимка..

публикувано на 26.08.17 в 08:05

Музеят на пчелата в София показва биоразнообразието и връща хората към природата

Думата „музей“ отдавна вече не се свързва със скучна сграда, пълна с още по-скучни експозиции на събирани и съхранявани през вековете, експонати, предавани от поколение на поколение, представящи историческото, културното, етнографското и природното..

публикувано на 25.08.17 в 08:30

Баскетболистката Гергана Брънзова описа победата си над МС в книга

Има хора, които успяват да прекрачат границите, очертани от науката. Тогава ги облепваме с етикети, сякаш да ги приземим в разграфения ни с ограничения свят. “Медицинско чудо”, “феномен” – поставени на полицата, категоризирани, в рамка. А в..

публикувано на 25.08.17 в 08:00

Българска гривна – преводач от и на жестомимичен език помага на хората с увреден слух

Може би всеки от нас е забелязал хора, които общуват помежду си с жестове и мимики на улицата, в метрото, в кафенето. Повечето от нас не разбират този език, а това се превръща в бариера при комуникацията между хората. На помощ тук идва екип..

публикувано на 24.08.17 в 08:05

Въпросът с финансирането на мюсюлманското вероизповедание в България остава тревожно отворен

Наскоро главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи обяви, че над 600 имами вече пети месец не са получавали заплатии масово емигрират в търсене на препитание зад граница. Сред оставащите в страната тлеело остро социално напрежение и..

публикувано на 22.08.17 в 08:00

Благотворителната инициатива „Разходи незрящ в парка“ привлича милосърдни младежи

Да отделиш от времето си и да го посветиш, на някого, който е в нужда и с това да му донесеш радост. Да споделиш храната си с някой беден. Да изслушаш болката на някой възрастен, самотен човек. Да проявиш тези добродетели в бездуховния свят, в..

публикувано на 18.08.17 в 08:00