Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброто корпоративно управление гарантира успешно развитие на бизнеса

От една година българските фирми, чиито акции се търгуват на фондовата борса, прилагат принципите на Националния кодекс за корпоративно управление. Това е документ, който съдържа съвременни правила и норми за управление на публичните дружества. Подобни правила и норми бяха лансирани първоначално от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Европа, а по-късно и от Световната банка.
За практическата реализация на Националния кодекс за корпоративно управление в България беше създадена и първата в Югоизточна Европа Национална комисия. Тя е постоянно действащ и независим орган под егидата на Българската фондова борса и Комисията за финансов надзор. Като оперативна структура тя ще насърчава фирмите да спазват добрите управленски практики. А именно: прозрачност, добър финансов мениджмънт, прилагане на международните счетоводни стандарти, спазване на задълженията към акционерите и постоянна връзка с тях. Кодексът препоръчва и достъпност на акционерите до информация за сделките, за възнагражденията на бордовете на директорите и управителните съвети на компаниите,както и други правила. Спазването им гарантира стабилност, а от там и инвеститорски интерес, от които пък зависят печалбите на бизнеса. Това е особено важно във времето на глобалната финансово-икономическа криза. В момента 49 български фирми, чиито акции се търгуват на фондовата борса, са декларирали, че спазват принципите на Националния кодекс за корпоративно управление. За Радио България доцент Пламен Чипев от БАН и член на Националната комисия по корпоративно управление допълва:

“Доброто корпоративно управление е онзи сертификат, който прави фирмата добре приета от инвеститорите. То я идентифицира като фирма, съобразяваща се с интересите на всички заинтересовани лица, не само акционерите. Това са също клиентите, доставчиците, широката общност, в която функционира конкретната фирма, но най-вече инвеститорите, които идват и искат да вложат своите пари за определен период от време и да получат някакъв ефект от тях.“

Световната финансово-икономическа криза всъщност започна заради неспазването на принципите на доброто корпоративно управление. Липсата на прозрачност и лошият финансов мениджмънт сринаха фондовите борси. Пламен Чипев дава примери с фалитите на енергийния гигант “Енрон” и на американски банки.

“Проблемът на “Енрон”, казва той – е всъщност проблем на финансовото отчитане, на начина, по който се третират финансовите резултати на фирмата - централен проблем на корпоративното управление. Основен момент на доброто корпоративно управление е прозрачността и разкриването на информацията. В тази връзка има конкретни показатели, които трябва да бъдат спазвани, за да могат събитията във фирмата – вземане на решения, сключени сделки, да бъдат моментално оповестявани.”

Ангажимент на Националната комисия по корпоративно управление е периодично да преглежда съответствието на Националния кодекс с международно признатите норми и да прави промени. В рамките на една година тя ще наблюдава как реално фирмите спазват принципите на Кодекса. От това се очаква делът на сивия сектор в националната икономика да се свие.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00