Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експортно ориентираната българска консервна индустрия в момента разчита на вътрешния пазар

Добрите климатични условия на България предопределят превъзходните качества на местните сортове плодове и зеленчуци, оттам и на българските консерви. Но натрупалите се през годините проблеми в земеделието от типа на намалели обработваеми площи и пустеещи земи рефлектират сериозно върху преработвателната индустрия.
Недостигът на суровини налага внос от съседни балкански държави. В недалечното минало до 1990 г. бившите държавни предприятия са произвеждали годишно около 1 милион тона консерви. 55 на сто от тях са заминавали за Русия. След приватизацията на консервните фабрики сега у нас има 150 малки и средни предприятия, които произвеждат годишно около 150 хиляди тона продукция. Чрез банкови кредити и благодарение на предприсъединителната програма за земеделие САПАРД по-голямата част от консервните предприятия обновиха почти изцяло технологичното си оборудване. Около 60 процента от произведените в България консерви се изнасят в Европа и САЩ, една част отива и за руските пазари. Илия Кафеджиев, зам.-директор на Института по консервна промишленост в Пловдив, казва, че европейците проявяват интерес освен към стерилизираните зеленчуци, също така и към консервираните традиционни български ястия.

“Има много силно проявен интерес от западните клиенти към нашите традиционни национални ястия или продукти, които ние подценяваме – обяснява той. – “Кой ще обърне внимание на пържени чушки с доматен сос?”, се питахме ние, но те точно това искат. Русия традиционно е била голям пазар за България, за който и днес изнасяме. Те ни познават и търсят нашите консерви. Руските емигранти в Германия и Франция например също купуват и консумират българската продукция. Ние изнасяме немалки количества консерви и за българската общност в САЩ.”

Проблемите на консервната промишленост са в пряка зависимост от проблемите в земеделието, довели до свиване на производството на плодове и зеленчуци, твърди Павлина Параскова, директор на Института в Пловдив.

“В България има пустеещи земи, които са много плодородни – казва тя. – А хората в селата нямат работа, бягат, обезлюдяват се селища. Никъде в света такива плодородни земи не пустеят. В същото време казваме, че нашата продукция е скъпа и затова ще купуваме отвън. Крайно време е държавата да обърне внимание на този въпрос.”

Капацитетът на модернизираните преработвателни фирми не се използва пълноценно, заради недостига на зеленчуци. Намалялото земеделско производство доведе дотам, че само около половината от суровината, необходима на консервните предприятия, е българска. У нас се отглежда 100 процента от патладжана, който се преработва. Половината от червените чушки за консервните фабрики обаче са вносни. Преработваме и не особено големи количества домати. Що се отнася до основната до преди 20-тина години продукция на консервните фабрики – доматеното пюре, и България, и други държави го внасят от Китай. България преработва и предлага на пазарите и замразени зеленчуци. Макар и в неголеми количества, те намират добър прием. Но от известно време българските предприятия са изправени пред сериозна конкуренция. Илия Кафеджиев пояснява:

“През последните години наистина у нас рязко нарасна производството на замразени храни. Но какво се получава? Поляците направиха голяма верига от хладилни предприятия и ни конкурират със замразените продукти в момента. Що се отнася до сушените храни, в България в момента такива се произвеждат само в едно предприятие в град Ямбол. А преди години изнасяхме около 300 тона сушени сливи само за Англия. В момента не изнасяме нито тон, защото сливи почти няма.”

Последствията на световната финансово-икономическа криза се усещат и в преработвателния сектор. Повечето от фирмите в него работят с банкови кредити. Свиването на пазарите в световен мащаб доведе до свиване на обемите на производство. В консервните фабрики има и непродадена готова продукция. Всичко това изправя фирмите пред сериозни затруднения при изплащането на задълженията им към банките. В момента те разчитат най-вече на вътрешния пазар с надеждата след кризата търговията да се върне към нормалните си обороти.
По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31