Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европосланиците у нас са впечатлени от действията на новото българско правителство в областта „Правосъдие и вътрешен ред”

Нито един от посланиците на държавите-членки на ЕС не е намекнал, че страната му ще иска по-строги санкции за България в областта „Правосъдие и вътрешен ред”. Това стана ясно след срещата им в София с българския минисър на правосъдието Маргарита Попова по нейна инициатива. На нея бе представен пакет от 57 мерки, свързани с препоръките на ЕК към България в доклада от юли т.г. за напредъка на страната по Механизма за сътрудничество и проверка.
По думите на Н. Пр. Пол Бейeр, посланик на Швеция у нас, европосланиците са били силно впечатлени от свършеното досега в тази сфера от новото българско правителство. Очаква се мерките да бъдат одобрени още утре от Министерския съвет, за да може премиерът Бойко Борисов да ги представи по време на предстоящата му първа официална визита в Брюксел на 9 и 10 септември 2009 г.

„Правосъдието е ключов сектор и едно от най-големите предизвикателства пред България - отбеляза Пол Бейер. - Работата на Министерството на правосъдието в момента по отношение на съдебната система в България на практика се отнася за всички български граждани, така че те да могат да пожънат пълната полза от развитието на страната си като член на ЕС . Защото това, което вършат това министерство и МВР, е с основополагащо значение за бъдещото икономическо развитие на България. Усилията, които се полагат в момента, целят усъвършенстване на функционирането на съдебната система у вас и създаване на подходящи условия за ефективна борба с корупцията и организираната престъпност. Трябва да отбележа, че лично аз и колегите ми бяхме силно впечатлени от свършеното до момента от министър Попова и екипа й и им желаем успех по всичко планирано.”

По думите на Маргарита Попова, подготвеният от екипа й пакет от мерки със срок до края на 2009 г. е много амбициозен. Той е в три посоки: реформа в съдебната система, противодействие на корупцията и организираната престъпност и отделен дял за постоянни мерки. Приоритет е създаването и работата в съвместни екипи на Прокуратурата, МВР и Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/. Те ще работят по 3 направления - измамите с пари от еврофондовете, организираната престъпност и корупцията. Част от мерките са свързани с промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за конфликт на интереси, Закона за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин и т.н. Според Маргарита Попова особено важни са и конкретните действия за осигуряване на прозрачност на работа на съдебната система, както и добрите процедури за избор на административните ръководители в нея, макар че повечето от сегашните са избрани по стария ред.

На въпроса на Радио България дали тези стари шефове няма да са като „бомба със закъснител” за успешното изпълнение на новите мерки, коментарът на министър Маргарита Попова бе: „Голяма част от административните ръководители бяха избрани по процедура, която не удовлетворява и не кореспондира с чувството за справедливост и обективност на магистратите. Но това не значи, че ние слагаме в графата „неудачни” всички тези избрани вече шефове. Въпросът е, че когато се избират такива, трябва да има ясни, открити и добре обосновани процедури. Това не се случи в цялост и затова и Висшият съдебен съвет /ВСС/ направи нова наредба. По нея вече ще се провежда изборът на останалите ръководители и техните заместници в съдебната система. Избраните имат мандати, но който от тях допусне нарушение, има процедура да бъде отстранен, когато това противоречи на закона или на добрия морал. Така че ако съдебната система функционира както трябва, с добри лостове и добри механизми и има силна съдебна воля да се раздели с хора, които не са подходящи за такъв пост, това може да се случи. Но нова процедура и нови критерии за избор ще има. И не защото това е изписано в доклада на ЕК, а защото огромната част от българските магистрати силно желаят да има една добра съдебна система. И те работят за това.”

Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25