Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: За новите страни-членки на ЕС – нов реформаторски дневен ред

Настъпването на глобалната икономическа криза послужи като тест, за определяне на издръжливостта не само на икономиките на новите страни-членки на Европейския съюз, но и на целия спектър от политически, институционални и социални промени. Кризата предоставя рядка възможност за действие и реформа, но с много малко време за планиране и вземане на решения. Страните от Централна и Източна Европа имат три взаимно застъпващи се задачи: необходимо е да продължат с дневния ред на членство в ЕС; да управляват успешно кризата; и в същото време да задействат реформи, за да бъдат адекватно адаптирани до няколко години за след-кризисната реалност.. Инициативата за европейски политики на институт „Отворено общество” – София с подкрепата на Световната банка решиха да съберат заедно лидери на общественото мнение, експерти и политици, които да се опитат да допринесат със своята експертиза и мнения за формирането на дневния ред за реформи в региона. По този повод в предаването гостува Георги Стойчев – изпълнителен директор на институт „Отворено общество”. В аванс ще научите подробности за откриващата се в понеделник международна конференция „Новият дневен ред за реформи на новите страни-членки на ЕС”.

България търси френски компании да се включат като инвеститори в проекта АЕЦ "Белене", за да стане той "общоевропейски", заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник след срещата си с френския премиер Франсоа Фийон. Темата е била обсъждана и на последвалата среща с френския президент Никола Саркози. Всичко това се случи по време на първото официално посещение на министър-председателя Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация в Париж... За предаването темата коментира  Иван Иванов – зам.- председател на парламентарната група на „Синята коалиция”, член на Комисията по икономическа политика, енергетика, туризъм”.

„Минутите за анализ” на „Студио политика” предоставяме на Кънчо Стойчев – изпълнителен директор на социологическата агенция BBSS-Gallup International-България, който ще коментира теми, които бяха във фокуса на общественото внимание през изтеклата седмицата.

Вашите мнения за „Студио политика” очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg 
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51