Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще получи компенсации за АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: архив

ЕС отпусна на България 300 млн. евро допълнителни компенсации за затварянето на старите четири блока в АЕЦ “Козлодуй”. Първият транш от 75 милиона евро ще бъде преведен през 2010 г.  Останалата част от сумата ще бъде разпределена на равни части до 2013 г. включително. Преди месец ЕК официално предложи на България да бъдат отпуснати допълнителни компенсации в рамките на тази сума, като с получените средства за периода 2010 - 2013 г. ще се финансира демонтирането на спрените реактори, както и проекти за увеличаване на енергийната ефективност у нас. Ще припомним, че заради влизането на България в ЕС, страната ни пое ангажимент да закрие първите четири малки реактора от съветски тип, като за целта получи обезщетение от ЕК  в рамките на 550 млн. евро, отпуснати в периода 2005-2009 г.

През март т.г. предишният премиер Сергей Станишев отправи официално искане към ЕК за допълнителни компенсации. Българската страна изрази позиция, че отпуснатото обещетение за закриване на блоковете е недостатъчно и България се чувства ощетена. Още повече, че страната ни бе най-силно засегната от газовата криза между Русия и Украйна през януари т.г. , тъй като е изключително зависима от руските енергийни ресурси. Въпросът за компенсациите бе повдиган и от новия министър-председател Бойко Борисов при посещенията му в чужбина. Тези дни Европейският парламент одобри сумата от 300 млн. евро.

Всъщност България не е единствената страна от новите членки на ЕС, която получава компенсации за затваряне на блокове от ядрени централи. Подобни са случаите с Литва и Словакия, които също получиха средства от ЕС, за да изведат от експлоатация  старите съветски атомни реактори на централите “Игналина” и “Бохунице”.

Компенсациите ще бъдат преведени в Международния фонд “Козлодуй” /МФК/, управляван от Европейската банка за възстановяване и развитие, който разпределяше отпуснатите досега 550 млн. евро обещетения за затварянето на реакторите. От Лондон дойде новината, че МФК ще финансира изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци, в което ще бъдат вложени 4.2 млн. евро. Досега този фонд е финансирал проекти на стойност близо 513 млн. евро.

Да се върнем 35 г. назад, когато официално бе открита АЕЦ “Козлодуй”. Тогава България стана първата страна в ЮИЕ и една от първите държави в света, която произвежда електроенергия чрез ядрени технологии. За този период централата е спестила на околната среда 600 млн. тона  въглероден  диоксид и един млн. тона прах! След   закриването   на   четирите малки енергоблока, в експлоатация останаха два реактора от по 1000 мегавата. Въпреки намалените мощности, АЕЦ “Козлодуй” е най-големият производител на ток в региона и осигурява една трета от електроенергията на страната.

Вече 35 години България е част от световното “ядреното семейство”, в което влизат 31 държави с атомни централи. Страната ни не се отказва от амбицията за изграждане на втора АЕЦ. След кризата се очаква растеж на икономиките и търсенето на електроенергия в региона ще се повиши. И не само това. Поради проблеми с глобалното затопляне и отделянето на вредни емисии в атмосферата, много европейски страни започнаха да преосмислят своята политика към ядрената енергетика, като удължават срока на експлоатация на реакторите или строят нови атомни централи.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01