Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целта на България е да постигне най-ниското данъчно бреме в ЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на годишния Български икономически форум, посветен на икономическите визии на страната за европейско развитие до 2013 г.
Снимка: Таня Харизанова

Вече има начален сигнал за излизане на България от кризата. Данните на Световната банка за износа в световен мащаб от септември показват положителна тенденция за България. Българската икономика е произвела за износ повече продукция не само от предходния месец, но и от септември м. г. Освен това през месец октомври лихвите на банките у нас са били най-ниски в сравнение с последните 16 месеца. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на годишния Български икономически форум, посветен на икономическите визии на страната за европейско развитие до 2013 г. „За мен има само една визия за развитие, категоричен бе вицепремиерът, и тя е България да стане една средно богата европейска държава.” Три са основните фактори за постигане на тази цел според вицепремиера. Първият е постигане на балансиран бюджет на страната.

„Освен че ни осигурява един от показателите за влизане в еврозоната, балансираният бюджет ни гарантира в бъдеще и ниско данъчно бреме –аргументира се финансовият министър Симеон Дянков. – Втората ни цел е да достигнем най-ниското данъчно бреме в ЕС и да кажем: България иска да има най-добрия бизнесклимат в цяла Европа. Ние ще направим всичко възможно не само да не увеличаваме данъците, което става в момента във всичките ни съседки и в част от Европа и света заради големите дефицити на страните, а и в бъдеще да намаляваме данъчното бреме. Третият фактор е борбата с нелегалния бизнес и контрабандата. Нелегалният бизнес си мисли, че правителството ще се измори, че има други задачи, но ние няма да спрем. Ако го „изчистим” от границите на България, ще остане повече място за легалния бизнес и чуждите инвеститори, които ще работят без нелоялна конкуренция.”

Премиерът Бойко Борисов уточни защо е важно да имаме балансиран бюджет:
„С бюджетен дефицит над 3 процента не можем да кандидатстваме за влизане в еврозоната. Всеки, който ни тласка към дефицит, не е отговорен към следващото поколение. За мен като политик не е изгодно да влизаме бързо в еврозоната, защото след въвеждане на еврото ще има „сътресение” на пазара. Но всички държави са минали по този път, трябва да го минем и ние.”

България е част от сборната европейска политика и стратегия и българският бизнес трябва да бъде достатъчно компетентен, за да се справи с прилагането им, като заложи на международното сътрудничество.

Това каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, като допълни, че „най-важното е бизнесът да вижда предсказуемост”. Според него някои от тезите за превръщането на България в енергиен център на региона биха могли да се преосмислят. Министър Трайков даде пример, че само с топлоизолацията на 75 000 панелни сгради ще се спести електроенергия, равняваща се на 5000 мегаватчаса мощност или две и половина централи като АЕЦ „Козлодуй”. Премиерът Бойко Борисов коментира, че „искаме да бъдем енергиен център, но това има своята цена и тя се плаща от всички”.

Снимки: Таня Харизанова

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00