Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развлекателни жанрове и пъстър спектър от стилове в Новогодишния музикален фестивал

Българската прима Ана Томова-Синтова провежда майсторски клас в рамките на Новогодишния фестивал и с участниците в него прави гала концерт в Първа зала на НДК.
Снимка: БГНЕС

В София за 23-ти път НДК отваря своите най-големи зали за поредното издание на Новогодишния музикален фестивал. Събитието тази година започна на 7 декември с директно включване от „Ла Скала” в Милано, откъдето бе излъчено откриването на новия сезон на този прочут италиански оперен театър със спектакъл на „Кармен” от Бизе. Така четирихилядната публика в зала Едно на НДК стана съпричастна с това световно културно събитие. Десет страни в света, включително и България, имаха рядката възможност да усетят атмосферата на големия музикален празник, който създаде международният екип от известни оперни гласове под диригентството на Даниел Баренбойм.

Столичани обичат своя Новогодишен фестивал, който за тях се е превърнал в традиционно музикално събитие по време на коледните и новогодишните празници. Кое е различното тази година – на този въпрос отговори г-н Христо Друмев – генерален директор на НДК:
„Предшестващите 23-то издание фестивали започваха винаги около 22-23 декември и завършваха на 8 или 9 януари. Тази година той се откри на 7 декември и приключва точно на 1 януари с традиционния концерт в най-голямата зала на НДК. Тазгодишният фестивал ще бъде 24 дни и предлага богата и разнообразна програма. Ще има джаз, камерни рецитали, музика от най-различни страни, майсторски класове.
С ръководството на „Ла Скала” сключихме дългогодишен договор, за да откриваме нашия фестивал всяка година с директно включване от първия спектакъл за новия сезон. Започваме да използваме невероятните възможности, които ни предлага скокът в комуникационната техника по света. Ще имаме много филмови прожекции, които ще осъществяваме по спътников път от други страни, или ще се прожектират филми на музикална тема.”

За първи път българската прима Ана Томова-Синтова тази година провежда майсторски клас в рамките на Новогодишния фестивал и с част от участниците в него прави гала концерт в Първа зала на НДК. Младите възпитаници на НМА „П. Владигеров” от майсторския курс излизат на 13 декември на най-голямата столична сцена и пеят заедно със своята забележителна маестра.

Тазгодишният Новогодишен фестивал предлага на любителите на развлекателните жанрове пъстър спектър от джаз, поп и рок концерти. От Унгария гостуват известни джазмени, които ще изнесат концерти под наслов „Акустични инвенции” и „Jazz Christmas”. Съвместен концерт ще направи Джанис Харингтън – Дамата на джаза, блуса и госпъла от САЩ с едни от най-изявените български джаз музиканти. С нетърпение се очаква и известният оркестър на Глен Милър. Удоволствие за младежката аудитория е „Огнена латино фиеста”, която представят Йоланда Дюк и оркестърът на Тито Пуенте от САЩ, а танцьорката Исабел Байон от Испания ще разкрие на зрителите у нас атмосферата на старите фламенко таверни в Севиля. В поп и рок жанра има още твърде впечатляващи проекти. Вниманието на софийската публика привличат първата поява у нас на легендарния вокал на групата UB40 – Али Кембъл и рок концертът на Simple Minds от Великобритания. Тази година изключително силно е и участието на български поп и рок звезди. Една част от тях ще видим в концерта, посветен на 60-годишнината на изявения български композитор Стефан Димитров, другата – в гала концерта „Коледни звезди”.

Под диригентството на Емил Табаков ще пеят сопраното Патриция Чиня и тенорът Джан Лука Пазолини заедно с Фестивален хор и оркестър.

Камерният жанр също силно е застъпен в Новогодишния музикален фестивал. Включени са концерти с вокална и клавирна музика, изпълнения на триа, квартети и други формации, в които участват талантливи български и чужди изпълнители. „Фойерверк за Владигеров” са озаглавили концерта си млади таланти от Нов български университет, посветен на 110 години от рождението на класика на българската музика. В рамките на фестивала столичани ще видят още прожекции на филми, представящи Коледна оратория от Бах – изцяло немска продукция, операта „Тоска” от Пучини и „Римски импресии” – филм на Джефирели, посветен на италианската столица. Силен финал ще бъде празничният новогодишен концерт „Духът на Италия” на 1 януари, в който ще звучат арии, дуети и сцени из опери на прочути италиански композитори. Под диригентството на Емил Табаков ще пеят сопраното Патриция Чиня и тенорът Джан Лука Пазолини заедно с Фестивален хор и оркестър. За коледното настроение на столичната публика е подготвил специална програма и известният Детски хор на БНР. За тази проява диригентът Христо Недялков е подбрал характерни български коледни песни и образци от световната класика.

По публикацията работи: Антоанета Радославова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15