Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици на Никола Гюзелев ще изнесат коледен концерт в Софийската опера на 18 декември

Ученици на световноизвестния оперен певец Никола Гюзелев - баси и баритони от неговата Оперна студия, ще изнесат коледен концерт в Софийската опера на 18 декември от 19.00 ч. под патронажа на италианския посланик Стефано Бенацо. Емил Табаков ще дирижира празничния концерт, който учениците на маестрото и всички участници и организатори посвещават на удостояването на Никола Гюзелев със званието почетен доктор на БАН - на 26 октомври тази година, съобщават от операта. В програмата са произведения на Хендел, Леонкавало, Рахманинов, Верди, Моцарт, Чайковски, Гуно, Джордано, Бизе, Доницети, Росини. Участват Марян Йованоски, Добромир Момеков, Емил Желев, Бисер Георгиев, Владимир Попов, Орлин Невенкин, Диан Георгиев, Владимир Велимиров. Освен прочут артист Никола Гюзелев е един от изтъкнатите вокални педагози. Негови ученици са вече известни оперни изпълнители на световните сцени, отбелязват от операта. По примера на своя учител - проф. Христо Бръмбаров - и запазвайки неговата педагогическа традиция в техниката на италианското белканто, съчетана с чувствителността на българското оперно пеене, той работи с ученици - вече утвърдени, световноизвестни имена. Сред тях са Владимир Стоянов, Николай Карнолски, Орлин Анастасов, Цветелина Малджанска. На 19 август 2008 г. ученици на Никола Гюзелев - баси и баритони от световните сцени, изнесоха в София своя първи концерт като формация, с участието на маестрото, припомнят от операта. Някои от тях ще бъдат на сцената и на 18 декември. Марян Йовановски (1976) е сърбин с българско гражданство. Завършил е при доц. Иванка Нинова, работил във Виена, сега е солист на Бургаската опера. Добромир Момеков (1978) е възпитаник на проф.Асен Селимски, специализира в академията на "Арена ди Верона", участва в майсторски класове на Калуди Калудов и Райна Кабаиванска. Емил Желев (1974) завършва при проф. Благовеста Карнобатлова, от 2000 г. живее и работи в Италия, победител е в международния оперен конкурс "Умберто Джордано" и в Руфано (Лече). Бисер Георгиев (1974) е ученик на доц. Ирена Бръмбарова, от 1998 до 2001 г. е солист на Софийската опера. Специализирал е при Стоян Попов, Калуди Калудов, Гена Димитрова, Александрина Милчева и Венцеслав Кацаров. Има награди от международни конкурси. Гастролирал е в Германия, Норвегия, Швейцария, Австрия, Гърция, Франция, Испания, САЩ. Владимир Попов завършва при проф. Илка Попова, солист е в Оперно-филхармоничното дружество в Русе, има участия в Гърция и на фестивала в Солотурн, Швейцария. Орлин Невенкин (1975) специализира в Кралската консерватория в Хага. От три години е отново в София, за да работи с Никола Гюзелев. Диан Георгиев (1969) е успял певец, който никога не е предполагал, че ще се занимава с класическите форми на певческото изкуство. Преди две години среща маестро Никола Гюзелев и днес признава, че е голямо щастие за него да се учи от великия бас. Владимир Велимиров (1989) е студент в Мюнхен. Изучава икономически и информационни науки. Работи с Никола Гюзелев от две години.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15