Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изплащането на европейските субсидии за животновъдите и земеделските производители

Освен за животновъдите, започват преводите и по сметките на останалите земеделски производители, за които през декември месец са осигурени 503 млн. лв. – заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.
Снимка: БГНЕС

Към българското земеделие тръгват сериозни европейски средства, които ще подпомогнат фермерите в отглеждането на животните и обработването и засяването на земеделските площи. България получава тези средства като член на ЕС. По силата на общата селскостопанска политика фермерите получават европейско субсидиране допълнено с национално финансиране.

Общата сума за директните плащания за 2009 г., тоест европейски средства плюс финансиране от националния бюджет е 771 млн. лв. От тях 221 млн. лв. е националното финансиране, а останалото е европейска субсидия. През декември на животновъди и зърнопроизводители ще бъдат изплатени две трети от сумите. Общата селскостопанска политика предвижда животновъдите да получават субсидия на глава добитък. След много проблеми и дълго отлагане в България вече работи така наречената идентификационна система /ИСАК/, в която са включени отглежданите от фермерите земеделски животни. Според министъра на земеделието Мирослав Найденов, в ИСАК са регистрирани 30 хиляди фермери, в чиито сметки до дни в банките ще пристигнат средствата от националното доплащане за отглежданите животни. Тези средства трябваше да бъдат изплатени още през октомври, но поради кризата и сериозното напрежение около бюджета, фермерите ги получават сега. С тях те ще осигурят прехраната на животните. Най-голяма е сумата за отглеждане на едър рогат добитък, например за всяко отглеждано говедо се заплаща по 132 лв.

“Освен за животновъдите, започват преводите и по сметките на останалите земеделски производители, за които през декември месец са осигурени 503 млн. лв. – уточнява министърът на земеделието Мирослав Найденов. – С тях на всички производители ще бъде изплатен пълният размер на европейската субсидия на декар плюс част от националното доплащане за обработка на земя. Останалата част от субсидиите ще бъда изплатена през януари и февруари 2010 г. Регламентът, който важи за всички държави от Европейския съюз, предвижда средствата да се изплащат от 1 декември до юни на следващата година.Правим всичко възможно, въпреки трудностите около бюджета, по-голямата част от средствата да стигнат до тях сега, през декември.”

През следващата 2010 г. животновъдите ще получат повече средства от тези, за които те настояват в многобройните си протести,  посочи още Мирослав Найденов. При поискани от тях 90 млн. лв., те ще получат 135 млн. лв., уточни министърът. “Единственият сектор, който догодина ще получи повече средства, е аграрният. Това важи не само за животновъдите, но и за останалите земеделски производители и това се реални пари, които ще отидат у тях”, посочи министър Найденов.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31