Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската музикална култура зад граница

Джаз-певицата Хилда Казасян.
Снимка: БГНЕС

През последната година джаз-певицата Хилда Казасян и виртуозният кавалджия Теодосий Спасов осъществиха няколко задгранични турнета. Последното беше в Япония, по покана на провинция Ямагата. Хилда Казасян е популярна и обичана джаз-певица. А триото, с което гостува в Япония е от елитни български инструменталисти. Освен уникалният музикант Теодосий Спасов, във формацията са пианистът Румен Тосков и перкусионистът Христо Йоцов. Четиримата са имали голям успех пред публиката на четирите концерта, които са изнесли в Япония. Огромен интерес са предизвикали изявите на българските музиканти в един от най-известните джаз клубове в света – “Blue Note Club” в Токио. Клубът е бил препълнен по време и на двата концерта, състояли се в една и съща вечер. Гостуването на нашите музиканти е част от инициатива, която се провежда с подкрепа на Посолството на Япония у нас. Идеята е в Страната на изгряващото слънце да бъдат представени известни музиканти от крайдунавските страни – Румъния, Унгария, Австрия. Тези държави традиционно поддържат добри отношения и това е пример за хората от всички страни по света.

В музикалните учебни заведения в България съществува интересна традиция – поне веднъж годишно преподавателите изнасят концерт пред свои колеги и възпитаници. Подобен концерт, в който са взели участие български музикални педагози и изпълнители се е състоял преди броени дни в Никозия, Кипър. Събитието е било организирано от Съюза на българите в страната. Малко известен факт е, че сред личностите, участвали в изграждането на съвременната педагогическа школа в страната, са много българи. Може би с най-голям принос сред тях е големият български клавирен педагог доц. Лидия Кутева, която работи дълги години в Кипър. Днес българските музиканти продължават да участват активно в културния живот на големите градове. Концертът, организиран от Съюза на българите в Никозия, се е състоял в известната средновековна зала “Кастельотиса”, а сред публиката са били представители на дипломатическия корпус, много   български и кипърски граждани. Мирослав Господинов –  организатор и водещ на концерта, е представил програмата от творби на Шуман, Бах и Брамс. Мирослав Господинов е български музикант, който от години е известен преподавател в Националната консерватория в Никозия. Той ръководи и детска вокална група, наречена “Български гласчета”, която радва публиката на всички празници.

Наскоро в Българския културен институт “Витгенщайн” във Виена изнесе концерт пианистката Екатерина Владигерова. Прозвучаха нейни авторски пиеси. Екатерина е завършила Националното музикално училище "Любомир Пипков", Музикалната академия "Панчо Владигеров" и виенската Музикална академия. Дъщеря е на диригента и композитора Александър Владигеров, внучка е на големия наш композитор Панчо Владигеров. През последните години Екатерина Владигерова живее и работи във Виена, където са и нейните братя-близнаци Александър и Константин. Екатерина се занимава активно със звукозаписна и концертна дейност, като често участва в камерни програми.

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15