Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта „Истинското постоянство” от Йозеф Хайдн – премиера на сцената на Националния театър за опера и балет

"Любовта и верността побеждават" - финална сцена из "Истинското постоянство" от Хайдн.
Снимка: Елена Цветкова

За първи път на българска сцена бе поставена операта „Истинското постоянство” от Йозеф Хайдн. Само три бяха спектаклите /на 22, 24 и 26 януари/, изнесени пред българска публика. Подробности за постановката научаваме от проф. Пламен Карталов – директор на Националната опера и балет.
„По време на певческия конкурс в Тревизо, Италия, в чието жури бях, се роди идеята и Софийска опера да бъде включена в международен европейски проект. 2009 година беше обявена от ЮНЕСКО за “Година на Йозеф Хайдн”. Задачата бе да се обединят усилията на няколко европейски театри и да се постави „Истинското постиянство” от Хайдн. Автор на проекта е Кралският театър в Мадрид. Спектакълът е копродукция на Театро Комунале - Тревизо /Италия/, оперите в Регенсбург /Германия/, Руан /Франция /, Опера Роял - Валония /Белгия/, Софийската опера и балет. Три са предизвикателствата на този спектакъл. Той е педагогически проект, който дава възможност за професионален дебют на талантливи млади оперни певци – студенти от Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Поставихме началото и на Младежкия оркестър към операта – отново от студенти. Премиерата на копродукцията бе в Мадрид, Испания. След като постановката бе видяна от софийската публика, пътят й продължава със спектакли в Италия, Франция, последната спирка е Белгия през 2012 година.”

© Снимка: Елена Цветкова

Любовен дует из "Истинското постоянство" Хайдн.

Хайдн е композирал операта „Истинското постоянство” през 1778 г. за театъра на граф Естерхази – голям меценат. Първото цялостно изпълнение е на 25 април 1779 г. Либретото смесва сериозното и комичното и разказва за дворцови интриги. На финала побеждава любовта и верността. Международното жури на конкурса в Тревизо избира творбата на Хайдн и прави прослушване за млади артисти-солисти. В състава на „Истинското постоянство” участват финалистите на оперния конкурс „Тотти дел Монте”. Слушаме отново Пламен Карталов: „Помолих да се направи изключение за България – повечето от партиите да се изпълнят от млади български певци. Само за главната роля на Розина у нас участва победителката в конкурса – мецосопраното Федерика Карневале. Елио Де Капитани е режисьор на постановката – един от съвременните италиански драматични артисти. Диригент на проекта е световноизвестният Йезус Лопеc-Кобос, музикален директор на Кралския театър в Мадрид. Той подготви младежкия оркестър на Мадридската опера, а тук оркестърът ръководи диригента Деян Павлов. Художникът е италианец, направил е изключителни костюми. Радвам се на възможността и нашият зрител да види тази опера на Хайдн на сцената на Софийска опера.”

По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15