Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е изправена пред санкции от ЕК за замени на гори

\r\nЕК иска информация за това, предназначението на кои от въпросните парцели е било променено или е в процес на промяна от горски имоти в градски парцели и срещу какво заплащане от страна на ползвателя  промяната е била осъществена във всеки един от въпросните случаи. Така премиерът Бойко Борисов обобщи основните акценти в исканията на Брюксел към българското правителство.
Снимка: Таня Харизанова
В Главна дирекция „Конкуренция” на ЕК е заведена преписка срещу България за нерегламентирана държавна помощ под формата на замени на държавни земи от горския фонд срещу частни имоти. ЕК може да санкционира България с глоба от 55 млн. евро за 15 от общо 47 замени, извършени в началото на 2009 г. Ако предназначението на горските територии е променено и е дадено право на строеж, ЕК ще глоби страната ни със 126 млн. евро. В писмото от Брюксел на българското правителство се дава срок от 20 дни, за да даде отговор. Премиерът Бойко Борисов прогнозира, че общата сума на глобата може да нарасне многократно, ако ЕК анализира цялата информация за подобни замени на държавни земи и гори, извършени от 2007 г. насам. Цифрата фигурира в анализ на Световната банка, където е описано, че скъпи държавни земи по крайбрежната ивица и планинските курорти се заменят за евтини горски парцели във вътрешността. Данните показват, че от април 2008 г. до края на януари 2009 г. са извършени замени на повече от 1800 хектара държавни горски масиви.
За какво точно става дума. Фирмите, които заменят апетитни държавни горски площи срещу евтини парцели, след това сменят предназначението на земята, като или я продават на високи цени, или строят хотели и цели курортни комплекси. Така при замяната цената на кв. метър е около 4 евро, а след това достига 70-150 евро. Освен че се отнемат ценни природни територии, загубите на държавата от тези замени е огромна.
„ЕК иска информация за това, предназначението на кои от въпросните парцели е било променено или е в процес на промяна от горски имоти в градски парцели. Срещу какво заплащане от страна на ползвателя  промяната е била осъществена във всеки един от въпросните случаи – цитира части от писмото на Брюксел до българското правителство премиерът Бойко Борисов. – Бихме искали да получим разяснение по тези въпроси в рамките на 20 работни дни. Ако отговорите са незадоволителни, срещу България ще се заведе дело.”
„Процедурата в ЕК е заведена на базата на жалба. Ние не разполагаме с данни за подателя – добави министърът на земеделието Мирослав Найденов. – Предполагаме, че става въпрос за неправителствени природозащитни организации. Към жалбата има експертна оценка с разликата между пазарната и реално платената цена.”
След като премиерът Бойко Борисов обвини предишното правителство, че носи вина за тези замени, бившият министър-председател Сергей Станишев коментира, че в писмото на ЕК не се говори за санкции, а ясно се подсказва какво се очаква да направи българското правителство – да даде аргументите, че извършените замени не са форма на държавна помощ. Той допълни, че предназначението на съответните терени се променя не в резултат на решение на правителството и държавата, а на базата на устройствените планове на съответната община. Това е в правомощията на местната власт. Според министъра на земеделието Мирослав Найденов обаче  трудно ще се докаже, че замените не са форма на държавна помощ, защото сделките са изповядани с подписите на висши държавни служители.
Българското правителство трябва да предостави аргументи на Брюксел, с които да обясни, че заменените имоти не са нерегламентирана държавна помощ. Главният прокурор Борис Велчев коментира казуса с думите, че в случая става въпрос за престъпление и това трябва да се обясни на ЕК. Българското законодателство не дава възможност автоматично да се развалят тези договори и трябва внимателно да се търсят съответните основания. Следващата седмица на заседание на Съвета за сигурност към премиера правителството ще определи своя политически отговор на писмото.
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25