Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските майстор готвачи са за забрана на генномодифицираните организми

\r\nБългарските майстор готвачи настояват най-сетне в страната да се създаде единна национална агенция за контрол на храните
Снимка: БГНЕС

Българските майстор готвачи се обявиха за забрана на пускането сред природата и на пазара на генномодифицирани организми /ГМО/. Те не приемат дори идеята за 5-годишен мораториум върху ГМО, предложен от правителството за успокояване на общественото мнение.

Най-добрите български майстор готвачи, обединени в “Евро Ток”– България, нямат нищо против научните изследвания с ГМО в лабораторни условия и в оранжерии, но не и отглеждането им на открито, където има опасност да се заразят почвите или съседни култури. Такава е вече 22 години и позицията на елитните европейски готвачи от Euro Toques International. Те настояват за забрана на ГМО в целия ЕС. При трудни преговори със САЩ в рамките на Световната търговска организация преди няколко години ЕС отстъпи по този въпрос.

Преди влизането си в ЕС България прие доста ограничителен закон, който въвежда фактически мораториум за ГМО в свободна среда и не позволява научните опити на полето. Като настоящ член на Евросъюза страната ни бе помолена да синхронизира законодателството си и по този въпрос. Промените в закона, които в момента се обсъждат в парламента, предизвикаха остра обществена реакция най-вече поради липсата на надежден контрол върху храните у нас, който да следи за спазването на допустимите количества ГМО в храните.

“Това е и нашата голяма болка – ние нямаме контрол по спазването на законите – заяви Жоро Иванов – председател на “Евро ток “ – България и подпредседател на “Евро ток интернационал”. – Имаме ясна позиция, че ГМО трябва да бъдат допускани само в лаборатории, само в затворени пространства и не искаме да бъдат освобождавани в полски условия в рамките на целия ЕС, не само у нас. Преди да въвеждаме такива закони, ние трябва да имаме готова система за контрол. В България няма лаборатория, която да следи точно какъв процент ГМО се съдържа в храните ни. При единственото изследване на 1300 продукта, само върху 2 процента е пишело, че съдържат ГМО, а всички останали са имали най-често дори наднормено съдържание, без това да е написано върху етикета.”

Според майстор готвачитe фактът, че България се оказа единствената страна, в която не бе открито мляко с вредния меламин, се дължи просто на факта, че у нас няма действащ контрол, който да установи това наличие. Впрочем според тях количеството сирене, кашкавал и кисело мляко, които се произвеждат у нас, значително надхвърля производството на прясно мляко. Крие се, че се използва предимно сухо мляко, внесено от чужбина, без да знаем фуражите, с които са хранени животните, дали са генно-модицифирани и какво точно съдържат тези млека. Затова майстор готвачите настояват най-сетне в България да се създаде единна Национална агенция за контрол на храните. Според тях, ако това не стане до 2013 г., България ще търпи санкции от ЕС в размер на 60 млн. евро.

Всички членове на “Евро ток” подписват “Кодекс на честта”, задължаващ ги да гарантират, че храната, която предлагат на клиента, е безопасна и с доказан произход. Те се стремят също да използват предимно местни продукти, за да са пресни и за да подпомагат местното производство. Така не се налага да се измислят специални сортове, които да издържат на превоз на дълги разстояния за сметка на вкусовите им качества. Но и в това отношение у нас те срещат проблеми.

“Стремим се да върнем истинските, натуралните, биопродуктите – казва майстор готвачът Таня Пръвчева от хотел Шератон в София. – Имаме прекрасна природа, плодородни почви, където могат да се отглеждат качествени продукти. Все още на пазара може да се купят през лятото домати с чудесен вкус. Но ние като готвачи нямаме право да купуваме от малките производители, от баба и дядо, които ги произвеждат на село и торят с естествен тор, защото те не могат да ни представят документ за качество. Те нямат икономическата възможност да носят редовно мостри от продукцията си в съответните лаборатории, защото това им струва скъпо.”

По публикацията работи: Мария Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25