Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Реминисценциите” на Росен Идеалов

От ляво надясно: Росен Идеалов, Йовчо Крушев и Данко Йорданов през 80-те години на м. в.
Снимка: Архив
През последните години Съюзът на българските композитори продуцира поредица компактдискове, посветени на най-доброто от родната професионална музика. Част от тази поредица е албумът със солови пиеси за кларинет в изпълнение на Росен Идеалов.

Роден в черноморската ни столица, Росен Идеалов е завършил първо музикалното училище във Варна, а след това – ДМА “Панчо Владигеров” в София. Смело можем да кажем, че той е не само най-известният кларинетист от своето поколение, а и преподавател с голям опит. Освен класа в Националното музикално училище “Любомир Пипков”, той обучава камерни ансамбли от млади инструменталисти в ДМА. Много от неговите ученици и студенти вече са носители на престижни награди. "Убеден съм, че младите изпълнители трябва да познават българската музика, за да имат свобода при избора на репертоар." – твърди Росен Идеалов.

"Много ме радва фактът, че има голям интерес към албум, съставен изцяло от български произведения за кларинет – продължава известният музикант. Заглавието "Реминисценции" символично обединява всички пиеси. Има нещо много лично, свързано с цялата ми кариера дотук – като инструменталист и изпълнител на съвременна българска музика. Преди много години моят приятел, съученик, състудент Данко Йорданов написа "Реминисценции" – първата пиеса, създадена специално за мен. Това беше импулсът, вдъхновението, което и до днес ме кара да приемам предизвикателството, наречено "първо изпълнение на творбата". Да изпълняваш нещо ново, непознато за теб и за публиката, да създаваш интерпретация, която по-късно други изпълнители ще следват или променят – нищо не може да се сравни с това. Повечето от произведенията, които съм подбрал, са посветени на мен и аз съм осъществил тяхната премиера. Изключение правят "Елегия-ескпромт" на Асен Марков и "Песен" от Марин Големинов. Името на Асен Марков е известно на тесен кръг музиканти. Животът му завърши трагично на много млада възраст. Иска ми се това, което е оставил, да достигне до съвременните изпълнители. "Песента" на Марин Големинов включих, не само защото е писана от големия класик. Намирам, че това е много ярка и дълбока българска музика, достойна да бъде наречена класика."

Росен Идеалов и Мария Мирчева
В по-голяма част от пиесите акомпаниментът е на Мария Мирчева. Пианистите Анаида Акопян, Людмил Ненчев и композиторът Драгомир Йосифов също партнират на Росен Идеалов в някои от пиесите. Авторите, чиито произведения са включени в диска, са представители на няколко поколения.

"В диска включих и музика на проф. Йовчо Крушев – разказва Росен Идеалов. Той също е от първите композитори, които ми посветиха пиеси. Неговата Сонатина звучи много често. Отдавна е в репертоара на много български кларинетисти. Тя е сред любимите конкурсни пиеси, записвана е многократно. Разбира се, това много ме радва, защото това е смисълът на труда ми. Искам да подчертая, че някои от пиесите, за които става дума, вече се изпълняват в чужбина. Свирят ги българи, които учат там и чужденци, на които съм ги препоръчал. Т. е. дискът, събрал различни стилове и автори, има задачата и да помага на младите колеги. Те трябва да имат избор, да познават добрите български пиеси за кларинет. Убеден съм, че творчеството на автори като Лазар Николов, Велислав Заимов и Артин Потурлян, както и на всички, включени в диска, трябва целенасочено да се изучава от студентите. Благодарен съм на Съюза на българските композитори за това, че издава програми, в които изпълнителите подбират най-доброто от нашата професионална школа."

За своята активна дейност като изпълнител и педагог, както и за албума, който ви представихме, Росен Идеалов беше удостоен със “Златна лира” – най-голямата награда на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България.

Албена Безовска
Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15