Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пасивното пушене – криворазбраната толерантност

Голяма част от непушачите, без да искат, се превръщат в активни участници в поглъщането на тютюнев дим и влизат в групата на така наречените пасивни пушачи.
Снимка: БГНЕС

Оптимистичните нагласи на голяма част от българите, че от средата на годината влиза в сила тоталната забрана за пушене на обществени места, не се оправдаха. Наскоро бяха приети нови поправки в Закона за здравето, с които се въвежда един по-либерален режим за местата, където ще бъде абсолютно забранено да се пуши. Това определено не са понрави на хората, за които здравето е на първо място.Оживените дискусии между пушачи и непушачи в българското общество продължава.

Въпреки че забраната за тютюнопушене на обществени места от 1 юни се запазва, промените предвиждат собствениците на малки ресторанти и кафенета до 100 кв. м. да определят сами дали заведението им ще бъде за пушачи или не.По-големите заведения трябва задължително да разделят пушачите от непушачите в два салона или чрез преградна стена, трябва да съществува и добра вентилационна система. Това разделение, според някои, ще бъде твърде относително. Запазва се тоталната забрана за пушене на работните места, в училищата, университетите, детските градини, библиотеките, галериите, интернет клубовете, метростанциите и в асансьорите.

Така или иначе тази малка свобода, извоювана от пушачите, не им дава кой знае какви предимства, твърдят специалистите по белодробни болести. При заболелите от рак на белия дроб 90 процента са пушачи, напомнят те. Цигарите унищожават локалната защита на белия дроб и той старее много по-бързо от обикновено.Затова пушачите много рано развиват белодробен емфизем, при което дишането е силно затруднено. Но не само това. Проучванията показват, че няма човешки орган, който да не е засегнат от цигарения дим. На него се дължат голяма част от сърдечно-съдовите, мозъчно-съдовите, белодробните и злокачествените заболявания.

Но лошото е, че покрай пушачите цигарен дим вдишват и тези, които са около тях, т. е. пасивните пушачи. Д-р София Ангелова, главен асистент в специализираната болница за лечение на белодробни болести „Света София” в столицата, всеки ден вижда болката и страданието на пациентите. Около 90 процента от тях са пушачи. Останалите са пасивни пушачи. Д-р Ангелова посочва:

„Последните проучвания показват, че с 82 процента е по-висок рискът от мозъчно-съдова болест при пасивните пушачи. Фактите са много. В последните 10 години има над 50 проучвания, които показват вредата от пасивното пушене. Пасивният пушач е изложен на действието на страничния дим наравно с активния пушач и боледува от всички болести, които предизвиква тютюнопушенето. В САЩ има проучвания, които показват сравнение между отделните щати, където е въведена тоталната забрана за тютюнопушене и където не е. С около 10 процента са намалели инфарктите там, където забраната е въведена.”

Пасивни пушачи често са младите хора, които посещават дискотеки, в които се пуши. Танцувайки, младежите извършват по-дълбоки дихателни движения и поемат дълбоко цигарения дим. Съществуват професии, при които работещите също са невинни жертви на пушачите. Такава е професията на барманите. Д-р Ангелова допълва картината:

„При мен в кабинета идват пациенти, работещи като бармани в заведения, в които се пуши.Те вече имат развита хронично-обструктивна белодробна болест /запушване на въздухоносните пътища/. И за съжаление трябва да си сменят работното място. Това са хора, които са направили своя избор да не пушат, но съдбата така или иначе ги събира с пушачи. Данните на Световната здравна организация сочат, че един непушач, който работи в затворено помещение с пушач, за 8-часовия си работен ден поема токсични вещества, които са равни на 5 условно изпушени цигари.”

Тревожни са и данните от болницата за лечение на белодробни болести „Света София” в столицата. Само за една година с 3 процента е нараснал броят на преминалите болни с рак на белия дроб. С 38 процента повече са пациентите с хронично-обструктивна белодробна болест. Д-р Ангелова припомня инициативата на болницата от 2007 г., когато апелът на лекарите е бил към хората, пасивни пушачи – да дойдат и да се изследват. ”От прегледаните 24 човека, в 15 установихме показатели на хронично-обструктивна белодробна болест”, казва д-р Ангелова. Специализираната клиника повтаря своя апел и през тази година под мотото „Пушенето е криворазбрано удоволствие, но пасивното пушене е криворазбрана толерантност.” Затова на 22 март хората, които не пушат, но съдбата ги е събрала с пушачи – съпруги, съпрузи, работещи в задимена среда, могат да си направят безплатни изследвания на дишането.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01