Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличия от националния конкурс за ученици „Банките в действие”

Управителят на БНБ Иван Искров и победителите от варненската търговска гимназия "Георги Раковски".
Снимка: Джуниър Ачийвмънт България
Над 100 ученици от 50 училища в цяла България участваха в третото Национално състезание „Банките в действие”. То е завършващият етап от едноименната програма на фондация Джуниър Ачийвмънт и клона на Сити банк в България. Програмата въвежда учениците в принципите на банковото дело и мениджмънт, запознава ги с предизвикателствата на една успешно работеща банка в конкурентна пазарна среда.

Учебната програма за финансова грамотност „Банките в действие” е въведена в българските училища през 2005 г., а от 2008 г. се провежда и онлайн състезание. В тази надпревара учениците влизат в ролята на управляващи директори на виртуални банки. Така те показват своята предприемчивост, умения за оценка на риска и доходността на банката, ефективен мениджмънт, знания за политиката на една успешна банка и операциите в нея. Мениджърският екип на всяка банка се стреми да получи „Най-висок индекс” на банковото представяне, което се основава на нетна печалба на банката, дял на кредитите и депозитите, възвращаемост на активите. Победителят се определя автоматично от компютърната програма. Получилите първа награда отиват на финалите на европейското състезание „Най-добрата банка в Европа”, които са в Брюксел през април. Програмата на Джуниър Ачийвмънт и фондацията на Сити груп е полезен урок за всички ученици, участници в нея. Тя добавя практически опит към знанията, които те получават в банковите и търговските гимназии в страната. Това е своеобразен сблъсък с действителността за онези, които ще изберат да навлязат в банковия и финансов сектор като професионалисти. А за тези, които няма да тръгнат по този път, това е начин да се научат да управляват личните си финанси. Стефан Иванов, управляващ директор на Сити банк в България, казва:

„Фондацията на Сити груп е инвестирала над 200 млн. долара на глобално ниво за развитие на финансовата грамотност в света. А в България до този момент са инвестирани над 112 хиляди долара само в тази програма. Състезанието протече с много хъс. Сред бъдещите банкери имаме големи таланти. Ние разчитаме на тях да попълнят банковия сектор през идващите години. В България се радваме на стабилен финансов сектор, на сериозен надзор от гледна точка на Централната банка. И за разлика от глобалната финансова криза, в която в световен мащаб банките загубиха трилиони долари, в България положението във финансовия сектор продължава да бъде стабилно на базата също така и на таланта на българските банкери, които работят в този сегмент.”

Диан Тодоров е ученик в Националната търговска гимназия в Пловдив. На националното състезание той зае второ място и отпадна от участие в Брюксел. Но това не го притеснява. Ще продължава да набира практически опит в други програми на фондация Джуниър Ачийвмънт.

„Проектът е много хубав, казва той. – Това представлява компютърна симулация на управлението на една банка. Вземат се решения по 6 показателя. Самата програма прави свои пресмятания, тя ни класира, след като въведем решенията в нея. Оттук нататък ще продължаваме да участваме и в други програми на Джуниър Ачийвмънт. Това са „Мениджър за един ден”, „Виртуално предприятие” и др.”

Първо място и пътуване до Брюксел спечели отбор от Търговската гимназия в град Варна. Наградите връчи лично управителят на Българската народна банка Иван Искров. „Участниците в тази програма са представители на поколението млади българи, което расте в среда, различна от тази на родителите им, каза Искров. – На тях казвам: Вие имате несравнимо по-висока стартова позиция и затова ви насърчавам да постигнете много в реализирането на своя потенциал. – Трудете се всекидневно и упорито и никога не се отказвайте от мечтите си. Това е моят отговор, ако някой ме попита каква е рецептата за успех.”
По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01