Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институцията на омбудсмана съдейства за по-добрата информираност на гражданите за здравното обслужване

Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев (д) и ген. Стоян Тонев (л) на публичното представяне на Европейската харта за правата на пациентите във ВМА.
Снимка: БГНЕС
По данни на европейската организация за анализи и информация Health Consumer Powerhouse за 2009 година, България заема едно от последните места в Европа по защита на правата на пациентите. Позицията ни в тази класация е смущаваща, но е обяснима на фона на почти непрекъснатите трусове, които търпи здравната ни система през последните две десетилетия. И в момента пак има напрежение сред лекарското съсловие във връзка с неизплатени средства от страна на НЗОК на личните лекари, които подготвят стачни действия. В същото време тече поредната реформа в болничната сфера, свързана с преструктурирането и закриването на някои от болниците в страната. В такива условия правата на пациентите са изтласкани на по-заден план, когато става въпрос за здравеопазване. И все пак като европейска страна България не може да си позволи да не се съобразява с тях. Много от жалбите си недоволните пациенти у нас отправят директно към омбудсмана на републиката Гиньо Ганев. Той от своя страна предприе сериозна кампания за популяризирането и разясняването на Европейската харта за правата на пациентите, която лично представи в няколко големи болници в столицата и страната. Една от тях беше ВМА, където пред лекари и пациенти Гиньо Ганев призова управляващите да правят здравната реформа с мярка. Според него започналото преструктуриране на болниците застрашава някои от основните права на пациента – за свободен достъп до качествено медицинско обслужване и за свободен избор на лечебно заведение: „Първо да се осигури достъпна, своевременна, качествена здравна помощ на всеки и когато се създадат условия за това, тогава да се премине към закриване на болници – казва Гиньо Ганев. - Необходимо е в същото време да има един минимум от условия в болниците – наличие на добре подготвени лекари и технологични условия и тогава да говорим за достъпност на гражданите до качествена медицинска помощ. Не може болница, която не разполага с ресурс – лекарски екип и оборудване, да претендира за финансиране и по-нататъшно съществуване. Това освен, че натоварва допълнително и без това недофинансираната здравна система, не е в полза и на пациентите. Преструктурирането на болниците като елемент от здравната реформа трябва да се прави с много благоразумие, премереност и чувство за отговорност към пациентите.”
Европейската харта за правата на пациентите регламентира 14 фундаментални права, сред които правото на достъп до здравни услуги, на информирано съгласие при лечение, на свободен избор на медицински услуги на базата на адекватна информация за тях, правото на спазване на стандартите за качество на медицинските грижи и др. У нас решаването на въпросите, свързани с правата на пациентите, не може да се постигне след като няма достатъчно медицински стандарти. Неглижирането на лекарските грешки е факт. А едно от фундаменталните права в хартата е правото на компетентна здравна помощ. Друго право, което малко се познава и търси от пациентите, е правото на превенция. Факт е, че макар и пълноправен член на ЕС, България все още няма приет закон за правата на пациента. През 2006 г. в Народното събрание бяха внесени три законопроекта по този повод. Те предвиждат всеки пациент да има право на парично обезщетение в случай, че здравето му бъде увредено, заради медицински експеримент, терапевтична или диагностична процедура. Законът обаче все още не е официално приет. Проблемите за реализация на правата на пациентите в България са свързани най-вече със съществуващия монопол на здравната каса, както и с трудността при диалога между министерството на здравеопазването, касата и неправителствения сектор. Стъпка към подобряване на този диалог е учредяването на Националната пациентска организация, която сериозно се е ангажирала с това.
По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05