Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата с финансовите злоупотреби – акцент в работата на МВР

\r\nМинистърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и главният секретар на МВР генерален комисар Калин Георгиев анализираха предприетите мерки срещу престъпността и в частност финансовите злоупотреби на пресконференция след националното съвещание на ръководния състав на силовото министерство.
Снимка: БГНЕС

Добрата координация в работата на МВР и прокуратурата и разкриването на криминалния контингент са сред добрите резултати, с които се похвали вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след състоялото се национално съвещание на ръководния състав на силовото министерство. Подобни срещи ще се провеждат на всеки два месеца, за да се решават проблемите и предизвикателствата пред правоохранителната система в страната, обеща още той. Борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта е една от областите, по които България е строго съблюдавана от ЕС. Още с идването си на власт правителството на ГЕРБ се захвана с амбициозната задача да докаже, че страната ни може да се справи с този проблем. Беше започнато разследване срещу бивши министри от предишното управление на тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС. За по-малко от година силовото министерство проведе и няколко знакови операции, известни под кодовото име „Наглите”, „Октопод” и „Медузите”. Първата беше свързана с разкриването на престъпна група за отвличания, а втората е насочена срещу влиятелна престъпна група, занимаваща се повече от 10 години с различни престъпления като пране на пари, търговия с влияние, източване на ДДС и др. При последната акция „Медузите” на полицията в черноморския град Варна бяха разкрити злоупотреби с обществени поръчки, от които са се облагодетелствали представители на местната власт. Какво показва статистиката на МВР за последните няколко месеца?

„В момента службите на територията на страната работят по около 2 400 оперативно интересни лица, като 300 от тях са основният криминален контингент, за който сме предприели необходимите действия за задържане – съобщи министър Цветанов. - За периода от края на декември до март тази година с мярка за неотклонение „задържане под стража” са 83 лица, 39 лица са с по-леки мерки за неотклонение, а 21 са обявените за общодържавно издирване. Това, което също е важно да се знае, че за този период от време сме работили активно по разследването на 131 организирани престъпни групи и реално около 628 лица.”

Министър Цветанов посочи, че работата и събраната информация за организираните престъпни групи ще бъде под контрола на министерството. В МВР има и над 60 сигнала за корумпирани лица от съдебната система, по които ще се води разследване. Създадена е и специална организация по охрана на морските ни курорти и магистралите във връзка с приближаването на летния сезон, когато у нас пристигат много чуждестранни туристи. Акцент в работата на силовото министерство ще продължи да бъде борбата с финансовите злоупотреби и отклонените средства на българския и европейския данъкоплатец. За постигането на по-ефективни резултати в тази насока България ще продължи да си сътрудничи с ОЛАФ, съобщи министър Цветанов. Като пример за добър резултат, той посочи операцията във Варна, известна под кодовото име „Медузите”. Министър Цветанов препоръча на колегите си да продължат екипната работа, която е довела до добри резултати в проведените през последните месеци операции.

По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15