Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Антикризисните мерки: шейсет равно ли е на едно?

Удълженото влошаване на икономическите перспективи би могло да подкопае обществената подкрепа за реформи преди парламентарните избори в много от десетте страни – членки на ЕС, от Централна и Източна Европа, предупреждава последният доклад на Световната банка за икономическата ситуация в десетте европейски страни. Докато световната икономика се възстановява, перспективите за тях остават несигурни. В реални условия Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Словения и България няма да могат да възвърнат икономическото си равнище преди кризата до втората половина на 2011 г., се посочва в доклада. Преди празниците правителствените антикризисни мерки придобиха завършен вид. От шейсетте мерки се очаква да „подкрепят" заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция. Целият шум в последно време беше посветен на един единствен проблем – ще закърпим ли бюджета или не? Заради този въпрос се състояха и всичките заседания, обсъждания и коментари. Дупката в бюджета бе изчислена на 1,6 млрд. лв. и правителственият документ трябваше да я запълни. Вместо шейсетте мерки е необходима само една, бе краткият коментар на икономическия анализатор от Industry Watch Георги Стоев, който за „Студио политика” обяснява коя е тази мярка, както и опасността да се хлъзнем по наклонената плоскост от икономическа криза към политическа. Един от приоритетите на ГЕРБ след конституирането на 41-ото Народното събрание бе изработването на нов избирателен кодекс. Това не остана само идея, но по нея активно се работи от специална комисия. Подробности за бъдещото изборно законодателство ще научите от Тодор Димитров – съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по правни въпроси.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34