Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: България ще участва в подготовката на противоракетната система на НАТО

Специален гост на предаването е посланик Елена Поптодорова – директор на Дирекция „Политика за сигурност” в Министерството на външните работи, а поводът – първата визита на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Противоракетната отбрана е била една от ключовите теми по време на разговорите на най-високо ниво в София. По думите на посланик Поптодорова, генералният секретар на НАТО е заявил, че „не бива да се питаме има ли смисъл да се прави такава противоракетна отбрана, а по-скоро възможно ли е да не я направим. Вместо, както е в момента, да се гарантира живота и сигурността на няколкостотин хиляди военнослужещи в армиите на Алианса, ние ще можем да защитим 900 милиона население. Смятам, че тази аргументация сваля всякакви, за мен поне, неоснователни аргументи към смисъла от изграждането на системата.” Посланик Поптодорова открои и други ключови теми при разговорите с генералния секрета на НАТО – евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани и участието на страната ни в международната мисия ISAF в Афганистан.

Корупцията може да ни спъне за влизане в Шенген – за това намекна зам.-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров пред депутатите от комисията по европейските въпроси. За проблема той бил информиран преди ден на среща в Берлин. България поддържа датата март 2011 г., когато да влезе в шенгенската зона заедно с Румъния. Това е изводът от изслушването на представители на министерствата на вътрешните работи и финансите за напредъка по инструмента”Шенген”. Коментар по темата – от председателя на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев.
Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg

По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34