Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: През седмицата – между София, Брюксел и Ярославъл

Скандал избухна в Брюксел между френския президент Саркози и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Причината – действията на френските власти по отношение на ромите. Независимо темата предизвикала институционално напрежение, на срещата на върха е било обсъдено залегналото в Лисабонския договор изискване за засилване на ролята на Европейския съюз в света. Участниците са одобрили приоритети в отношенията със страни стратегически партньори като Южна Корея и засегнатия от тежки наводнения Пакистан. Обсъдени са били също близкоизточните преговори за мир, за които е приета отделна декларация, отношенията със Западните Балкани, предстоящи срещи на високо равнище с други страни. По традиция, коментарът по темата е на Георги Готев – от електронното издание EurActiv в Брюксел.

На бившия министър-председател Филип Димитров се падна тежко портфолио като посланик на Европейския съюз. Той ще представлява общността в Грузия. Очевидно при избора на Филип Димитров богатата му политическа биография си е казала думата – депутат в 36-ото, 37-ото и 40-ото Народно събрание, постоянен представител в ООН (1997-1998), посланик в САЩ (1998-2001), наблюдател в Европейския парламент (2007). Въпреки натиска от новите страни-членки за справедливо разпределение на постовете и географски баланс, одобрените техни кандидати са само 4-ма от общо 29. В интервю за предаването Филип Димитров заяви, че една от важните задачи пред обединена Европа е да изгради своя единна външна политика.

В град Ярославъл на Волга се проведе Световният политически форум „Съвременната държава: стандарти за демокрация и критерии за ефикасност". В конференцията са участвали над 500 държавни и политически дейци, сред които италианският премиер Силвио Берлускони, президентът на Южна Корея И Мюн-бак, бившият японски премиер Юкио Хатояма, известни експерти и политолози от 35 страни. Форумът в Ярославъл е бил основан миналата година по инициатива на президента на Русия Дмитрий Медведев с цел той да стане своеобразен „политически Давос”. Своите впечатления от форума специално за предаването споделя Димитър Чукарски – член на парламентарната делегация по външна политика и отбрана.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34