Кристалина Георгиева: “Солидарността е най-голямата ценност, която ние, европейците, носим в сърцата си”

Снимка: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

За втори пореден път български еврокомисар получи признанието “Еврокомисар на годината”. Отговарящата за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева бе удостоена т. г. с две престижни отличия – “Еврокомисар на 2010-а” и “Европеец на годината”. Последните се присъждат ежегодно от читателите на авторитетното издание за европейска политика "Юръпиън войс" от 2001 г. насам.

За своето тригодишно членство в ЕС България е имала двама европейски комисари – жени. И любопитното е, че и двете дами получиха споменатите престижни отличия, което е своеобразен рекорд. През 2008 г. “крак повлече” Меглена Кунева – бивш комисар по защита на потребителите. Това високо обществено признание за двете българки е свидетелство за качеството на човешкия потенциал на страната ни и нашия достоен принос в решаването на общите европейски дела.

Кристалина Георгиева се включи в поредицата от добри новини, свързани с извоюването на важни световни позиции от достойни българки. Сред тях е и заемането за първи път от жена на поста генерален директор на ЮНЕСКО от Ирина Бокова, а защо не и избирането съвсем наскоро за президент на Бразилия на Дилма Русеф, дъщеря на български емигрант.

Номинацията за най-добър комисар за 2010 г. на Кристалина Георгиева беше мотивирана с авторитета и компетентността, които тя е проявила по време на кризите след земетресението в Хаити и наводненията в Пакистан с катастрофални последици. И наистина тя пое поста през изключително трудна година, наситена с драматични събития по света, изискващи солидарността и бързата намеса и на европейските граждани.

Веднага след награждаването, българският еврокомисар заяви за БНР:
“Аз съм много благодарна на европейските граждани за това, че те ценят и силно подкрепят хуманитарната дейност. Дори в условията на криза осем от десет европейци подкрепят хуманитарните работници, на които също дължа голяма благодарност – за наградите, но най-вече за това, което те правят за хората, които се нуждаят от помощ по света. Европа е построена върху голямата трагедия, през която минаха нашите родители – припомни г-жа Георгиева. - Войните са тези, които ни накараха да се обединим, и солидарността е най-голямата ценност, която ние, европейците, носим в сърцата си. Това, че ние можем да я споделим с хора по света, които се нуждаят от помощ, е свидетелство, че Европа е силна. Сега, в тези времена, когато има толкова много безпокойство за това накъде върви европейската икономика, наградата по скромен начин показва, че ние европейците сме единни и че нашите ценности са силни.”

Според Тим Кинг, редактор на "Юръпиън войс", гласуването за Георгиева е показало, че ЕС остава глобален играч, особено когато става въпрос за хуманитарна помощ и овладяване на кризи.

Още от категорията

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна..

публикувано на 19.10.19 в 10:10

Българските ученици са сред най-силните на международни олимпиади по природни науки

София Тех парк е домакин на инициативата Science bricks − Наука с кауза. Целта е да се популяризират постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. На една сцена се представят водещи учени със своите интересни открития и хипотези,..

публикувано на 19.10.19 в 08:05

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00