Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският карикатурист Христо Комарницки е удостоен с Наградата за човешки права на Организацията на медиите в Южна и Източна Европа

Организацията на медиите в Южна и Източна Европа (SEEMO) обяви, че е удостоила със своята Награда за човешки права за 2010 г. българския политически карикатурист Христо Комарницки. "Добрият карикатурист е като добрия журналист" и не трябва да забравяме, че "много често карикатуристите са обект на същия вид натиск като журналистите", се цитира в съобщението на Оливер Вуйович, генерален секретар на организацията с централа във Виена. "Много често защитникът на човешките права може да каже много повече неща с една снимка или карикатура, отколкото с тонове думи. За радост няма войни заради карикатуристи, но точно сега някои карикатури са по-ценни и по-стойностни от много дипломатически намеси", заявява Милена Димитрова, член на управителния съвет на организацията. Христо Комарницки е роден през 1964 г. в Габрово. Носител е на над 10 национални и международни награди. Сътрудничи на всекидневника "Сега" и седмичниците "София еко" и "Стършел". Организацията на медиите в Южна и Източна Европа е мрежа от издатели, изпълнителни директори на медии и водещи журналисти от региона и е асоцииран член на Международния институт по печата. Наградата за човешки права е учредена през 2002 г. и се връчва веднъж годишно по случай Международния ден на правата на човека, честван на 10 декември.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представят българския превод на романа "Адамовото ребро" от македонската писателка Оливера Николова

В Културно-информационния център на Република Северна Македония в София ще бъде представен романът "Адамовото ребро" от Оливера Николова. Книгата, която излезе от печат тази година, в издание на Издателство "Изида", ще бъде представена тази вечер в..

публикувано на 20.03.24 в 15:22
проф. Златимир Коларов с читатели в Тирана, Албания

Проф. Златимир Коларов представи романа си "По тънката повърхност на леда" в Тирана

С нотки на артистичност, топли чувства и голям интерес премина официалното представяне на книгата "По тънката повърхност на леда" на Златимир Коларов в едно от помещенията на Вила "София", в албанската столица Тирана. Интересът към творбата беше..

публикувано на 15.03.24 в 19:25

Зоран Мише показва своята "Борба/ Kampf" в Българския културен институт в Берлин

На 14 март в Българският културен институт в Берлин се открива изложбата "Борба/ Kampf" на художника-график Зоран Мише. Тя е продължение на инициативата между БКИ-Берлин, Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров"и галерия "Дебют" за..

публикувано на 13.03.24 в 20:25