Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Студио политика": Нашенски скандали в два парламента

И тази седмица бе орисана със скандали. Започна се от Страсбург. Независимо от камерното присъствие по време на дебата в Европейския парламент за скандала с телефонните подслушвания у нас, искри прехвърчаха по време на изказванията между българските евродепутати. Следващият бе в българския парламент, докато депутатите обсъждаха замразяването на заплатите си. Предложението да бъде удължен до края на годината мораториумът върху ръста на възнагражденията дойде от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Парламентарният ден изобилстваше от реплики за депутатския морал, сатанизирането на Народното събрание, за безделниците и милионерите и за пътувания с правителствения „Фалкон”. В „Студио политика” ще се спрем на третия – провокиран от разпространената от руския вестник „Ведомости” информация за евентуалното оттегляне на Русия от проекта за петролопровода „Бургас –Александруполис”. Независимо, че руската страна не се отказва от проекта, ще бъде любопитно да научите отношението към него на българските държавници и политици. Ще чуете становището на министъра на финансите Симеон Дянков, на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, както и на депутатите: Валентин Николов – ГЕРБ, Сергей Станишев – Коалиция за България, Иван Иванов – Синята коалиция.

На 17 февруари се навършиха 3 години от обявяването на независимостта на Косово. Това е седмата държава, появила се след разпадането на бивша Югославия. Скептиците предвиждаха мрачни последствия – сръбското малцинство ще напусне територията, регионът ще бъде залят от нова вълна от насилие. Три години след обявяването на своята независимост Косово изненадващо за наблюдателите остана стабилно, въпреки че все още предстои да се заеме със сериозните реформи, за да може да стане жизнена държава. Коментарът по темата е на една българка от Холандия – Гергана Нунчева – преподавател по международни отношения в департамент „Политология” на Университета в Маастрихт. Позицията на България в политиката на двустранните отношения, както и приоритетите на българската външна политика в Балканския регион представя Весела Чернева – говорител на Министерството на външните работи.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34