Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Между София и Брюксел – идеи и реалности

Снимка: Архив
През седмицата бе приета Годишна работна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз за 2011 г. На парламентарно наблюдение и контрол ще бъдат подложени проектите на актове в няколко приоритетни области: „Интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж – ускоряване на напредъка по Стратегия „Европа 2020”, „Икономическо и финансово управление”, „Модерен бюджет на ЕС”, „Пространство на свобода, сигурност и правосъдие” и „ЕС на регионалната и международната сцена”. Своите позиции „за” и „против” програмата защитават депутатът от ГЕРБ Моника Панайотова – председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и Меглена Плугчиева – депутат от Коалиция за България. Това е „тема с продължение” в „Студио политика”. В следващото издание ще ви представим Годишната програма на правителството за участието на Република България в процеса на вземане на решения на ЕС през 2011 г.

През последните шест години случаи на полицейско насилие най често се регистрират при провежданите напоследък показни спецоперации, както и в извън работно време. След 2009 г. рязко се е увеличил униформеният произвол в домовете на гражданите, при организиране на обществени прояви, както и в полицейските автомобили при задържане. Това са изводи от огласените през седмицата Доклад за гражданското наблюдение в полицията през последните пет месеца и Изследване на случаите на злоупотреба със сила в МВР, отразени в медиите между 2004 и 2010 г. на институт „Отворено общество”. Специален гост на предаването е Звезда Ванкова от институт „Отворено общество” – координатор на междинния национален доклад по проект „Гражданско наблюдение в полицията” за периода август-декември 2010 г. Своите впечатления споделя и Атанас Димитров – един от доброволците работили по проекта.

Българският евродепутат Антония Първанова внесе в Европейския
парламент писмена декларация, с която се призовава за отмяна на визовите изисквания на САЩ и Канада за гражданите на ЕС от България, Румъния, Чехия, Полша и Кипър. В декларацията се настоява Европейската
комисия, както и Съветът на министрите на ЕС да увеличат политическия натиск върху правителствата на двете държави за постигане на еднакво третиране на всички граждани на общността. Подробности ще научите от интервюто специално за предаването със зам.-председателя на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа.

Вашите мнения и коментари очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34