Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическият песимизъм на българите расте, отчитат социолози

Снимка: БГНЕС

През месец март се отбелязва видим ръст в негативните оценки на икономическото положение на страната, както и в оценките и очакванията, свързани със собственото материално положение на домакинствата. Данните са от ежемесечното националнопредставително проучване на общественото мнение, проведено от BBSS Gallup International – Bulgaria. 71 на сто от запитаните отговарят, че икономическото положение през последните 12 месеца се е влошило, само 5 на сто – че е станало по-добро. Според 20% то е останало същото. Ръстът на негативните оценки е с 12 пункта спрямо предходния месец. На въпрос как оценяват материалното положение на семейството си днес в сравнение с преди една година, 62% посочват, че сега е по-зле, според 33% няма разлика, едва 2% заявяват, че е по-добре. Тук негативните оценки са скочили с 10 пункта в сравнение с февруари. 41 на сто от анкетираните смятат, че материалното положение на семейството им ще се влоши през следващите 12 месеца, според 31% ще остане същото, 11% очакват да се подобри. Очакванията за безработица също продължават да растат – делът на онези, които смятат, че безработицата ще нарасне, е достигнал 52%.

„Отново влизаме в ситуация на фрустрация, много високи равнища на тревожност, отчаяние в много социални прослойки – коментира социологът Живко Георгиев. – Все едно дали става дума за пенсионери, за хора на наемния труд, за дребен и среден бизнес. Няма поколенчески или етнически разлики в тенденциите, няма разлики по тип населено място. Това означава, че започва да доминира нагласа, която не обещава нищо добро нито в икономиката, нито в политическия ни живот, нито в цялостното самочувствие на българското общество.”

Според проучването на българския клон на Gallup подкрепата за управляващата партия ГЕРБ е намаляла с 15% за една година и ако парламентарните избори бяха днес, малко над 24 на сто от анкетираните биха гласували за ГЕРБ. Близо 18 % обаче биха подкрепили социалистите сега, докато през март 2010 г. те са били 13 на сто. При ДПС няма съществена промяна в подкрепата – около 6 %. Отчита се спад и при правителствения съюзник – националистическата партия „Атака”, която с настоящата си подкрепа от 3% не би могла да влезе в парламента. Синята коалиция – десните партии ДСБ и СДС, имат 4 % одобрение. За сметка на намаляващата електорална подкрепа за партиите се увеличава делът на гражданите, които заявяват, че няма да гласуват на изборите за парламент – от 32 % през март 2010 г. до 41 % сега.

„Засега няма индикации, че някоя от опозиционните сили е успяла успешно да се възползва от шансовете, които кризисната ситуация дава на всички онези, които имат претенцията да бъдат алтернатива на управляващите – продължава Живко Георгиев. – Най-очевидният индикатор е продължаващият спад на електоралната подкрепа за ГЕРБ и не бих се учудил, ако след два-три месеца одобрението за тази партия слезе под психологическата бариера от 20%. Пада и доверието в правителството, а в „резервоара” на негласуващите към момента решително се създава потенциал за протестен и наказателен вот.”

Изследването сочи още, че с най-висок рейтинг е българският еврокомисар Кристалина Георгиева – вече 60 на сто. Следващите в класацията – са премиерът Бойко Борисов и президентът Георги Първанов – с по 39 % одобрение. Третото място си поделят министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и първият български еврокомисар Меглена Кунева.

По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34