Музикант на годината 2010

Веско Ешкенази е носителят на приза "Музикант на годината 2010"
Снимка: БГНЕС
Предаването за класическа музика “Алегро Виваче” на програма “Хоризонт” към БНР за 20 път връчи приза “Музикант на годината 2010”. Той се избира от слушателите на медията, които гласуват на сайта й. Освен “Музикант на годината”, бяха определени и още няколко награди: “Млад музикант на годината”, “Музикален проект на 2010-а”, “Активна творческа дейност”, “Изключителен принос към българската култура” и “Цялостно творчество”. И тази година своя глас са дали българи от различни кътчета на света, музиканти и меломани, които следят изявите на талантливите ни сънародници. Концертмайсторът на Концертгебау оркестър в Амстердам, великолепният цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази е избраният “Музикант на 2010-а”. На тържествената церемония по награждаването, която се състоя в НДК в София, публиката бурно аплодира и стана на крака, когато чу името му. След обичаната “Пролет” из “Годишни времена” от Вивалди, изпълнена заедно с камерен ансамбъл “Софийски солисти”, последва и бис – романса “Очи черные”, който звуча в аранжимент на Веско Пантелеев. “Чувствам се прекрасно, особено ценя награда, дадена ми от публиката, – сподели той, минути след изпълнението. – Приятно ми е да свиря пред родна публика, държа на това и винаги имам място в календара си за концерти в България. Надявам се така да бъде и занапред. Отсега мога да кажа, че ще бъда на родна земя отново на 3 юни, когато ще свиря заедно с пианиста Людмил Ангелов в столичната зала България. А дотогава програма ми е изпълнена с ангажименти. Веднага след завръщането си в Амстердам започвам репетиции с Концертгебау оркестър – подготвяме Дворжак – Симфония 7. След това в Холандия ще изнеса концерти с Бах – двойни и солови, имам изяви и в Испания, Белгия, Италия."

Слушателите на Националното радио изпратиха приза „Млад музикант” при пианиста Евгени Божанов. Наградата е запис, продуциран от БНР. Миналата година младият пианист получи поредното признание за таланта си – престижната Втора награда и специалната награда на Белгийското федерално правителство на международния конкурс „Кралица Елизабет”, Белгия. Така 27-годишният Евгени Божанов прибави към завидната си биография още едно отличие, нови ангажименти за концерти и любовта на публиката. Дебютът му в София бе в края на ноември 2010г. Тогава пианистът солира с оркестъра на БНР, под палката на Георги Димитров. А на 30 март, т.г. той свири в родния си град Русе в рамките на фестивала "Мартенски музиканти дни". Застана като солист на Русенска филхармония, с която за първи път е свирил на 12 годишна възраст.

Проф. Минчо Минчев е име известно извън пределите на България. Волята на слушателите е той да бъде отличен "За изключителен принос към българската култура". През миналата година отбелязахме неговата 60-годишнина. Тя бе повод за национално турне – 12 концерта в България. "Аз празнувах с всеки един концерт. Благодаря на слушателите за тази награда, тя е още един подарък за моята 60 годишнина", споделя пред екипа на „Алегро Виваче” Минчо Минчев.
Награда за „Музикален проект” получи Фестивала „Изкуството на Барока”. Идеята за организирането му, преди 4 години, имаше за задача да запълни липсата на традиция за изпълнение на старинна музика по начин, близък до автентичното и звучене – със съответните исторически инструменти и изпълнителска техника, характерни за епохата. Освен поредица концерти, фестивалът включва и майсторски класове за млади музиканти. Наша гордост са тримата българи, които свирят в състава на бароковия оркестър на Европейския съюз. Един от тях е цигуларката Зефира Вълова – артистичен директор на фестивала. Тя прие наградата, след което ни зарадва с музикално изпълнение, заедно с пианиста Василий Илисавский.

Церемонията "Музикант на годината 2010" продължи с връчването на още две награди. Едната – за „Активна творческа дейност” получи контрабасистката проф. Петя Бъговска. Инструменталист и преподавател, тя е сред организаторите на „Седмица на контрабаса” у нас. Призът за Цялостно творчество беше присъден посмъртно на диригента Методи Матакиев. Повече от 12 години той ръководи смесения хор на БНР. Гастролирал е с успех в много европейски страни. Във фонда на радиото се пазят записи, осъществени под неговата палка. Такава е „Ти ще дойдеш Георги”, последната записана песен с диригент Методи Матакиев.
Още от рубриката

В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и..

публикувано на 14.11.18 в 11:00

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава..

публикувано на 13.11.18 в 10:30