Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия в София за толерантността и културните взаимодействия на Балканите

Участниците в международния семинар „Толерантност и културни взаимоотношения на Балканите” пред сградата на НАИМ в София.
Снимка: Мария Пеева

На 8 и 9 юли в София се проведе международният семинар „Толерантност и културни взаимоотношения на Балканите”, в който взеха участие изтъкнати изследователи, журналисти, представители на неправителствени организации от Албания, България, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Румъния, Сърбия и Турция. Сред обсъжданите теми бяха етническата и религиозна ситуация в региона, равенството между половете, културните връзки между различните общности, ролята на медиите и др. Семинарът бе организиран от неправителствената организация „Балкански форум” с подкрепата на Институт „Отворено общество”.

По време на форума участниците обмениха опит по различни аспекти на борбата срещу дискриминацията и предразсъдъците, пораждащи нетолерантност и конфликти. Съществена роля в тази насока играят неправителствените организации, които чрез своите проекти отварят нова страница в междукултурните отношения. Ето какво споделиха пред микрофона на Радио България част от участниците в семинара.

Дориана Джута от неправителствената организация „Младежка свободна инициатива”, Албания: “Дейността на нашата организация е насочена към младите от региона на Кукъс (Североизточна Албания), които се опитваме да включим активно в обществения живот чрез различни проекти в областта на човешките права и демокрацията. Според мен, неправителствените организации играят съществена роля за насърчаване на толерантността, тъй като те са важен посредник, който може да повиши познанията за дадена общност, да осъществи диалога между отделните култури. На семинара в София имах възможността да науча за проблемите на различни етнически и религиозни групи на Балканите. Според мен в Албания съществува религиозна толерантност. С тази цел представих мое кратко изследване върху гораните, които живеят в хармония с останалите общности в Албания. По икономически причини обаче днес част от тях работят в Западна Европа, но поддържат връзка по между си с помощта на интернет. Има много сайтове, форуми, блогове, чрез които те общуват, публикуват материали на различни езици, разказват за своите обичаи и традиции и посредством фотографии, видео. Аз имам приятели горани и според мен тяхната култура и традиции, макар и не толкова познати, са равнопоставени. Благодарение на една моя приятелка на семинара представих и традиционна носия от областта Гора, Северна Албания.”

Възлова роля за насърчаването или не на толерантността могат да имат и новите информационни технологии. Днес интернет дава пълната свобода за анонимно изразяване на мнения и гледни точки по различни обществени проблеми. Често обаче дискусиите във форумите към онлайн изданията се превръщат в открито използване на т. нар. „език на омразата”.

Ето какво каза по тази тема Дарио Терзич – журналист от Мостар: „Идвам от Мостар, който е един разделен град. През 2001 г. в Босна и Херцеговина бе създадена Регулаторна агенция по комуникациите, чиято дейност значително ограничи използването на „езика на омразата” в електронните медии. Междувременно обаче се появи интернет, който предостави една нова свобода, без ограничения. Интернет медиите и порталите станаха изключително популярни в Мостар, а и в цялата страна. Често коментарите към някои от статиите преминават границата на добрия тон, превръщайки се в размяна на обиди на етническа основа. Регулаторната агенция няма правната база да контролира интернет изданията, така че при тях всичко е позволено. Така се създаде една неконтролирана „свобода”, а използването на „език на омразата” тук поражда истински конфликти.”

Продължителността на семинара не бе достатъчна, за да бъдат обхванати всички аспекти на една сложна тема като толерантността на Балканите, но дадоха възможност на участниците да обменят добри практики, с които да спомогнат развитието на културния диалог в техните страни. Метафорично можем да кажем, че толерантността в тази част на Европа е все още като малката порцеланова чашка, в която се сервира традиционното за региона кафе – крехка и чуплива. Но, както се казва в една стара турска поговорка – "Една чаша кафе 40 години хатър има", тоест изпиеш ли чаша кафе с някого, оставате приятели за цял живот.

Снимки: Мария Пеева

По публикацията работи: Мария Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30
Варненският митрополит Йоан

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений,..

публикувано на 20.05.24 в 12:01