Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в правителството на България

Снимка: Архив

В четвъртък вечерта Изпълнителната комисия на управляващата партия ГЕРБ прие на извънредно заседание оставките на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министъра на здравеопазването Стефан Константинов. Рокадите не са първите, откакто ГЕРБ дойде на власт през 2009 г.

Смяната на министъра на здравеопазването бе предизвестена от самия премиер преди седмица, когато му даде няколко дни да преодолее избухнал скандал заради високите цени на лекарствата в страната. От изявления на премиера след оставката се разбра, че за краткото време, откакто е на поста, здравният министър е влязъл в противоречия с Националната здравна каса, чийто ръководител наскоро бе сменен, със собствените си заместник министри, един от които, отговарящ за лекарствената политика, също бе сменен, както и в противоречия с парламентарната група на управляващата партия. Очевидно това не са всичките причини. Константинов е трети здравен министър в това правителство, който си отива, премиерът си дава сметка, че реформата в сектора не върви, и избра за негов заместник политик от „тежката артилерия” на управляващата партия – Десислава Атанасова, която досега беше председател на Здравната комисия в парламента.

Оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма дойде непосредствено след неуспешен опит за провеждане на двустранен бизнесфорум в Катар, на който не се явиха представители на катарската страна. Но това бе просто повод. По преценка на Борисов, откакто Трайков е министър в сектора на енергетиката нещата не напредват и са такива, каквито бяха при предходното правителство на тройната коалиция. Министърът е изгубил доверието на премиера, защото – както той спомена – вместо него е изпратил в Турция финансовия министър за преговори по изграждане на интерконекторната връзка между газопреносните системи на двете страни. Смяната на ръководителя на мегаминистерство като това на икономиката, енергетиката и туризма е трудна задача, но Борисов вече има алтернатива и обяви, че наследник на Трайков ще е неговия досегашен заместник-министър Делян Добрев.

С рокадите премиерът Борисов отново показа, че в интерес на работата или по политическа целесъобразност не се колебае да извършва персонални и структурни промени в кабинета си. През 2009 г. смени министъра на образованието, младежта и науката заради избирането на титуляра на този пост за кмет на София. През януари 2010 освободи външния министър и сложи на негово място министъра на отбраната, през март назначи в кабинета си министър без портфейл, отговарящ за управлението на европейските фондове, през април смени здравния министър, а през декември премахна поста министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина. През 2011г. бе сменен министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а избирането на президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова наложи нови титуляри в министерството на регионалното развитие и урбанизацията и министерството на правосъдието.

От първите коментари на премиера за оставките пролича, че е взел някои важни политически решения в сферата на енергетиката. Спомена, че преди месец е изпратил министъра на енергетиката в Москва заедно с министъра на финансите, за да кажат на руската страна, че проекта за нова атомна централа в Белене е спрян и договореният за него руския реактор ще бъде монтиран в досегашната централа „Козлодуй”. Решил е да обсъди с президента Росен Плевнелиев възможността да се направи референдум за съдбата на АЕЦ „Белене” и проучванията за шистов газ. Има идеята проектът „Белене” да бъде диверсифициран, така че да е независим от Русия.

Фотоколаж: Вергил Митев

По публикацията работи: Стоимен Павлов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34