Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на дружество „Традиция” за национално-освободителните борби на българите

Снимка: Дарина Григорова

Преди 21 години група родолюбиви българи, запалени от историята, воинските ритуали и духовните ценности, учредяват Национално дружество „Традиция”. Целта им е да популяризират националната ни история и най-вече героичните битки на българите. Само за шест години дружеството нараства от 25 на 1340 души, а от 2008 година то вече е част от Организацията на европейските военно-исторически групи към ЕС, в която членуват около 30 000 души. Всяка година дружество „Традиция” прави възстановки на исторически сцени като обесването на големия ни национален герой Васил Левски, Априлското въстание от 1876 г., включително битката на Ботевата чета на връх Вола, ярки моменти от Руско-турската освободителна за България война от 1877-78 г. като защитата на връх Шипка, Плевенската епопея, освобождението на София от османска власт и др. Дружество „Традиция” и регионалните му клонове ежегодно организират и изложби на историческо оръжие, униформи, военни аксесоари, отличия, документи, снимки и други вещи „с минало” съвместно с Националния военноисторически музей и Националния музей на Министерството на вътрешните работи. Тази година изложбата на патриотичната организация е посветена на национално-освободителните борби на българите в периода 1876-1944 и може да се види в Националния музей на МВР:

„Между музея на МВР и Национално дружество „Традиция” има дългогодишни връзки, вече седем-осем години – казва Жеко Жеков – уредник в музея на МВР. – За това време сме направили шест или седем изложби. Винаги има голям интерес, по-голямата част от хората, които идват, се интересуват от военната история на България, оръжията, старите униформи. Специално на мен ми прави впечатление, че на чужденците, които идват, им е изключително интересно да видят старата воинска българска история.”

Полк. Станчо Джумалиев, един от учредителите и дългогодишен председател на Национално дружество „Традиция”.

Тазгодишната изложба, която ще продължи до 9 май, включва униформи, оръжия, ордени и медали, както и лични вещи на видни българи, подарени на дружеството. „Голяма част от експонатите са от личната колекция на нашия почетен член Ивайло Танчев, който е знаменосец на опълченската дружина на дружеството и председател на Софийския регионален клон”, разказва полк. Станчо Джумалиев, един от учредителите и дългогодишен председател на Национално дружество „Традиция”, настоящ вицепрезидент на Организацията на европейските военно-исторически групи:

Големият български дипломат д-р Тодор Недков.
Гвардейската униформа на генерал Даскалов.

„Фактически неговата колекция е най-добре реставрирана – продължава полк. Джумалиев. – Регистрирана е в Националния исторически музей и много от експонатите в изложбата са тук по негово желание. Освен това, в нея участват още шест души от Националното дружество. Имахме желание да покажем около 700-800 предмета, но изложбената площ, а и времето, с което разполагахме, не ни дадоха възможност да ги покажем. Тук са около 200 исторически предмета, които свидетелстват за основни моменти от нашата история. Ние показваме личните вещи на един голям български дипломат – д-р Тодор Недков. Той дълго време е бил в Европа на дипломатическа служба и след като я напуска, успява да запази тези неща, които са свързани с неговата дейност. Тук може да видим шапката, шпагата му, служебни документи, издавани от различни институти в Европа и в България. Интересни лични вещи има и на генерал Даскалов. Той е бил командир на лейбгвардейския конен отряд на Негово Величество. Тук е неговата наградна сабя от царя за отлична езда, гвардейската му генералска униформа. Ген. Даскалов е човек, който продължава да работи за националната кауза на България дори и след като излиза в запас. Избран е за председател на Съюза на запасните офицери в град Велико Търново и през 1934 г. е произведен в звание генерал-майор от цар Борис III.”

Шапката и шпагата на Тодор Недков.

Освен изложбите и възстановките НД „Традиция” редовно провежда и открити уроци по родолюбие в българските училища:

„Такова внимание и съсредоточаване не съм виждал сред деца, независимо на каква възраст са. Имаме случаи, когато събираме по 200 деца и тишината е невъобразима. Имам чувството, че няма хора вътре. С такова внимание слушат, така искрят очичките им, когато разказваме за героичните наши събития. Най-важното, всеки път ходим облечени в представителната ни униформа на опълченци от Руско-турската освободителна война и те с огромно възхищение разглеждат униформите ни. Показваме им оръжията и аксесоарите към тях, даваме им да пипнат униформите. Всичко това изключително повишава интереса им към българската история. Много от децата, цели класове идват да ни молят да станат колективни членове на НД „Традиция”. Имаме доста такива случаи вече.”

Снимки: Дарина Григорова

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56