Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизайнери от 20 страни на Sofia Design Week

Проектът „Alphapretation Bulgaria” представи погледа на млади артисти върху българската азбука.
Снимка: Мария Пеева
Над 100 събития в 50 места, 150 дизайнери от 20 държави, 8 дни интензивна културна програма, изпълнена с изложби, презентации, лекции, прожекции, дискусии и работилници – това е само част от сухата статистика на четвъртото издание на Sofia Design Week (1-8 юни). Организаторите от списание „Едно” за пореден път ни срещнаха с едни от най-известните имена на световната визуална култура. Тазгодишното издание бе посветено на темата в „В контекст”.

© Снимка: Мария Пеева

Музеят на дизайна „Витра” показа 100 миниатюри на класически столове в мащаб 1:6.

На разходка в миналото ни покани Музеят на дизайна „Витра” – Германия чрез изложба, посветена на мебел, превърнала се в неизменна част от ежедневието ни – стола. Посетителите на Софийската градска художествена галерия се насладиха на миниатюри на 100 класически стола, които ясно показват тенденциите през различните епохи.

Столът, съчетал в себе си противоречия като здравина-лекота и красота-удобство, вълнува въображението на един талантлив български дизайнер – Константин Ачков. Специално за фестивала той представи своите мебели-скулптури, които чуждестранни критици определят като произведения на границата между изкуството и дизайна:

© Снимка: Мария Пеева

Константин Ачков представи своите пъзели-мебели.

Нещата, върху които работя повече от две години, са пъзели-мебели, които са възможни благодарение на новите технологии, т.е. специален робот разкроява отделните елементи – каза той за Радио България. – Същевременно те се сглобяват без никакви традиционни свързващи елементи като пирони, винтове или лепила. Това е уникален дизайн в чист вид, който в момента е в процес на патентоване.

Макар и традиционно българинът да се отнася с недоверие към новите интериорни решения, според Константин Ачков в последните години се наблюдава отваряне към модерния дизайн.

В многообразието от изложби и презентации се усещаше един общ световен проблем – постепенното изчерпване на природните ресурси. Днес дизайнерите са насочват не към масово производство, а по-скоро към преосмисляне на вече съществуващите обекти и използване на нестандартни екологични решения. На тази тема бе посветена и изложбата на младата французойка Ариан Прин. Завършила магистратура по продуктов дизайн в Кралския колеж по изкуствата в Лондон, тя претворява смелите си идеи със средствата на дизайна. По време на фестивала Ариан изкуши посетителите сами да станат артисти, изработвайки собствени екологични моливи. Те са част от проекта й „Оттук дотук” Как дизайнът може да влияе на околната среда? Ето какво сподели самата Ариан:

© Снимка: Мария Пеева

Ариан Прин покани посетителите сами да изработят екологични моливи.

За мен дизайнът не е само създаване на нови обекти. Повече ме вълнува самият процес на изработване на продукта. Аз отивам на определено място, анализирам културата и нуждите на общността, след което предлагам решения. Така направих и с моя проект с моливите, като създадох специална технология и машина за изработката им, използвайки отпадъчни материали от работилниците на колежа. Мисля, че всички осъзнаваме проблемите с околната среда, пред които сме изправени. Според мен е прогресивно да се мисли по различен начин за тях. Не бих казала, че моите моливи ще решат проблема, но чрез тях аз разказвам една история на хората, запознавам ги с решения, които могат да бъдат приложени за един по-екологичен начин на живот.

© Снимка: Мария Пеева

Sofia Design Week отдели специално внимание на децата, които творяха с природни материали.

Sofia Design Week посвети серия от събития на децата, които, заедно със своите родители, изработваха играчки от естествени материи, готвеха, рисуваха с природни материали. Фестивалът даде шанс и на млади дизайнери да направят първи стъпки в професионалната сфера. Студенти от специалност „инженерен дизайн” на Лесотехническия университет в София имаха шанс да творят с помощта на възобновяеми източници под менторството на един от най-известните австрийски дизайнери – Томас Файхтнер. Чанта за лаптоп, трансформираща се в стол; маса, под която растат свежи подправки; лампион от дъна на бутилки – това са само част от проектите, изработени по време на работилницата. Един от тях обаче бе отличен с първа награда – стол-кошче. Подробности от Мариела Колева, която е от екипа на отличения проект:

© Снимка: Мария Пеева

Отборът на Мариела Колева бе отличен за нестандартната им идея за стол-кошче.

Работилницата беше по темата „В контекст – еко дизайн” и за три дни трябваше да измислим продукт или мебел. Моят отбор реши да работи по идеята за столче-табуретка. То играе ролята на преса за хартия, която се мачка от тежестта на тялото. Когато столът се препълни, образуваният цилиндър от хартия също може да се ползва като табуретка. Проектът ни е в подкрепа на разделното изхвърляне на отпадъци. Това на практика е първият етап от рециклирането на хартията – балирането.
По публикацията работи: Мария Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Художници, вдъхновени от Клод Моне, ще рисуват водни лилии

Първият художествен пленер сред водни лилии ще се състои във ферма, отглеждаща красивите водни растения, в плевенското село Опанец. Организатор на събитието е управителят на фермата Дойчин Владимиров със съдействието на Община Плевен. Пленерът е..

публикувано на 20.05.24 в 07:00

Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” пред Народния театър

Изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на “Рибен буквар” на големия учен, просветен деец и дарител Петър Берон, ще бъде открита днес в галерията на открито пред столичния Народен театър “Иван Вазов”. “ Петър Берон заема мястото си на..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Петя Цонева и благотворителната й кауза в полза на българската култура

В навечерието на най-светлия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост- 24 май, една българска поетеса подема инициатива за набиране на средства за превод и публикуване на първия английски превод на стиховете на родния..

публикувано на 15.05.24 в 18:13