80 години от рождението на Кирил Семов

Снимка: архив
Днес се навършват 80 години от рождението на Кирил Семов. Ранната смърт на певеца (1972 г.) му попречва да запише албум и да достигне мечтаните върхове в кариерата си. Въпреки това, той има своите почитатели. За тях той остава естраден изпълнител с подчертана индивидуалност.

Кирил Семов не е професионален музикант. От детска възраст колекционира записи на известни за времето си български естрадни изпълнители. Като ученик ходи на уроци по пеене, а по-късно усъвършенства гласа си в хора на Софийската опера и на Държавен музикален театър „Стефан Македонски”. Работи с оркестър „София” и други състави. Става популярен като вокалист на инструменталния квинтет „Студио 5”, с който често концертира в залата на БИАД.

© Снимка: www.lostbulgaria.com

Кирил Семов и Маргрет Николова
В стилово отношение Кирил Семов великолепно изпълнява модерните за 60-те и 70-те години жанрове – лирични балади, френски шансони и шлагери в духа на суинга. Две поредни години (1965 и 1966 г.) печели награди на международния фестивал за българската забавна песен „Златният Орфей”. Най-значимото си признание Кирил Семов получава през 1969 г. за песента „Сън сънувах” в дует с Маргрет Николова. Композицията по музика на Атанас Бояджиев и текст на Богомил Гудев грабва Голямата награда на „Златният Орфей”.

Още от рубриката

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на..

публикувано на 18.04.19 в 11:18

Electronic Dreams – нов проект на Мирослава Кацарова

На 17 април в София и на 18-и в Пловдив Мирослава Кацарова ще представи нов проект, озаглавен Electronic Dreams. Той е посветен на взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Певицата е избрала отново месец април за..

публикувано на 16.04.19 в 10:53

Ангел Заберски-син: „Импровизацията ми дава свобода…“

Ангел Заберски-син и неговото трио представят новия си албум с концерт на 18 април, в зала № 6 на НДК. Like Jazz-Volume 2 е третият съвместен албум на джаз пианиста и „музикалните хамелеони“, както на шега нарича своите колеги във формацията –..

публикувано на 15.04.19 в 13:08