80 години от рождението на Кирил Семов

Снимка: архив
Днес се навършват 80 години от рождението на Кирил Семов. Ранната смърт на певеца (1972 г.) му попречва да запише албум и да достигне мечтаните върхове в кариерата си. Въпреки това, той има своите почитатели. За тях той остава естраден изпълнител с подчертана индивидуалност.

Кирил Семов не е професионален музикант. От детска възраст колекционира записи на известни за времето си български естрадни изпълнители. Като ученик ходи на уроци по пеене, а по-късно усъвършенства гласа си в хора на Софийската опера и на Държавен музикален театър „Стефан Македонски”. Работи с оркестър „София” и други състави. Става популярен като вокалист на инструменталния квинтет „Студио 5”, с който често концертира в залата на БИАД.

© Снимка: www.lostbulgaria.com

Кирил Семов и Маргрет Николова
В стилово отношение Кирил Семов великолепно изпълнява модерните за 60-те и 70-те години жанрове – лирични балади, френски шансони и шлагери в духа на суинга. Две поредни години (1965 и 1966 г.) печели награди на международния фестивал за българската забавна песен „Златният Орфей”. Най-значимото си признание Кирил Семов получава през 1969 г. за песента „Сън сънувах” в дует с Маргрет Николова. Композицията по музика на Атанас Бояджиев и текст на Богомил Гудев грабва Голямата награда на „Златният Орфей”.
Още от рубриката

В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и..

публикувано на 14.11.18 в 11:00

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава..

публикувано на 13.11.18 в 10:30