80 години от рождението на Кирил Семов

Снимка: архив
Днес се навършват 80 години от рождението на Кирил Семов. Ранната смърт на певеца (1972 г.) му попречва да запише албум и да достигне мечтаните върхове в кариерата си. Въпреки това, той има своите почитатели. За тях той остава естраден изпълнител с подчертана индивидуалност.

Кирил Семов не е професионален музикант. От детска възраст колекционира записи на известни за времето си български естрадни изпълнители. Като ученик ходи на уроци по пеене, а по-късно усъвършенства гласа си в хора на Софийската опера и на Държавен музикален театър „Стефан Македонски”. Работи с оркестър „София” и други състави. Става популярен като вокалист на инструменталния квинтет „Студио 5”, с който често концертира в залата на БИАД.

© Снимка: www.lostbulgaria.com

Кирил Семов и Маргрет Николова
В стилово отношение Кирил Семов великолепно изпълнява модерните за 60-те и 70-те години жанрове – лирични балади, френски шансони и шлагери в духа на суинга. Две поредни години (1965 и 1966 г.) печели награди на международния фестивал за българската забавна песен „Златният Орфей”. Най-значимото си признание Кирил Семов получава през 1969 г. за песента „Сън сънувах” в дует с Маргрет Николова. Композицията по музика на Атанас Бояджиев и текст на Богомил Гудев грабва Голямата награда на „Златният Орфей”.
Още от рубриката

Голям успех на Софийската филхармония на първото й турне в Китай

В 90-годишната история на Софийската филхармония за първи път оркестрантите се срещнаха с китайската публика. Музикантите изпратиха 2018 г. на сцената на препълнената зала в Чунцин – един от четирите най-големи града в Китай. Владимир..

публикувано на 23.01.19 в 11:46

Мирослава Кацарова: „Пловдив винаги е привличал свободолюбиви артисти, хора на духа“

Песента е най-краткото музикално произведение, което само за няколко минути може да разкаже цяла огромна история , да предаде дълбини и перспективи, в които да се потопиш – думи на Мирослава Кацарова, споделени дни преди..

публикувано на 22.01.19 в 13:56

Росен Драганов строи първия български орган в музея „Земята и хората“

Само след няколко месеца първият изцяло български орган ще изпита своята мощ, енергия и обсебваща сила в Музея с кристалите. Сред природните богатства на музея “Земята и хората” един млад български музикант преследва сизифовската си мечта и..

публикувано на 21.01.19 в 11:33