Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на архитектурата в София: в търсене на връзката архитектура – култура

Тазгодишното издание на фестивала е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.
Снимка: Мария Пеева

Тазгодишното, пето издание на Седмицата на архитектурата в София (Sofia Architecture Week) приканва към широк обществен и професионален дебат за връзката архитектура – култура, изследвайки пространствата за култура в България. Организатори са списание „Едно” с подкрепата на Фондация „Америка за България” и Националния дворец на културата. В него от 26 ноември до 2 декември се провеждат основните събития от програмата на Седмицата. Медиен партньор на фестивала е и БНР. Подробности научаваме от програмния координатор на SAW Бойка Огнянова:

Тази година поставяме темата за културата, тъй като се съсредоточиха усилия на държавата и общината за развитие на пространствата за култура – разказва за Радио България тя. – В процес на подготовка са националната и софийската стратегии за култура, като има прекрасна възможност за осъществяване на проекти чрез подготовката на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие. Това концентриране на събития дава възможност за реализиране на реални идеи. Целта на нашата програма е да срещнем всички участници, за да обединят усилията си. Надяваме се да успеем да въвлечем и публиката да вземе активно участие в този процес. Всеки ден от програмата ни е посветен на определена група изкуства, така каним професионалните общности да вземат отношение по тези теми.

Тазгодишното издание на Седмицата на архитектурата е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата. В панела „София 2019” известни чуждестранни и български архитекти, артисти, продуценти, както и мениджъри на предишни европейски столици на културата ще начертаят бъдещи инициативи по кандидатурата.

© Снимка: Мария Пеева

Проект за картографиране на пространства за култура в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

“Темата „Европейска столица на културата” е застъпена и през най-големия собствен проект на фестивала – картографиране на пространства за култура в София, ръководен от сдружение „Трансформатори”. Той изважда на показ и систематизира над 1200 обекта – огромен ресурс, който ще бъде показан на изложба. Надяваме се това да е основата, върху която да стъпи екипът на кандидатурата”, уверена е Бойка Огнянова.

И тази година SAW няма да изневери на традицията да представя глобалните тенденции чрез лекции и презентации на едни от най-известните имена в съвременната архитектура. В специалния панел „Азиатски подем” архитекти от Китай, Корея и Япония ще покажат големия размах и скорост на работа в най-бързо развиващия се континент. В рамките на фестивала ще бъдат представени резултатите от конкурсите за градска среда – за трансформиране на площад „Славейков”, както и на паметника и пространството пред НДК. Организирани са тематични архитектурни разходки из едни от най-интересните обществени сгради в София като НДК, Националната опера и балет, БНР и др. За киноманите са подбрани интересни заглавия, сред които „Усещане за град”, продуциран от SAW. Организаторите са помислили и за най-малките, който са поканени на специални детски архитектурни работилници и лаборатории.

© Снимка: Мария Пеева

И тази година Седмица на архитектурата организира специални ученически архитектурни работилници.

Със своята отвореност към широката публика Седмицата се наложи като най-голямото събитие за архитектура.

За тези пет години SAW се утвърди не само като фестивал за архитектура, но и като събитие, което е платформа за реализиране на реални проекти и за истински дебати по темите, които вълнуват нашия град – обобщава Бойка Огнянова. – Идеи се реализират и чрез конкурсите, които организираме заедно с нашите партньори в опит да инициираме теми и проекти. В тях всеки гражданин да може да се включи и истински да въздейства върху града. Надяваме се и през тази година това да стане факт.

По публикацията работи: Мария Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Университет „Коменски“, Братислава

Българистиката в Словакия е на близо век

Интересът към академично изучаване на българския език в Словакия датира от близо век. През 1919 г. е основан университетът "Коменски" в Братислава. Две години по-късно е създаден и Философският факултет, в който се изучават всички хуманитарни..

публикувано на 16.05.24 в 17:15

Представят "Сфинксът на гнева" на македонския писател Жарко Куюнджиски

В галерията на македонския Културно-информационен център в София  ще се състои представянето на романа „Сфинксът на гнева“ от македонския писател Жарко Куюнджиски. Романът "Сфинксът на гнева", в присъствието на автора, ще бъде представен на 14..

публикувано на 14.05.24 в 09:05

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15