Фолклорно петолиние: Изпълнения на рожденици през януари

Снимка: БТА
Оркестър „Тръстеник” с ръководител Филип Симеонов, певците Василка Петкова, Андон Петров, гайдарят Петьо Костадинов и акордеонистът Иван Чокоев са малка част от народните музиканти, родени през месеца, които представяме с любими изпълнения.

Кларинетистът Филип Симеонов отбеляза юбилей през изминалата година. Създава оркестъра си през 1982 година и получава признание от надсвирването в Стамболово (1992 г.). С Голямата награда за индивидуално изпълнение е определен като „първи майстор сред свирачите”. Към музиката му проявяват интерес чуждестранни радиостанции като Кьолнската, а българо-немската фирма „Йоахим Крек филм унд фернзее-продукцион” снима филма „Сватбарски музиканти”, получил специалната награда във фестивала за музикални програми „Златната антена – 1997”. За Филип Симеонов фолклористът проф. д-р Николай Кауфман казва: …Той е роден виртуоз с много динамичен стил на свирене, с богата импровизаторска фантазия, която притежават малцина кларинетисти. Един такъв пример е темпераментното хоро „Тръстенишката”.

Уникални са шопските песни, които в района на Брезник имат особен чар. „Дилмано, дилберо, кажи ми, как се сади пиперо?”. Кой не е чувал тази песен? Тя е неизменна част от репертоара на народните хорове, но пътят й до големите сцени е дълъг. Певицата, която я „донася” в оригинал, е Василка Петкова от брезнишкото село Ярославци. В края на 50-те на миналия век, записва за фонда на БНР, а композиторът Иван Кавалджиев, открил самобитността на „Дилмано”, я обработва за хор и оркестър. Върху нея работи и Красимир Кюркчийски, за да тръгне с хоровете ни по света. Отбелязваме 90 години от рождението на певицата, изнесла хиляди концерти в страната и съседни балкански страни с групата „Наша песен”.

Петьо Костадинов е сред даровитите гайдари на нашето съвремие. Роден е в Сливен през 1968 година, получава висше музикално образование в Пловдив и от 2001 година е в състава на Оркестъра за народна музика на БНР. Освен като солист в този елитен състав, той свири в етноформацията „Булгара”, която претворява българския фолклор. През 2012-а групата отбеляза десетгодишнина с концерти в страната и чужбина и нов диск. Петьо Костадинов е в групата от нейното основаване и си спомня незабравими съвместни концерти с музиканти от ранга на Милчо Левиев и Aл Ди Меола. Търсен и разностранен музикант, той участва в новия диск на народния хор „Български гласове – Ангелите”, в проект на Елица и Стунджи, с които има звукозаписна и концертна дейност. В националното радио музикантът има много записи, сред които и „Коледарски буенек” – пиеса на композитора Георги Андреев по фолклорни мотиви. Това е характерен за родния ми край зимен мъжки танц, в който гайдата има водеща роля. В БНР тази оптимистична пиеса изпълнявам както с Оркестъра за народна музика, така и с Биг бенда на БНР, обяснява Петьо Костадинов.

Едни от най-хубавите македонски песни е изпял Андон Петров, който навършва 60 години. Роден е в село Лозеница, община Сандански. Завършва строителен техникум в Благоевград и Духовната академия в столицата със специалност „Богословие”. Аз съм вярващ човек и следвам Християнското учение в живота – споделя Андон Петров, който не е работил като духовник, а се отдава на народната музика. Преживява много огорчения, уволнен в годините на застоя от два фолклорни ансамбъла заради образованието си. След 1989 г. заминава за Германия и сам продуцира своя първи албум с комитски хитове от македонския край. Популярността му расте, прави записи в БНР, издава втори албум, канят го в съседна Македония за съвместни продукции. Песента „Седнах да вечерям” е една от сърдечните му любовни изповеди.

Акордеонистът Иван Чокоев е популярен музикант от близкото минало. Любителите на народната музика го познават като ръководител на оркестър „Чанове” от Русе. Свирил е с кларинетиста Васил Първанов, както и с други известни музиканти на двадесети век. „Право северняшко хоро” е запис на акордеониста от 1966 година и едно от най-мелодичните му хора в обработка на Христо Тодоров.

Още от рубриката

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на..

публикувано на 18.04.19 в 11:18

Electronic Dreams – нов проект на Мирослава Кацарова

На 17 април в София и на 18-и в Пловдив Мирослава Кацарова ще представи нов проект, озаглавен Electronic Dreams. Той е посветен на взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Певицата е избрала отново месец април за..

публикувано на 16.04.19 в 10:53

Ангел Заберски-син: „Импровизацията ми дава свобода…“

Ангел Заберски-син и неговото трио представят новия си албум с концерт на 18 април, в зала № 6 на НДК. Like Jazz-Volume 2 е третият съвместен албум на джаз пианиста и „музикалните хамелеони“, както на шега нарича своите колеги във формацията –..

публикувано на 15.04.19 в 13:08