Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодосий Теодосиев създава успешни млади учени

Снимка: БГНЕС

„Случвало ми се е, когато съм на другия край на света, да срещна бивш мой ученик, който е станал началник в голям научен институт в САЩ или на друго място”, споделя Теодосий Теодосиев за нещата, които му носят удовлетворение в живота. Известният казанлъшки физик се е посветил на преподавателската дейност и вече 33 години води своите ученици из дебрите на необятния и сложен свят на науката.

Първоначалната ми мечта не беше свързана с физиката. По-скоро имах желание да стана велик поет и художник, признава Теодосий. Дар словото, което притежава, му помага обаче изключително много в заниманията с децата. Само две години след като започва работа като учител, негов възпитаник става златен медалист на международна олимпиада по физика. И тъй като понякога цифрите са най-красноречиви, трябва да споменем, че вече 22 години националните първенци по физика са негови ученици, а от общо тринадесет златни медала от международни олимпиади за България, осем са спечелени от негови възпитаници.

В началото идеята ми беше да стана учител, за да имам много свободно време и да мога да бъда голям поет, голям художник, а не казионен, и да правя голямо изкуство – казва Теодосий. – После обаче се оказа, че работата изпълни цялото ми време, защото да обучиш едно дете и да го изведеш на световно ниво също е голямо изкуство. Така че сега съм оставил всичко друго на заден план и работата ми поглъща цялото време. Ако не сте чували за човек, който никога през живота си не е ходил на почивка, то аз съм такъв. Ваканциите са изпълнени с лагер-школи. През учебната година съботите и неделите също съм ангажиран. От десетилетия не съм ползвал почивен ден, но така се постигат резултати – да имаме повече медали, отколкото цялата останала България.

Теодосий Теодосиев преподава в казанлъшката Природо-математическа гимназия, освен това води школа по физика. Всяка година през нея преминават между 150 и 200 ученици. Аз съм я нарекъл „Школа по силов интелект”. Когато детето се научи да решава трудни интелектуални задачи, след това в каквато и област да се изявява, ще бъде успешно, защото ще е минало през най-трудното, обяснява той. На изключително голям интерес се радват и летните лагер-школи, въпреки че в тях момчетата и момичетата решават задачи от сутрин до вечер. Често кандидатите са повече от реалната възможност и капацитета на базите, в които ги правим, и всяка година има по някой обиден, признава учителят-новатор и добавя:

Мога да ви кажа, че в САЩ физиката е свободно избираем предмет. Те са въвели точкова система и когато ученикът набере определен брой точки, получава средно образование. Най-много точки се дават за физиката, но най-малко ученици я избират, защото смятат, че това е възможно най-трудният учебен предмет. И наистина е трудна, но трябва да се направи така, че да бъде интересна за децата. Това е въпрос на специфично изкуство, на психология. Първо трябва човек да си обича науката и да умее да я представи в привлекателен вид. Защото има изключителни учени, които обаче не умеят да направят реклама на това, което предлагат, не умеят да го представят в „подсладен” вид. Струва ми се, че аз съм успял донякъде в това да „подсладя” науката и да я показвам в занимателен, увлекателен вид.

© Снимка: БГНЕС

Снемането на стреса от децата и страха им да решават трудни проблеми е едно от най-важните му постижения, смята Теодосий. Свободата и възможностите за изява на учениците, занимателната атмосфера и високият градус на хумор са част от рецептата за успех на неговата школа.

Също както Исус е говорил с притчи, аз непрекъснато им разказвам притчи за поколенията, които са били преди тях – разказва учителят. – И това се оказва, че е едно от най-интересните неща, които ги привличат, защото виждат от кого какво и как е станало. Това е една школа, която е нещо повече от физика и математика, защото ние започваме от математиката и след това преминаваме по-задълбочено към физиката. Някои хора се учудват как е възможно в такава школа да се занимаваме също например с поезия на Древния Изток или с философски въпроси като търсене на нравствения абсолют, или с темата за Божественото начало във Вселената. Но се оказва, че един човек, за да направи свръхпостижения, трябва да бъде много широко скроена личност. Само тогава може да се направи такова постижение, да излезе от плоскостта на елементарното и тривиалното. Така че големите открития ги правят наистина хора, които не се ограничават само в своята област. Затова тук се занимаваме с твърде много други неща и сме организирали слушане под звездите например на „Матеус Пасион” на Бах или на „Меса коронация” на Моцарт, и това също има нещо общо с голямата физика и с голямата наука.

За възможностите, които школата отваря пред възпитаниците му, казанлъшкият физик казва:

По-голямата част отиват да учат в различни престижни университети по света и в България. Повечето се занимават с точни науки, най-вече с физика, информатика, инженерни специалности. Станаха учени от голяма величина в престижни световни университети и изследователски центрове. Има и много, които се ориентират към медицина и други специалности, където физиката също има приложение. Дори имам един ученик, който завърши литература и стана един от видните поети на България, казва се Румен Денев. Така че изяви имат във всевъзможни области, но те се научават на дисциплина, на самодисциплина, на самоорганизация. Могат по много часове на ден да се занимават с интелектуален труд, което им отваря вратите за всички видове високоинтелектуални дейности.
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, в неделя отново се задават валежи от дъжд

В събота, 11 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. В сутрешните часове по-значителна облачност ще има над крайните източни и южни райони, но без валежи. През деня ще е предимно слънчево. Максималните..

публикувано на 10.05.24 в 20:10

България днес - 10 май 2024 г.

В "България днес" на 10 май говорим за началото на предизборната кампания в България и коментираме резултатите от изборите в Република Северна Македония в български контекст. Поздравяваме учителите и учениците от Българското неделно училище "Св. Св. Кирил..

публикувано на 10.05.24 в 19:00

България има традиции във висшето образование на френски език

С желание да се отворят към света, след дългите години на изолация в бившия социалистически лагер, България и Румъния се присъединяват през 1994 г. към Международната организация на франкофонията. Тогава у нас се създава Франкофонски институт по..

публикувано на 10.05.24 в 15:45